Home

Home

ľavý banner

5 TIPOV AKO VYTVORIŤ NAJIDEÁLNEJŠIU DETSKÚ IZBU

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 402

Detská izba je iste najveselejšou miestnosťou, hotovým detským kráľovstvom, a aby v ňom mohli vaše ratolesti kraľovať, musia sa pomocou nej preniesť do sveta fantázie. K tomu je potrebné prispôsobiť jej interiér a doplnky.

Samozrejme, nápad a štýl nestačí. Detská izba musí spĺňať aj praktické požiadavky, ako je dostatok úložného priestoru, správne umiestnenie písacieho stola, výber správnej postele a matraca pre dieťa a mnoho mnoho ďalších. Detská izba je viacúčelovou miestnosťou, slúži na hranie, učenie a spanie. Preto by mala byť pripravená na všetky tieto aktivity.

Motívy a farby

Ak vaše dieťa miluje Shreka alebo Hello Kitty, je vám určite jasné, že ho najviac poteší, ak sa to odrazí aj na jeho detskej izbičke. Steny, posteľné obliečky, koberčeky a možno aj záclony, všetko v štýle obľúbenej rozprávkovej postavičky. Ak však nemá takúto obľúbenú postavu, môžete popustiť uzdu vašej fantázii a vyšantiť sa na farbách. Opýtajte sa dieťaťa na jeho obľúbenú farbu, snažte sa vyberať farby, ktoré sú živé, sýte a zábavné. V ktorej inej izbe môžete dovoliť viac ružovej, oranžovej, fialovej, žltej, pistáciovej alebo zelenej farby?

Lego detská izba

Hlavne multifunkčne

Ďalším kľúčom k vytvoreniu ideálnej detskej izbičky je premýšľať viacúčelovo, multifunkčne a flexibilne. Znamená to, že potreby a požiadavky detí sa menia niekedy rýchlejšie ako počasie. Ovplyvňuje ich nálada, rôzne fázy života a vek, preto vyberajte nábytok, postele a doplnky tak, aby boli schopné meniť sa spoločne s nimi. Myslite dopredu a myslite na to, že deti rastú rýchlo. Tak sa nestane, že v priebehu troch rokov budú ich dlhé nohy visieť z postele.

Futbalová detská izba

Kde sa môže čmárať?

Pri menších ratolestiach sú steny v byte dlhodobo v ohrození prvými umeleckými dielami. Aby sa drobci mohli maximálne realizovať, a aby maľovanie stien nebolo na dennom poriadku, vznikli kreatívne steny. Na tieto kreatívne steny sa píše, čmára a kreslí. Pomocníkom je tabuľová farba, ktorou natriete akýkoľvek povrch a ten sa okamžite zmení na tabuľu, z ktorej sa ľahučko zotiera krieda. Navyše, táto farba ponúka širokú škálu odtieňov, preto sa môžete dizajnérsky realizovať aj vy.  

Tabuľa na kreslenie

 

Odporúčania a načo netreba zabudnúť

  • Posteľ sa odporúča v šírke 80 alebo 90 cm a dĺžke 180 až 200 cm.
  • Výhodou je zásuvka v posteli, čím sa deti učia poslušnému ustielaniu postele.
  • V prípade, že sa detská izba nemôže pochváliť obrovskými rozmermi, zvoľte radšej vyvýšenú alebo poschodovú posteľ.
  • Matrac pre dieťa a jeho zdravý vývoj odporúčame vyššej tuhosti, čím bude mať dostatočnú oporu chrbtice.
  • Najvhodnejší pre deti je latexový matracmatrac zo studenej peny a sendvičový matrac.
  • Pri matraci netreba zabúdať na snímateľný poťah matraca, ktorý znižuje riziko tvorby roztočov a plesní.
  • Nezabudnite, že regály, komody a knižnice by mali byť v prístupnej výške pre dieťa.

Chlapčenská izbička

Čo do detskej izby nepatrí

  • Kľúč vo dverách - Len rodič, ktorý prežil situáciu, kedy sa mu malé dieťa zamklo v izbe a nevedelo sa odomknúť, vie,  aký je to pocit. Preto by ste do určitého veku mali kľúč z izby rýchlo schovať.
  • Sklo - Neodporúčame žiadne dvere so sklenenou výplňou, zrkadlo ani sklo na pracovnom stole. Nikdy neviete, kedy sa vaše dieťa so svojimi kamarátmi rozhodne hrať na naháňačku priamo v detskej izbe.
  • Nebezpečné rastliny - Rastliny sú prirodzenou čističkou vzduchu, samozrejme patria aj do detskej izby. Avšak, vyhnite sa jedovatým rastlinám, kaktusom a iným rastlinám s pichliačmi.
  • Červená farba - Možno vás to prekvapí, ale červená farba nie je vhodná do izby vašej ratolesti. Ide o absolútne agresívnu farbu, ktorá sa neodporúča pre nadmerne aktívne deti. Samozrejme, na hračkách sa táto farba vyskytnúť môže.
  • Hojdačky a laná -  K tomuto netreba asi nič dodať. K hrám na hojdačke sa odporúča vždy dozor, aby nedošlo k úrazu.
 
 

Prezrite si našu galériu detských izieb a inšpirujte sa

Detská izbaDievčenská detská izbaDetská izbaKrásna detská izbaBatman chlapčenská detská izbaDievčenská detská izba



Komentáre

Zanechajte svoj komentár