Home

Home

ľavý banner

NAJVHODNEJŠÍ MATERIÁL NA MATRAC

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 760

V dnešnej dobe sa matrace vyrábajú z najrôznejších materiálov, a preto nemusí byť jednoduché sa v nich vyznať a vedieť si vybrať ten najvhodnejší materiál na matrac. Vyrábajú sa pružinové matrace, ktoré sa delia na klasické pružinové matrace tzv. bonnell a modernejšie taštičkové matrace. No ešte obľúbenejším typom sú penové matrace, tie sa delia na klasické polyuretánové matracematrace zo studenej peny, ktoré ešte môžu obsahovať vrstvu pamäťovej peny.

 Matrac Exclusive EMI

Jadro matraca

Jadro matraca môže byť pružinové, latexové alebo penové. Vnútro matraca je obalené netkanou textíliou alebo rôznymi druhmi poťahov. Môžu to byť rôzne druhy bavlny alebo vlny, ktoré môžu byť napustené aloe vera, obsahovať bambusové vlákna, poprípade byť prešité vláknami striebra.

Pružinové matrace

Bonnellové matrace sú zložené z pružín v tvare presýpacích hodín pospájaných navzájom s oceľovou cievkou. Taštičkové matrace majú pružiny menšie a v tvare súdku. Pružinky sú zabalené do textílie a navzájom sú zošité. Každá pružinka sa osobitne prispôsobuje tlaku, ktorý je na ňu vyvíjaný a tým kopíruje telo. Od počtu a veľkostí závisí aj kvalita matraca. V zásade platí, že klasické pružinové matrace sú lacnejšie ako taštičkové.

Latexové matrace

Latexové matrace sú vyrobené buď zo syntetického latexu alebo prírodného latexu, ktorý sa získava z kaučuku. Z výrobného hľadiska sa latex delí na „dunloplatex“ a „talalaylatex“. Blok latexu sa vyrába liatím latexovej hmoty do vopred pripravenej formy, keď sa prvotná hmota zohreje na 100°C, nechá sa vychladnúť a vyberie sa z formy. Ak sa latexový blok ešte zmrazí, čím sa dosiahne lepšia vzdušnosť materiálu, jedná sa o talalay proces. Na trhu sa často predávajú matrace, ktoré predajcovia vydávajú za čisto latexové, avšak sú kombináciou latexu a polyuretánovej peny, tam sa určite treba pozrieť aký podiel latexu má matrac, optimálne by latexová vrstva nemala mať pod 3 cm hrúbky a hustota latexu v latexových matracoch by nemala byť pod 50-60 kg/m3. Latexové matrace sú kvalitnejšie, a preto sa cenovo pohybujú nad pružinovými matracmi.

Výhody matracov z latexu

Sú veľmi stabilné a trvácne. Latex má vysokú bodovú elasticitu, čo znamená, že sa vie výborne prispôsobiť tlaku. Syntetický latex má vysokú vzdušnosť, je antialergický a antibakteriálny. Latexový materiál sa veľmi rýchlo vracia do pôvodného tvaru.

Nevýhody latexových matracov

Najväčšou nevýhodou latexových matracov je ich hmotnosť. Pretože vedia odolávať vyššej záťaži, manipulácia pri ich stáčaní je ťažšia. Keďže každá kvalita niečo stojí, latexové matrace sú aj o niečo drahšie ako pružinové alebo penové matrace.

Penové matrace

Matrace z jednoduchej polyuretánovej peny sú dnes už poväčšine zriedkavosťou. Pena, ktorá je vyrábaná za studena sa nazýva HR pena. Mnohí výrobcovia pridávajú do tejto peny prírodné látky, a tak HR pena dostáva prívlastky ako napr. „biopena“. Tu sa však treba mať na pozore, či obsahuje matrac z biopeny aspoň 50% prírodných látok alebo je v ňom len zopár percent prírodných látok. Mnoho výrobcov pridáva do matracov vrstvu pamäťovej peny alebo nazývanej aj „lenivá pena“. Tento materiál zabezpečuje originálny pocit pri spaní. Matrace z pamäťovej peny, alebo aspoň s jej vrstvou sú mäkké, príjemné na dotyk a ostáva na nich odtlačok, ktorý sa pomaly vracia do pôvodného stavu.

Z čoho sú vyrobené penové matrace?

Penové matrace sa delia na dve hlavné skupiny. Matrace vyrobené z HR peny (studená pena), vyrábajú sa z ropy, ktorá sa napeňuje. Druhá, pamäťová pena (tiež memory pena alebo lenivá pena) sa pomalšie prispôsobuje tlaku a pomaly sa vracia do pôvodnej polohy, ak tlak na matrac povolí. Pocitovo sú však matrace z viskoelastickej peny iné ako matrace zo studenej peny.

Výhody studenej HR peny

Tieto matrace sú ľahké a dá sa s nimi veľmi ľahko manipulovať. Dobre sa prispôsobia k telu.

Nevýhody studenej HR peny

Rýchlejšie podliehajú preležaniu. Existuje dosť veľa kvalitatívnych skupín HR peny, preto je pre laika ťažké si vybrať kvalitný penový matrac. Matrace z HR peny by mali mať hustotu aspoň 25-30 kg/m3. Keďže sú mäkké a ľahšie preležateľné, nie sú vhodné pre ľudí s vyššou hmotnosťou.

Matrac Natur EMI

Výhody matracov z pamäťovej peny

Viskoelastické matrace, inak nazývané matrace z pamäťovej peny, vynikajú špecifickým pocitom pri spánku, ktorý sa líši od ostatných matracov. Tlak ľudského tela sa na nich rozloží na celú plochu, preto sú viskoelastické matrace vhodné pre ľudí s problémami chrbtice a pre dlhodobo ležiace osoby.

Nevýhody viskoelastických matracov

Táto pena reaguje na izbovú teplotu. V chladnom prostredí je táto pena tvrdšia a menej prispôsobivá. Ľudia, ktorí spia na matracoch z viskoelastickej peny sa v noci menej pohybujú. Zdravý človek sa v noci prehodí 40 až 60-krát. Je to kvôli dobrému metabolizmu a pravidelnému prekrveniu. Zmeny polohy v noci zabezpečia lepšie uvoľnenie svalstva.

Matrac Memory Extra EMI
 

Sendvičové matrace

Pretože každý z vyššie uvedených materiálov má svoje výhody aj nevýhody, výrobcovia matracov sa rozhodli kombinovať tieto materiály, aby dosiahli lepšie vlastnosti materiálov, ktoré vyžadujú náročnejší zákazníci, ktorí si potrpia na dokonalý spánok.

Na základe dlhoročných skúseností a žiadostí zákazníkov sú kombinované zvyčajne len dva druhy materiálov, aby sa matrace čo najmenej lepili, a tak sa zvýšila ich životnosť. Kombinujú sa hlavne tvrdšie materiály ako latex a hydrolatex, ktoré zabezpečujú pevnosť s polyuretánom, ktorý je zase mäkký alebo klasickou kvalitou, ktorú poskytuje „studená“ HR pena.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár