Home

Home

ľavý banner

AKO SI VYBRAŤ PLACHTU NA POSTEĽ? KTORÁ PLACHTA JE TÁ PRAVÁ?

Pridal: Kategória: Root Dňa: Pozretí: 1179

Nevyhnutnou súčasťou každej pekne ustlanej postele je predovšetkým posteľná plachta. Aj keď je plachta na posteľ menej viditeľnou súčasťou lôžka, má svoj význam. Okrem toho, že má estetickú funkciu a ochráni matrac pred znečistením, chráni aj vaše telo pred priamym kontaktom s matracom. Ktorá plachta je však tá pravá práve pre vás? Naše babičky to mali jednoduchšie, keďže existoval len jeden druh plachty, a to väčšinou ľanová pevná plachta. Ako sa však zorientovať v dnešnej širokej ponuke plachiet? Ak vám záleží na dobrom výbere vašej posteľnej plachty, ale neviete si vybrať, v nasledujúcich riadkoch sa vás pokúsime nasmerovať tým správnym smerom...

plachta na posteľ

Overená klasika alebo jej praktická sestra?

Kto si myslí, že klasickým pevným plachtám bez gumičky už dávno odzvonilo je na omyle. Aj dnes sa pevná plachta bez gumičky teší veľkej obľube hlavne v hoteloch, ubytovacích zariadeniach, nemocniciach, či saunách, a to kvôli jej vyššej trvácnosti a pevnosti. Oproti minulosti dnes v ponuke navyše nájdete aj rôzne farebné prevedenia. Čo by ste tak povedali na žltú, oranžovú, zelenú či hnedú? Áno, je to možné! Najväčšou výhodou pevných plachiet na posteľ je priedušný a trvácny materiál bez umelých prísad. Sú ideálnou voľbou na leto, kedy ich dokonca môžete použiť počas horúcich nocí aj ako prikrývku. V súčasnosti sa plachty bez gumičky vyrábajú nielen z klasicky spracovanej bavlny. Aj v našej ponuke nájdete damaškovú, ľanovú či flanelovú pevnú plachtu.

pevná plachta na posteľ

Stretli ste sa už s týmto pojmom, no stále neviete, čo vlastne ten Jersey je? Jersey, či úplet je látka utkaná do malých zrnitých očiek, čo vo výsledku spôsobí, že je na dotyk hebká, jemná a má väčšiu elasticitu. Plachty na posteľ z tohto materiálu sú teda hebké, priedušné, stálofarebné, majú vynikajúcu savosť a v porovnaní s klasicky tkanou bavlnou sa oveľa menej krčia. Jersey posteľné plachty sú navyše po obvode obšité gumičkou. To môže byť veľká výhoda hlavne pre tých, ktorí sú počas noci „akčnejší“. Jersey plachta sa môže tkať buď z čistej 100% bavlny, alebo s prímesou polyesteru. Ak ste však naklonení kvalite, odporúčame vyhľadať plachtu, ktorá má v zložení značku 100 % bavlna.

jersey plachta

Froté je materiál používaný hlavne na výrobu uterákov a osušiek, no využitie našiel aj pri výrobe posteľných plachiet. Tento trojrozmerný materiál tkaný formou tzv. slučiek sa vyznačuje hlavne mäkkosťou a vysokou savosťou. Ich využitie je nenahraditeľné hlavne v zime, pretože vďaka vyššiemu úpletu lepšie zahrejú.

froté plachty

Plachty vyrobené z tohto super materiálu sa vyznačujú zvýšenou elasticitou a pružnosťou. Je to spôsobené podielom elastických vlákien a špeciálnou technikou výroby. Superstretch posteľné plachty sú výbornou voľbou pre všetkých, ktorí neradi trávia čas so žehličkou v ruke, keďže sú nekrčivé. Medzi ich ďalšie prednosti patrí vysoká pevnosť, odolnosť pri praní, stálofarebnosť, vyššia gramáž, veľká pružnosť vďaka čomu dokonale obopnú matrac. Rovnako aj superstretch plachty sú dobrou voľbou pre ľudí s citlivou pokožkou.

superstretch plachty

Nepremokavá plachta by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, kde sú malé deti, či imobilní pacienti. No mýlite sa, ak si myslíte, že pre všetkých ostatných je tabu. Naopak. Nepremokavá plachta, či nepremokavý chránič sú tým pravým orechovým aj pre všetkých milovníkov čistoty. Táto plachta je zhotovená tak, aby neprepúšťala tekutiny smerom nadol, no aby bola zároveň zachovaná priedušnosť . Chráni tak váš matrac pred neželaným zašpinením či poliatím tekutinou, no je šetrná aj k vašej pokožke. Vrchnú vrstvu plachty tvorí 80 % bavlna a 20 % polyester, spodnú, nepremokavú vrstvu 100% polyester. V našej ponuke nájdete viaceré druhy nepremokavej plachty, takže si môžete vybrať nepremokavú plachtu s gumičkou v rohochnepremokavú plachtu s gumičkou po obvode alebo nepremokavých chránič, ktorý ochráni celý váš matrac.

nepremokavá plachta

Čo platí pre všetky plachty?

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek posteľnú plachtu, platí tu všeobecné pravidlo – čím vyššia gramáž (g/m²) tým je plachta hrubšia a samozrejme aj pevnejšia. Gramáž posteľnej plachty je vo väčšine prípadov uvedená na obale výrobku, takže si ju môžete pohodlne overiť. Kvalitné posteľné plachty sa vyznačujú gramážou okolo 140 g/m².

Pozornosť pri výbere plachiet treba venovať aj pracím symbolom. Ich nedodržiavanie môže mať za následok, že si plachtu zničíte či skrátite jej životnosť.

Pre dosiahnutie čo najväčšej spokojnosti a komfortu sa vyhýbajte neovereným predajcom a nápadne lacným posteľným plachtám. Tie vás totiž môžu zradiť svojou takzvanou „kvalitou“. Aj overený výrobca kvalitných plachiet vám poskytne skvelé akčné ponuky, aby urobil radosť svojim zákazníkom.

Pozor si dávajte aj na žmolky, trhanie či púšťanie farby. Toto sú sprievodné znaky lacnej a nekvalitnej plachty, ktorá má kratšiu životnosť a v konečnom dôsledku aj tak prerobíte. Preto zainvestujte do kvality, ktorá vydrží roky – ide predsa o vaše zdravie a financie.

Čo sa týka rozmerov plachty, na trhu sú už rôzne varianty. Či už hľadáte plachtu na jednolôžko alebo manželskú posteľ, či do postieľky, určite si podľa rozmeru postele nájdete tú správnu. Veľkosť plachty si vyberajte podľa dĺžky a šírky vášho matraca. Ak máte matrac hrubší ako 20cm, vtedy je dobré dať si plachtu vyrobiť na mieru. Aj možnosť výroby plachty na mieru pre nás nepredstavuje žiaden problém.

Takisto nie ste nijako obmedzení pri výbere farby. Každý druh posteľnej plachty už v dnešnej dobe môžete farebne prispôsobiť svojej spálni a svojmu štýlu. Najnovšou novinkou sú dokonca plachty pre deti s potlačou detských motívov či obľúbených rozprávkových postavičiek.

postelna plachta

Najdôležitejší je váš dobrý pocit

Aj keď si to možno neuvedomujeme, spálňa je miestom, kde by sa malo naše telo aj duša zregenerovať, uvoľniť a kde by sme mali načerpať novú energiu. Malo by to byť miesto, na ktoré sa po ťažkom dni budete tešiť a dokonale si tam oddýchnete. Práve preto je tak dôležité zosúladenie všetkých detailov spálne, akým správna posteľná plachta nepochybne je. Preto sme vám odhalili všetky prednosti jednotlivých druhov posteľných plachiet avšak konečný výber je už len na vás.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár