Home

Home

ľavý banner

6 RÁD AKO ROZOZNAŤ KVALITNÉ POSTEĽNÉ OBLIEČKY OD NEKVALITNÝCH

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Obliečky Dňa: Pozretí: 1331

Trh s posteľnou bielizňou okrem širokého výberu materiálov, pestrej ponuky vzorov, farieb a rôznych spracovaní, prináša veľké množstvo nekvalitných obliečok a lacných napodobenín. V takom prípade je natrafiť na skutočne kvalitné posteľné obliečky naozaj umením. Prečítajte si výber našich rád, ako si bez sklamania a zbytočných finančných investícií vybrať obliečky na posteľ presne podľa svojich predstáv.

1. Najdôležitejší je materiál

Kvalita materiálu môže byť kameňom úrazu aj pre zdanlivo výborný produkt. Ak očakávate skutočnú kvalitu, zvýšenej investície sa ani v prípade posteľných obliečok nevyhnete. Posteľ je miesto, kde človek strávi v priemere až 1/3 svojho života, takže šetriť na posteľnej bielizni sa naozaj neoplatí. Kvalitné posteľné obliečky sú vyrábené z trvácnych a prírodných materiálov ako je bavlna či bavlnený satén. Tie sú svojimi vlastnosťami hodvábne príjemné na dotyk a šetrné k vášmu zdraviu a pokožke. Obrovský výber vzorov, farieb, rozmerov, ale aj mäkkosť a hrejivosť sú vlastnosti, vďaka ktorým bavlnené obliečky nikdy nesklamú.

Saténové obliečky vyrábané z česanej priadze dodajú svojou lesklosťou a jemnosťou luxus aj tej najvšednejšej spálni. Pri obliečkach z bavlneného saténu si poriadne skontrolujte zloženie. Niektorí výrobcovia síce uvádzajú, že ide o satén, avšak v mnohých prípadoch zmiešaný s polyesterovými vláknami. V takejto situácii ruky preč!

saténové obliečky

Ďalšími alternatívami sú flaneldamašek a krep. Husto tkané flanelové obliečky vyrábané zo 100% bavlny kopírujú okrem materiálu aj všetky jeho výborné vlastnosti. Líšia sa iba počesaním bavlny, ktorá má za následok "chlpaté" prevedenie tejto látky. Práve kvôli tomu sú flanelové obliečky veľmi hrejivé a ideálnou voľbou na dlhé zimné noci, pre večne zamrznutých jedincov alebo do spálne severských krajín.

Damaškové obliečky sú vďaka vysokej hustote a dlhej životnosti dokonalou konkurenciou saténu. Svojím hodvábnym leskom premenia každú obyčajnú spálňu na luxusné miesto pre váš odpočinok. Aj keď sú krepové obliečky vyrábané zo 100% bavlny, vďaka pokrčene pôsobiacej krepovej úprave ich nie je potrebné vôbec žehliť. Na druhú stranu, práve táto úprava robí z krepových obliečok o niečo tvrdší materiál, čo pre niekoho môže pôsobiť nepríjemne.

2. Rozhoduje aj hustota priadze

Kvalitné bavlnené obliečky od tých nespoľahlivých rozlíšite naozaj jednoducho. Kľúčom k rozoznaniu kvality je hustota priadze, ktorej ideálne hodnoty sa pohybujú v rozmedzí od 200 do 300 nití na jeden palec štvorcový. Obliečkam s hodnotou pod 200 sa oblúkom vyhnite, pretože ich kvalita je rovnako nízka ako ich životnosť. Rovnako zbytočná je investícia do obliečok s astronomickými hodnotami hustoty priadze. Rozdiel v materiály nepocítite vy, ale vaša peňaženka.

delux bavlnené obliečky

Dobrú obliečku spoznáte aj voľným okom. Postačí, ak sa cez ňu pozriete oproti slnku. Pokiaľ vidíte svetlo, obliečka je riedka a rýchlo sa zničí. Hustotu priadze zistíte aj hmatom a to tak, že nekvalitná obliečka má medzi niťami veľké medzery. Niektorí výrobcovia uvádzajú hustotu tkaniny aj v gramoch na jeden meter štvorcový. V takom prípade je optimálna hodnota hustoty od 120 do 140g/m2.

3. Vyberať podľa krajiny pôvodu alebo výrobcu?

Najväčšími výrobcami bavlny sú krajiny s teplým podnebím. Patrí sem India, Čína, USA alebo Pakistan. Pôvod bavlny je ale oveľa dôležitejší ako samotný výrobca obliečok. Zárukou kvality sú bavlnené obliečky vyrobené v európskych štátoch, ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko či Česká republika. Naša firma EMI vyrába bavlnené obliečky z českej bavlny.

4. Na rozmeroch záleží

Pred nákupom nových nemusíte svoje pôvodné obliečky na posteľ merať. V našich končinách platí najrozšírenejší formát obliečok s veľkosťou vankúša 70x90 cm a 140x200 cm s veľkosťou paplóna. Okrem týchto rozmerov sa môžete stretnúť aj s francúzskym paplónom, ktorého rozmery sú 200x220 cm alebo s tzv. predĺženým paplónom s veľkosťou 140x220 cm. Pokiaľ vlastníte paplón či vankúš nezvyčajných rozmerov a správnu obliečku sa vám v našej ponuke nepodarilo nájsť, nezúfajte. Napíšte nám a vyrobíme unikátnu obliečky na mieru presne podľa vašich želaní.

damaškové obliečky

5. Výber farieb a vzorov je subjektívny

Čo sa farieb a vzorov týka, ich výber záleží na vás a vašich preferenciách. Zatiaľ, čo niekto siahne po obľúbenej farbe, iní si môžu zvoliť obliečky vo farbách interiéru svojej spálne. Ich výber by ste ale nemali vôbec zanedbávať. Je vedecky potvrdené, že farby pôsobia na náladu človeka a vytvárajú súlad medzi vonkajším prostredím a jeho psychikou. Možno váš výber farieb ovplyvní aj skutočnosť, že teplé farebné odtiene  (červená, hnedá a žltá) vplývajú na človeka povzbudivo a v zime zahrejú. Studené (modrá a fialová) pôsobia upokojujúco a v lete chladia. Zaujímavou alternatívou sú 3D posteľné obliečky, ktoré sa v súčasnosti tešia svojej obrovskej popularite vďaka nezvyčajnému priestorovému 3D efektu.

Ak vyberáte detské obliečky, tmavé farebné odtiene rovno zavrhnite. Na psychiku dieťaťa nepôsobia vôbec priaznivo. Zvoľte skôr typické detské motívy rozprávkových hrdinov. Síce svoj význam v pokročilom veku dieťaťa stratia, ale priznajme si: kto zažil detstvo bez posteľnej bielizne so vzorom obľúbeného zvieratka alebo rozprávkovej postavičky?

detské obliečky

6. Gombíky alebo zips?

Aj v tomto prípade je výber subjektívny a záleží na vašich preferenciách. Skutočnosťou však je, že uzatváranie na zips je aktuálne populárnejšie ako gombíky. Ak vás omrzelo neustále prišívanie odpadnutých gombíkov, zvoľte variantu uzatvárania na zips. V prípade, že ste nostalgický typ a obliečky na posteľ s gombíkmi sú pre vás aj akousi spomienkou na detstvo, voľte tie. Výhodou zipsu je rýchlosť a jednoduchosť prezliekanie obliečok pri praní. Výber celkom isto ovplyvní aj celkové zariadenie vašej spálne. Pokiaľ ju máte ladenú moderným štýlom, trčanie paplóna spod obliečky pôsobí nevkusne. Naopak, drevená spálňa klasického štýlu si tento efekt, ktorý zipsom nedocielite, priamo žiada.

posteľné obliečky

Ako vidíte, faktorov ovplyvňujúcich nákup posteľných obliečok je naozaj mnoho. Niektoré zasahujú do výberu menej, pri iných by ste mali spozornieť. Najdôležitejšou vlastnosťou, vďaka ktorej odlíšite kvalitné posteľné obliečky od zlých, je materiál a hustota priadze. Zohľadnite svoje požiadavky a ešte pred kúpu obliečky si vytvorte obraz o tom, čo skutočne chcete. Výsledok svojich predstáv nájdete možno aj v našej ponuke posteľných obliečok.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár