Home

Home

ľavý banner

AKO VYMAĽOVAŤ MALÚ SPÁLŇU A OPTICKY JU ZVÄČŠIŤ?

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 640

Ako vymaľovať malú spálňu a opticky ju zväčšiť?

Leto je čas ako stvorený na oživenie domova pomocou nového náteru. Okrem toho, čerstvo vymaľované steny dokážu krásne osviežiť a skrášliť priestor. Ak máte menšiu spálňu, neznamená to, že zákonite musí byť biela. Je pravda, že spálňa menších rozmerov neposkytuje príliš veľa možností pri výbere farieb a odtieňov, no prináša výzvy. Čistým bielym priestorom nemáte čo pokaziť, no ani farieb sa nemusíte vzdávať. Zistite, čomu sa radšej vyvarovať a ako opticky zväčšíte spálňu.

 

Ako vybrať správnu farbu na steny do spálne?

Ako iste viete, tmavé steny opticky zmenšujú priestor, a preto sa orientujte radšej na bielu alebo svetlejšie farebné odtiene. Ak patríte k tým, ktorí sa radi vyhrajú s farbami, túto pre niektorých nudnejšiu, pre iných zas vkusnú miestnosť, môžete oživiť použitím kontrastnejšieho tónu na podlahe alebo doplnkoch, ako sú posteľné obliečkyprehozy či dekoratívne vankúšeSteny môžu byť neutrálne a dominantným prvkom bude posteľ, ktorej dodáte šmrnc pomocou pestrofarebných doplnkov. 

Ako vymaľovať malú spálňu

Aj menšia spálňa znesie širokú paletu farieb alebo ešte lepšie, širokú paletu odtieňov jednej farby. Žltá farba je klasikou, ktorá vnesie do tmavšej miestnosti svetlo a pozitívnu atmosféru. Dajte si však pozor, ak je vaša spálňa plná svetla. V tom prípade sa radšej vyhnite žltej, ale aj oranžovej farbe. Aj tu platí základné pravidlo, chladné miestnosti opticky zahrejú teplé farby, a naopak. Ideálnou farbou je aj biela, svetlozelená či svetlomodrá, ktorá priestor presvetlí.

ako vymaľovať malú spálňu inšpirácia malá spálňa

 

Pohnite stenami pomocou farieb

Ak má vaša spálňa príliš nízky strop, namaľujte ho na bielo alebo veľmi svetlú farbu, a na steny použite tmavší odtieň rovnakej farby. Ak stena obsahuje rímsy alebo obrazy, a chcete sa s farbami trochu pohrať, tieňujte ju. Zhora dolu nanášajte pásy jemne odlišných tónov, pričom smerom k podlahe by mala farba tmavnúť. V prípade, že je vaša spálňa príliš úzka, na najužšiu stenu použite výraznejší odtieň farby a na zem použite tmavú podlahu. Pomôcť môže aj pásikavá stena alebo tapeta, pretože vodorovné pásy miestnosť rozšíria. Možno ste to ani netušili, ale opticky zväčšuje priestor aj lesk, a preto sa nebojte použiť lesklé materiály na nábytok.

 ako vymaľovať malú spálňu inšpirácia malá spálňa

 

V žiadnom prípade nekombinujte výrazné farby.To by len priestor vizuálne zmenšilo. Ak predsa len túžite po pestrosti, zvoľte radšej odtiene jednej farby. Najvýraznejšiu farbu by mala mať tá stena, na ktorú padá najviac slnečného svetla. Môžete nechať jednu stenu bielu, a každý kút tak bude pôsobiť ako nová miestnosť. Pozor si tiež dajte na tmavé farby, výrazné vzory a opatrný buďte hlavne s červenou, ktorá vyvoláva agresivitu a na stenách by sa nemala vôbec používať. Citlivo používajte aj sýtozelenú alebo výraznú modrú.

 malá spálňa inšpirácia

 

Podlaha v malej spálni

Ak zvolíte rovnakú farbu, druh a štýl podlahy v celom byte, docielite vkusný vizuálny efekt. Ak uvažujete nad kobercom, v malej spálni sa určite vyhnite kobercu v menších rozmerov a rôznym vzorom. Tie by rozsekali priestor na vizuálne kúsky. Ideálny je sivý koberec, ktorý ľahko skombinujete so všetkými farbami, a ako bonus, nevidno na ňom škvrny.

 Inšpirácia do malej spálne koberec

 

Pevne veríme, že vám naše tipy do malej spálne pomohli. Ak vaša spálnička neponúka dostatok priestoru na pohranie sa s farbami, materiálmi a nábytkom, siahnite po vkusných lôžkovinách a posteľnej bielizni. Oživte spálňu peknými posteľnými obliečkami alebo dekoratívnymi vankúšikmi. Budete prekvapený ako veľa to urobí.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár