Home

Home

ľavý banner

SOĽNÁ JASKYŇA A JEJ ÚČINKY

Pridal: Gabika K. Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 283

Počuli ste už o soľných jaskyniach a o ich pozitívnych účinkoch? Dokážu pomôcť pri mnohých ochoreniach, ale nie je na škodu navštíviť ich aj preventívne a posilniť si imunitu. Sú vhodné dokonca aj pre deti. Hovorí sa, že 45 minút v soľnej jaskyni sa vyrovná trojdňovému pobytu pri mori. Viete prečo je to tak?

soľná jaskyňa

Aké liečivé účinky ponúka soľná jaskyňa?

Soľná jaskyňa má priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Pomáha zmierňovať chronické respiračné ochorenia, kožné ochorenia a pozitívne vplýva aj na duševné zdravie človeka. Počas pobytu v soľnej jaskyni človek vdychuje mikročastice soli, minerály a stopové prvky. Do ovzdušia sa uvoľňujú veľmi prospešné látky pre ľudský organizmus ako jód, draslík, horčík, vápnik, sodík či bróm. Týchto šesť prvkov sa svojimi účinkami vynikajúco dopĺňa. Soľná jaskyňa je svojou mikroklímou veľmi podobná klíme v prímorských oblastiach, ktorá má tiež liečivé účinky.

Haloterapia alebo liečba soľou

Už 3 000 rokov pred našim letopočtom bola soľ uznávaná ako liek. Táto prírodná neinvazívna liečebná metóda bola pomenovaná ako haloterapia. Názov je odvodený z gréckeho slova „halos“, čo v preklade znamená „soľ“. V roku 1843 ju oficiálne začal praktizovať poľský lekár F. Bochkovský. Ide teda o účinnú liečebnú metódu bez použitia akýchkoľvek liečiv.

Prvá umelo vytvorená soľná jaskyňa sa nachádzala na území Poľska už koncom 19. storočia. V súčasnosti patria soľné jaskyne medzi vyhľadávané miesta, kde môžete načerpať novú energiu, zlepšiť si zdravie a podporiť imunitný systém. Na Slovensku sa nachádzajú 3 typy soľných jaskýň – zložené z morskej soli, z kamennej soli alebo kombinované. Stabilná relatívna vlhkosť v soľnej jaskyni je v rozmedzí 40 - 60% a teplota sa pohybuje od 18 do 24˚C.

V soľných jaskyniach sa väčšinou používa liečivá soľ z Mŕtveho mora v kombinácii s inými morskými soľami. Soľ má antibakteriálne, mukolytické (rozpúšťajúce hlien) a protizápalové účinky, čo pozitívne vplýva na liečbu:

  • pľúcnych a prieduškových chorôb (všeobecné prechladnutie, chronické zápaly priedušiek, dlhodobé zápaly pľúc, zápaly dutín, tuberkulóza, senná nádcha,…),
  • chorôb tráviaceho traktu (žalúdočné vredy, zápal hrubého čreva, poruchy metabolizmu, poruchy činnosti žalúdka, poruchy činnosti hrubého čreva,…),
  • dermatologických ochorení (akné, zápaly kože, lupienka, psoriáza, rôzne ekzémy,…),
  • srdcovo-cievnych chorôb (vysoký krvný tlak, poinfarktové alebo pooperačné stavy,…),
  • psychických problémov (bolesti hlavy, stres, depresia,…),
  • a iné (alergie, nadváha, znížená funkcia štítnej žľazy, zvýšenie energie a pocitu duševnej pohody, posilnenie imunity,…).

soľná jaskyňa a jej účinky

Pre koho nie je soľná terapia vhodná ?

Pobyt v soľnej jaskyni je veľmi príjemný a má blahodarný účinok na ľudské telo. Návšteve by ste sa však mali vyhnúť, pokiaľ máte zvýšenú teplotu alebo niektoré z infekčných ochorení (chrípka, nachladnutie, nádcha alebo angína). Taktiež pokiaľ trpíte zápalom priedušiek alebo tuberkulózou, mali by ste návštevu soľnej jaskyne odložiť a absolvovať ju až po prekonaní týchto ochorení, aby si telo mohlo doplniť chýbajúce látky a zvýšila sa obranyschopnosť organizmu. Pobyt v jaskyni tiež nie je vhodný pre ľudí so suchým a dráždivým kašľom. Pobyt neprospieva ani ľuďom, ktorí trpia zvýšenou činnosťou štítnej žľazy alebo onkologickým ochorením. Pokiaľ si nie ste istí, či vám pobyt v jaskyni prospeje alebo nie, poraďte sa s ošetrujúcim lekárom.

Soľná jaskyňa má naozaj široké spektrum využitia. Haloterapia je vhodná aj pri vysokom krvnom tlaku, problémoch s hlasivkami a pri reume. Vďaka inhalácii soli dochádza k samočisteniu organizmu. Taktiež zlepšuje a urýchľuje rekonvalescenciu pacientov. Je vhodnou alternatívou a doplnkom medikamentóznej liečby, pretože urýchľuje proces liečenia. V soľnej jaskyni na vás čaká polohovateľné kreslo, tlmené svetlo, relaxačná hudba a mimoriadne čistý vzduch. Ak hľadáte v dnešnom uponáhľanom svete miesto, kde by ste mohli „vypnúť“, soľná jaskyňa je ideálnou voľbou. Svojmu telu doprajete odpočinok, načerpáte novú energiu a zresetujete hlavu.

Ak ste skôr za domáce liečenie vyskúšajte liečbu soľou pomocou soľného inhalátora, ktorý vám inhaláciou soli napomáha pri liečbe ochorení dýchacieho systému. Alebo to skúste relaxačným kúpeľom s prímesou soli do kúpeľa. Oddýchne si vaše telo aj myseľ, uvoľní sa napäté svalstvo, zregeneruje pokožka a vy načerpáte nové sily. Dúšok zdravia do každej domácnosti nájdete aj v našej ponuke v podobe soľného inhalátor, soli do kúpeľa, himalájskej soli či soľných svietnikov a lámp.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár