Home

Home

ľavý banner

ZARIADENIE DETSKEJ IZBY PODĽA FENG ŠUEJ

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 1125

Dnes už je Feng šuej, umenie čínskych majstrov vetra a vody, pomerne známym pojmom, avšak stále je pre väčšinu ľudí zahalený rúškom tajomstva. V tomto umení ide vo všeobecnosti o navrhovanie priestoru podľa horoskopov a svetových strán, čo prináša do života pevné zdravie a množstvo skvelých príležitostí. My dnes nakukneme do ríše tohto umenia v detských izbách a odhalíme jej tajomstvá.

Detská izba nie je len miestnosťou, v ktorej tí najmenší spia, ale slúži tiež na hranie a písanie domácich úloh. Podľa odborníkov je detská izba zariadená v súlade s Feng šuej predpokladom pre harmonický vývoj dieťaťa.

Ktorá z izieb je pre dieťa najvhodnejšia?

Najlepšou miestnosťou, ktorá by mala slúžiť ako detská izba je tá najsvetlejšia, ktorá má najväčšie množstvo slnečného svetla. Podľa tejto teórie potrebuje každé dieťa pre svoj vývoj veľa svetla. V prípade, že byt neponúka až toľko možností na výber miestnosti, alebo svetlu zacláňa susedný dom či stromy, nemajte žiadne obavy. Určite vás nikto nebude nútiť zrúbať ten majestátny orech pri okne. Aj tu existuje prijateľnejšie riešenie, a teda miestnosť doplniť o iný "zdravý zdroj svetla", ktorým sú výrazné farby, doplnky a hračky.

Detská izba zariadená podľa feng suej

Taktiež by mala byť detská izba dostatočne veľká, aby v nej bolo dostatok priestoru na pohyb a hranie sa. Ak je vaša spálňa väčšia ako plánovaná detská izba, mali by ste si izby vymeniť, a to bez zbytočných námietok. V dnešnej dobe je už množstvo výdobytkov techniky ako aj architektúry, no práve pri architektúre musíme na chvíľku pribrzdiť. Detská izba by mala mať pravouhlý pôdorys, pretože tento tvar pomáha deťom pochopiť štruktúru vzťahov. Takisto by mala byť bezpečná a vyhnúť by ste sa mali interiérovým dverám so sklom, pretože svetlo presvitajúce z chodby môže pôsobiť rušivo. Ak sa dieťa bojí spať v tme, zvoľte radšej nočnú lampu.

Aký nábytok vybrať pre deti?

Ako najvhodnejšia sa podľa Feng šuej ukázala skrinková zostava, ktorú možno v prípade potreby ľahko prestavovať, a naopak ako nevhodná zabudovaná skriňa, ktorá je nepohyblivá a nezodpovedá dynamike mysle dieťaťa. Rovnako nevhodný je starý použitý nábytok, ktorý je protikladom ku nežnej a zraniteľnej bytosti dieťaťa. Napríklad, ťažkú skriňu vedľa postele môže dieťa podvedome vnímať ako tlak, čo nepriaznivo vplýva na rozvoj a rast, a v konečnom dôsledku môže spôsobovať agresivitu. Ak je to možné, takýto nábytok by ste mali odstrániť, samozrejme nejde to vždy, a v tom prípade aspoň odsuňte nábytok minimálne meter od postele. Posteľ umiestnite v stabilnej pozícii, čiže čelom na plnej stene a najlepšie v rohu, ktorý je najvzdialenejší od vstupných dverí.

Čo platí pre posteľ v detskej izbe?

Spánok je pre vývoj a zdravie dieťaťa najdôležitejší, a preto treba dbať na základné pravidlo: priestor nad hlavou má byť prázdny. Znamená to, že nad hlavou by sa nemala nachádzať žiadna polička s knihami, hračkami, rastlinami alebo inými ťažkými predmetmi. Pretože práve z toho dôvodu môže mať dieťa zlé sny a necíti sa v posteli dobre.

Ideálna posteľ pre dieťa je celá z dreva, v žiadnom prípade nie posteľ z kovu alebo kovových súčastí. Poschodové postele sú u detí veľmi obľúbené, no energia v hornej časti postele je úplne iná ako v spodnej časti. Čím je telo v spánku vzdialenejšie od podlahy, tým viac sa prejavuje nestabilné správanie dieťaťa alebo prílišná zasnenosť. Tiež deti, ktoré majú tendenciu uzatvárať sa pred okolím, sa na vysokej posteli uzatvoria do svojho sveta ešte viac. Detský matrac sa odporúča z prírodných materiálov, a teda matrace z kaučuku, kokosu či ovčej vlny.

Detská izba zariadená podľa feng suej

Ak odkladáte pod posteľ krabice  s hračkami alebo iné veci, mali by ste sa mať na pozore. Podľa teórie feng šuej, ovplyvňuje človeka a kvalitu jeho spánku aj to, nad čím spí. Veľký dôraz pri tom kladie na hračky, ktoré dokážu produkovať nepokojné energie. Preto pri problémoch so spánkom je potrebné okamžite upratať pod posteľou.

Farby

Pri tomto bode je dôležité myslieť na farby, ktoré sa páčia vašej ratolesti, avšak to nie je všetko. Okrem toho, mali by ste počítať s tým, že farby v detskej izbe je potrebné meniť každé dva roky. V časti miestnosti, ktorá slúži na hranie, majú prevládať  žiarivé a priateľské farby. Výnimkou je izbička hyperaktívneho dieťaťa, pre ktoré sú vhodnejšie jemné a chladné pastelové odtiene ako zelená, tyrkysová či bledomodrá. Do ostatných častí izbičky môžete pokojne použiť jemné a teplé farby, no určite sa vyhnite ohnivej červenej, ktorá ruší spánok a často spôsobuje agresivitu. Najlepšie farby sú jemná žltá, béžová, zelená a tyrkysová. V extrémnych prípadoch, ak dieťa obľubuje čiernu alebo "barbinovskú" ružovú, je potrebné vplyv farieb vyrovnať napríklad prikrývkami, kobercom či obrazmi a plagátmi.

Každé dieťa je iné, myslite na to!

V prípade, že sa vaše dieťa rado obklopuje plyšovými hračkami, pravdepodobne potrebuje veľa tepla a ochrany, a teda by mala byť jeho detská izba mimoriadne útulná. To dosiahnete pomocou postele s nebesami či použitím textilu, ktorý je príjemný na dotyk. Naopak, sebavedomé a aktívne dieťa by malo mať izbu zariadenú čo najjednoduchšie a stroho.

Čo s rušivými vplyvmi techniky a počítačov?

Dnešná doba je až natoľko nasýtená technikou, že už nie je ani prekvapujúce, že je všade v byte, a dokonca aj v detskej izbe. Televízor, mobil, počítač  či digitálny budík. To všetko vyžaruje elektromagnetické vibrácie, ktoré oslabujú bio pole človeka. Zapamätajte si, že všetky rušivé vplyvy musia byť umiestnené aspoň 1,5 m od postelePOZOR! Platí to aj pre elektroniku, ktorá sú umiestnená za stenou alebo vo vedľajších miestnostiach. Taktiež je potrebné detskú izbu pravidelne vetrať aspoň na 5 minút, aby sa vymenil vzduch v miestnosti. Dobré je vedľa elektroniky umiestniť rastlinu, najlepšie kaktus, ktorý dobre neutralizuje elektronický smog.

Detská izba zariadená podľa feng suej

Kde sa má dieťa učiť?

Dôležitá časť, od ktorej môže závisieť aj budúcnosť vášho dieťaťa je optimálne miesto na učenie. Deti, ktoré majú problém s učením, sedia často chrbtom k dverám. Vytvára to pocit neistoty, pretože chrbát tak nie je chránený od momentov prekvapenia. Je to vlastne inštinkt, ktorý má pôvod ešte v praveku, a skutočne problém sú sústredením na takomto mieste má aj dospelý.

Najlepšie sa bude učiť deťom chrbtom ku stene v rohu diagonálne oproti dverám, pretože tu má prehľad o dianí v miestnosti. Samozrejme, pri učení potrebuje mať dieťa dostatok svetla (ľaváci sprava, praváci zľava). Ak sa dieťa učí oproti oknu s výhľadom, pravdepodobne bude mať problémy s koncentráciou a sústredením sa.

Ešte niekoľko rýchlych tipov k doplnkom podľa feng šuej:

  • pohyblivé a visiace predmety zo stropu vnášajú do priestoru život a veselé vibrácie.
  • obrázky na oknách vytvorené farbami na sklo príjemne oživia a rozveselia priestor.
  • zvonkohry brzdia energetický prievan a harmonizujú energiu.
  • ideálna rastlinka pre dieťa je čínska ruža, ktorá pomáha dvíhať náladu v miestnosti.
  • zrieknuť sa je treba zrkadlám.
  • fontánky a akvária by mali byť umiestnené minimálne 2 m od postele a najlepšie je ich na noc vypínať.

 Detská izba zariadená podľa feng suej

Pevne veríme, že sme vám pomohli a zasvätili sme vás do tohto čínskeho umenia. Ak má vaše dieťa akékoľvek spomínané problémy z článku, určite to aspoň za pokus stojí vyskúšať. V prípade, že ste si pri čítaní článku uvedomili, že vaše dieťa potrebuje kvalitný matrac, prezrite si našu širokú ponuku detských matracov



Komentáre

Zanechajte svoj komentár