Home

Home

ľavý banner

5 TIPOV AKO STRÁVIŤ VEĽKÚ NOC BEZ ZBYTOČNÉHO ZHONU

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 6837

Veľká noc je jeden z najväčších kresťanských sviatkov a je tiež sviatkom jari a nového života, preto sa s ňou spájajú symbolické vajíčka, husy a zajace. Mnohí tento sviatok vnímajú rôzne. Pre niekoho sú to sviatky rodinných a kresťanských tradícií, iný sa tešia z voľných dní a pre niektorých sú to sviatky plné zhonu. Patríte medzi nich aj vy? Čo tak skúsiť urobiť to tento rok inak. Na veľkonočné sviatky sa môžete pripraviť aj bez stresových situácií a v dostatočnom predstihu. Stačí, ak si všetko dobre zorganizujete a dohodnete sa s ostatnými členmi rodiny. 

Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom vám ukážeme niekoľko tipov ako stráviť Veľkú noc bez zbytočného zhonu. Dozviete sa aj ako sa oslavuje Veľká noc v iných krajinách a určite vás prekvapia aj zaujímavosti o veľkonočných sviatkoch vo svete, ktoré ste netušili. Čítajte ďalej...

velka_noc_malovanie_vajicok

Tipy ako stráviť Veľkú noc bez zbytočného zhonu

Veľkonočné sviatky môžu byť skvelou príležitosťou na prestávku od povinností pre študentov aj pre pracujúcich. Je to čas, kedy sa môžete aspoň na chvíľu zastaviť a stráviť ho so svojimi blízkymi. Preto je dobre, ak si počas tohto obdobia nebudete vytvárať zbytočný stres. Vyskúšajte nasledujúce tipy, ktoré vám v tom pomôžu. 

1. Pripravte si všetko v predstihu

Obdobie pred sviatkami býva väčšinou dosť náročné. Je to najmä preto, že ľudia sa snažia do poslednej chvíle zohnať všetko potrebné a nepremýšľajú nad sviatkami skôr. Mnohé firmy či obchodné reťazce ponúkajú možnosť objednať si ich produkty v predstihu. Objednávky môžu byť na rôzne bytové a vonkajšie dekorácie, ale aj na potraviny, po ktorých je v tomto období najväčší dopyt. Napríklad väčšie balenia vajíčok, šunky, syry, cvikla a iné potraviny, ktoré si potom stačí vyzdvihnúť. Objednať si viete aj rôzne druhy koláčov, ktoré vám pripravia a vy sa tak nemusíte zdržiavať nakupovaním surovín a pečením. Ušetrí vám to čas, hodiny strávené v obchodoch a často aj niečo z rozpočtu. Je teda len na vás ako si to zariadite. 

nakup_v_kosiku

2. Rozdeľte si pripravené jedlá s ostatnými členmi rodiny

Určite nám dáte za pravdu, že príprava veľkonočných jedál je časovo náročná a obzvlášť keď ste na to sami. Ak máte rodičov, súrodencov či starých rodičov, ktorí taktiež pripravujú každý rok veľkonočné jedlá, môžete si to uľahčiť. Vopred sa s nimi dohodnite, kto a aké jedlo bude pripravovať a potom si ich medzi sebou rozdeľte. Oplatí sa to aj v prípade, že oslavujete veľkonočné sviatky spolu. Navyše výhodou je, že vám po Veľkej noci neostane zbytočne veľa nedojedených jedál. 

velka_noc_slovenske_jedla

3. Zapojte deti do veľkonočných aktivít

Deti sa z Veľkej noci dokážu tešiť oveľa viac ako dospelý. Aj keď dospelý majú radosť predovšetkým z voľných dní je to skvelá príležitosť ako sa viac venovať deťom a pripraviť im zábavné veľkonočné aktivity. Deti chcú neustále niečo robiť a tak kým vy chystáte sviatočné jedlo, môžete im pripraviť kreatívny stolík s vajíčkami. Pripravte si pre nich vopred farby a vyfúknuté vajíčka, prípadne rôzne inšpirácie z časopisov alebo z internetu. Budete prekvapený kam až siaha detská kreativita. Spoločne tak strávite príjemný čas a zároveň aj vy stihnete urobiť všetko, čo potrebujete. 

malovanie_vajicok_s_detmi

4. Naplánujte si spoločné aktivity

Keďže Veľká noc nie je len o jedle, ale aj o radosti a zábave, počas tohto sviatku by ste určite nemali zabudnúť navštíviť najbližších. Môžete naplánovať aj aktivity, ako je spoločné pečenie či maľovanie vajíčok, naučiť sa tradičné recepty či nové techniky zdobenia, zahrať si spoločenské hry, pozrieť spoločné fotky či veľkonočné filmy. Ak bude vonku pekné počasie určite sa oplatí ísť aj na prechádzku do prírody alebo si pripraviť rodinný piknik. 

rodinne_aktivity

5. Dovolenka počas Veľkej noci

Neoslavujete Veľkú noc? Aj pre Vás sme si pripravili tip ako stráviť voľný čas počas sviatkov. Ak tento sviatok neoslavujete, môžete sa vybrať na niekoľkodňovú dovolenku alebo poznávací zájazd. Počas Veľkej noci ponúkajú cestovné kancelárie zájazdy do zaujímavých destinácií a tak môžete namiesto zhonu spoznávať nové miesta a ich kultúru. Navyše si skvelo oddýchnete. 

Aké tradície sú počas Veľkej noci v zahraničí?

Slovenské veľkonočné zvyky určite dobre poznáte. Veľká noc sa oslavuje nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Každá krajina má svoje národné tradície, ktoré k tomuto sviatku patria. Viete, aké to sú? Pripravili sme si pre vás prehľad niekoľkých krajín, ktoré vás možno inšpirujú. 

NÓRSKO

Nóri majú skutočne nezvyčajné tradície počas Veľkej noci. Je dobre známe, že sú veľkí milovníci detektívok a kriminálok. Ich tradícia nesie názov Paaskekrim, ktorý v preklade znamená Veľkonočný zločin a pochádza z roku 1923. V tomto roku chcel istý vydavateľ zvýšiť predaj svojej kriminálky a tak postupne zverejňoval v novinách reklamu, ktorá pripomínala skutočné správy. Počas predveľkonočného obdobia sa medzi ľuďmi objavili špekulácie, čo sa stalo a kto to urobil. Vznikla tak zaujímavá tradícia, počas ktorej si ľudia v kruhu rodiny čítajú krimi príbehy a hádajú, kto je vrahom. Prispôsobila sa tomu dokonca celá krajina a aj v televízii pred Veľkou nocou vychádzajú rôzne krimi príbehy a ich rozuzlenie sa diváci dozvedia až na Veľkonočný pondelok. 

citanie_krimi_pribehov

FRANCÚZSKO

Francúzi sú známi kulinári a teda ich Veľká noc sa nesie v zmysle dobrého jedla. Na prípravu veľkonočných jedál používajú veľkonočné vajíčka. Majú aj špeciálnu Veľkonočnú polievku, ktorá sa volá „Potée“ a pripravuje sa z mäsa, zemiakov, kapusty a iných zelenín. Servíruje sa s klobásou a chlebom. Počas Veľkej noci sa pripravuje najmä jahňacie mäso, ktoré symbolizuje obetného baránka. Ďalším symbolom Veľkej noci sú vo Francúzsku „lietajúce zvony“, ktoré podľa tradície odlietajú na Zelený štvrtok do Ríma, pozrú, čo má pápež nové a nechajú sa od neho požehnať. Naspäť sa vracajú na Veľkonočnú nedeľu aj s nádielkou sladkostí. Čokoládovne vo Francúzsku sa v tomto období pretekajú a prezentujú svoje majstrovské diela. 

cokoladove_vajicka_a_zajace

GRÉCKO

Gréci majú tradíciu s názvom „Tsougrisma“. Po príchode z kostola sa celá rodina stretne za spoločným stolom a podávajú sa vajíčka. V Grécku sú na Veľkú noc všetky vajíčka v červenej farbe ako symbol Kristovej krvi. Každý člen si vezme do ruky jedno vajíčko a navzájom ťuknú vajíčko jeden druhému. Vyhráva ten, komu sa vajíčko nerozbije. Gréci veria, že tento človek bude mať po celý rok obrovské šťastie. Počas Veľkej noci najčastejšie pripravujú jahňacie mäso s tradičnými predjedlami ako sú grécke olivy, tzatziki a iné. Nezvyčajné je aj to, že v kostoloch ženy zdobia Kristov symbol jarnými kvetmi. 

grecka_tradicia

NEMECKO

V Nemecku sú typickou dekoráciou pestrofarebné kraslice zavesené na stromoch. Kým v iných krajinách deti hľadajú skryté vajíčka, Nemci ich majú všade na viditeľných miestach. V mnohých mestách sa konajú veľkonočné trhy, na ktorých nájdete ručne vyrábané veľkonočné vajíčka, dekorácie a remeselné výrobky. Zvykom býva zastaviť sa v pekárni a kúpiť tradičný veľkonočný chlieb v tvare jahňata. Populárne sú aj súťaže vo vyhadzovaní vajec do výšky. Počas Veľkonočnej nedele si deti zvyknú vyrábať slamené hniezda, do ktorých im veľkonočný zajac prinesie farebné vajíčka a rôzne maškrty.

velka_noc_v_nemecku

ŠPANIELSKO

Veľká noc v Seville v Španielsku je skutočne nezabudnuteľná a oplatí sa túto atmosféru aspoň raz zažiť. V piatok nad ránom sa usporiadavajú procesie El Gran Poder. Organizuje ich katolícky spolok, ktorý je najväčší a najstarší v Španielsku spolu s 2400 dobrovoľníkmi. Typickí sú ľudia v kapucniach, čudných špicatých čiapkach, nezvyčajné ticho a zvuk bubnov. Sevilské bratstvá prijali tieto kapucne v 17. storočí ako súčasť svojho odevu a symbol pokánia. Nazýva sa tiež odev Nazarénov. Počas Veľkej noci sú takmer všetci Španieli v uliciach a zúčastňujú sa týchto procesií. Typický pokrm v tomto období je dezert Torrija, ktorý nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Je to vyprážaný chlieb v mlieku a vajíčku a posypaný je škoricovým cukrom. 

tradicie_v_spanielsku

Najväčšie zaujímavosti o Veľkej noci vo svete

Veľká noc so sebou nesie aj niekoľko zaujímavostí zo sveta, ktoré vás prekvapia:

  • Francúzi každoročne v meste Haux pripravujú gigantickú omeletu z 4500 vajíčok. Na hlavnom námestí tak dokážu pohostiť až 1000 ľudí. Omeleta sa pripravuje na počesť Napoleona, ktorému  vajíčka tak zachutili, že na ďalší deň dal pripraviť veľkú omeletu pre celú armádu. 

giganticka_omeleta

  • Podľa Guinnessovej knihy rekordov meralo najväčšie veľkonočné vajíčko vyrobené z čokolády viac ako 25 metrov.

najvacsie_cokoladove_vajce_na_svete

  • Súčasťou osláv v Anglicku je palacinkový deň, to znamená, že sa organizujú tradičné palacinkové preteky, pri ktorých účastníčky súťažia v behu s panvičkou a snažia sa dopraviť palacinku na určené miesto.

palacinkovy_den_v_anglicku

  • Prvý príbeh o veľkonočnom zajacovi, ktorý skrýva vajíčka v záhrade, bol uverejnený v roku 1680. 
  • Až 76% Američanov si myslí, že  čokoládovému zajacovi by sa mali ako prvé zjesť uši. Američania na tieto sladkosti minú ročne až 1,9 milióna dolárov.
  • Vo Fínsku chodia na koledu sa deti prezliekajú za čarodejníkov a čarodejnice ako na Halloween. Veľkonočný pokrm vo Fínsku je misa s názvom „Mämmi“ a ide o ovsenú kašu z vody a sladeného žitného sladu, ktorá sa servíruje s krémom a cukrom.

mammi_finlad_food

  • Pre chlapcov na Slovensku je najobľúbenejším dňom Veľkonočný pondelok, pretože môžu oblievať dievčatá a ešte za to dostanú výslužku. Zaujímavé je práve to, že tento zvyk nie je nikde inde na svete a predsa má bohatú históriu. 

velkonocna_oblievacka

Ako trávite veľkonočné sviatky vy? Máte nejaké natradičné zvyky? Napíšte nám o nich. Prajeme vám krásnu Veľkú noc :) EMI



Komentáre

Zanechajte svoj komentár