Home

Home

ľavý banner

AKO SPRÁVNE PRAŤ UTERÁKY?

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Uteráky a osušky Dňa: Pozretí: 8882

Uteráky a osušky sú našimi vernými spoločníkmi pri osobnej hygiene a starostlivosti o telo. Sú súčasťou osviežujúcich spŕch, relaxačných kúpeľov, dovoleniek pri mori ale aj intenzívnych tréningov. Ak chceme, aby nám slúžili čo najdlhšie, musíme sa o nich správne starať. Niektoré uteráky si vyžadujú šetrnejšiu starostlivosť a preto by sme mali najprv vedieť, z akých sú materiálov a akým chybám sa vyvarovať. V tomto článku sme si pre vás pripravili všetky dôležité informácie týkajúce sa starostlivosti o uteráky a dozviete sa ako predĺžiť ich životnosť. 

pranie_uterakov

Najčastejšie chyby pri praní uterákov

Práčka je jedným z najcennejších pomocníkov v domácnosti, najmä ak ide o udržiavanie hygienicky čistých textílií. Vedeli ste, že uteráky poskytujú dokonalé prostredie pre šírenie baktérií? Mikrobiológ z Univerzity v Arizone Charles Gerba vo svojom výskume zistil, že až 90% uterákov bolo kontaminovaných baktériami a 14% baktériou E. coli. 

Uteráky patria do samostatnej kategórie, ak ide o pranie a aj keď sa môže zdať, že táto úloha je jednoduchá často sa dopúšťame mnohých chýb. Pozrime sa na tie najčastejšie:

1. Preplnená práčka: Príliš veľa uterákov v práčke môže spôsobiť, že sa nebudú dostatočne oplachovať a ostanú na nich zvyšky prášku alebo aviváže. Uteráky by sa mali prať v menších dávkach, aby sa dosiahlo lepšie oplachovanie a zaručila sa ich čistota. 

2. Veľké množstvo pracích prostriedkov: Pri praní uterákov by sme to nemali preháňať ani s pracími prostriedkami. Ich nadmerné množstvo môže taktiež spôsobiť, že ostanú zvyšky chemikálií na uterákoch. Odporúčame dodržiavať pokyny na obale pracích prostriedkov, pretože zvyšky aviváže môžu tiež znížiť absorpčné vlastnosti uterákov. 

3. Neperieme nové uteráky: Každý výrobca uterákov ich odporúča pred prvým použitím vyprať a je potrebné to dodržiavať. Nové uteráky nielenže nemusia byť úplne čisté, ale taktiež môžu mať slabšie absorpčné vlastnosti. Praním tiež zabránite vypadávaniu vlákien a zanechávaniu žmolkov na pokožke.  

4. Neperieme uteráky samostatne: Napriek tomu, že radi by sme ušetrili čas, peniaze alebo energiu nehádžme do práčky uteráky spolu s ostatným oblečením ani kuchynskými utierkami. Uteráky by sme tiež mali pred praním farebne oddeliť, ak nechceme, aby sa ich farba po vypratí zmenila alebo vybledla.

5. Pozor na vlhké uteráky: Pred praním by sme nemali odkladať vlhké uteráky k špinavej bielizni, do žiadnych tašiek ani uzatvárateľných košov. Vlhké uteráky sú magnetom na baktérie a plesne a môžu aj po vypratí veľmi nepríjemne zapáchať. Preto je vhodné ak uteráky pred vypratím necháme preschnúť. Po vypratí by sme mali uteráky hneď vybrať z práčky, aby nezatuchli. 

chyby_pri_prani_uterakov

Ako prať bavlnené uteráky?

Predtým ako začneme prať bavlnené uteráky, mali by sme ich rozdeliť podľa farebnosti. Uteráky by sme mali prať aspoň raz týždenne, ale odporúča sa každé 2 až 3 dni. Pri praní uterákov nie je vhodné používať aviváž, aj keď ich dokáže krásne prevoňať, usádza sa do vlákien a ničí ich. Často práve priveľa avivážu spôsobuje ich zatuchnutý zápach. Uteráky by sme mali prať pri maximálnej teplote 40° až 60°

uterak_a_osuska_biele uterak_a_osuska_lososova_emi

Ako prať bambusové uteráky?

Bambusové uteráky sú veľmi obľúbené najmä pre ich vysokú savosť. Veľkou výhodou je tiež, že bambusové uteráky rýchlo schnú a prirodzene eliminujú vznik baktérií a plesní. Bambusové vlákna v uterákoch príjemne chladia aj počas letných mesiacov. Vzhľadom na ich špecifické vlastnosti si vyžadujú šetrnejšiu starostlivosť a preto by sme ich mali prať pri nižšej teplote maximálne 40°. Prať by sme ich mali oddelene od ostatných uterákov. 

bambusovy_uterak_sivy uterak_a_osuska_bambusova

Starostlivosť o detské uteráky

Detský uterák si vyžaduje častejšie pranie, pretože deti v škôlke aj v škole používajú uterák takmer neustále. Odporúča sa pranie každé 2 až 3 dni, aby sme zabránili šíreniu baktérií. Uteráčiky pre deti by sa mali prať pri vyššej teplote 60°. Pred praním je však vhodné skontrolovať ošetrovacie symboly od výrobcu, pretože pri niektorých výrobkoch môžu byť odlišné. 

detsky_uterak_kon detsky_uterak_dino

Tip na darček

Hľadáte krásny a praktický darček, ktorý poteší? Sada uterákov a osušiek môže byť skvelým darčekom k rôznym udalostiam, či už sú to kolaudácie bytov alebo domov, svadby, krstiny alebo iné oslavy. Tento darček bude mať svoje využitie v každej domácnosti a zútulní každú kúpeľňu. Na našom e-shope EMI si môžete vybrať z rôznych farebných prevedení. 

sada_osusiek_a_uterakov_bordova sada_osusiek_a_uterakov_bambusova



Komentáre

Zanechajte svoj komentár