Home

Home

ľavý banner

6 RÝCHLYCH TIPOV A VÁŠ MATRAC BUDE V NAJLEPŠEJ KONDÍCIÍ

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 682

Ak sme sa rozhodli kúpiť si kvalitný matrac, je celkom prirodzené, že chceme, aby vydržal ako nový čo najdlhšie. Vzhľadom k tomu, že matrac používame dennodenne, je potrebné aby sme sa oň patrične postarali. Pýtate sa ako? Nemajte žiadne obavy, nebude vás to stáť takmer žiaden čas. Pozrite si našich 6 rýchlych tipov a váš matrac bude v najlepšej kondícií. 

1. Pravidelné vetranie a otáčanie

Nech už je matrac akéhokoľvek typu a kvality, je možné, že sa na niektorých miestach preleží viac ako na iných. Veď každý človek má svoju obľúbenú polohu na spanie, a tým dochádza k nerovnakému zaťaženiu matraca.

Inak to nie je ani pri potení, kedy styk potu a materiálu môže spôsobiť deformáciu, alebo ešte horšie-  pleseň. A keď je matrac stále v rovnakej polohe, má minimálne šance pot odvetrať, čo môže zaručiť okrem deformácie a plesne aj vytvorenie ideálneho prostredia pre roztoče. Ale nie sme tu preto, aby sme vás strašili, a preto vám poradíme maximálne jednoduchý trik, ktorým sa vyhnete týmto nepríjemnostiam.

Otáčanie. Samozrejme nie dennodenné, ale postačí ho otočiť raz za mesiac, a teda vymeníte polohu nôh a hlavy, a tiež pretočíte matrac na druhú stranu. Tak málo stačí!

Otáčanie a vetranie matraca

2. Fľaky, škvrny a usadeniny

Áno, posteľná plachta zakryje tie najhoršie (a možno aj najstrašidelnejšie) škvrny, ale nikomu by určite nebolo príjemné ich mať na matraci. Žiaľ, nešťastné náhody sa stávajú a škvrny od vína, kávy, čaju alebo od jedla sú každodennou realitou. Väčšina moderných matracov má snímateľný chránič, ktorý je možné prať aspoň na teplote 50 °C. To zbaví poťah toho najhoršieho a ušetríte si tak pohľad na nevábivý výsledok nehôd a nešťastných náhod. Poťah je dobré samozrejme prať aj za iných okolností, a teda aj z toho dôvodu, aby sme zamedzili vzniku roztočov a iných škodcov. Nie je potrebné panikáriť, roztoče sú pre nás vo všeobecnosti celkom neškodné, ale v prípade, že máte podráždenú sliznicu alebo trpíte alergiami, je dobré sa vyhnúť zbytočne prebdeným nociam.

3. Posteľný rošt je hotový zázrak

Dnes už kvalitný a zdravotný matrac nestačí. Ten ide ruka v ruke s kvalitným roštom, ktorý môže matracu pridať niekoľko ďalších rokov navyše.

Matrace sú každú noc vystavené veľkému tlaku, avšak vďaka podpore posteľného roštu majú väčšiu šancu uchovať si dobrý anatomický tvar bez preležanín a nerovností. Taktiež slúžia na zabezpečenie správnej polohy tela, stabilné vetranie matraca, odparovanie vlhkosti či predĺženie životnosti a funkčnosti matraca. Viac o tom, aký by mal byť kvalitný posteľ rošt sa dočítate v článku: Vyberáme kvalitný posteľný rošt.

Kvalitný posteľný rošt

4. Nemusíte si pamätať všetko, počúvnite výrobcov

Tak ako je to pri všetkom, aj matrac má svoje individuálne potreby v závislosti od jeho typu. Preto ešte predtým, ako sa rozhodnete experimentovať s vašim matracom, prečítajte si návod od výrobcu, ktorý vám napovie ako sa starať a čistiť konkrétny materiál. Výrobcovia vždy v príbalovom letáku uvádzajú všetky správne spôsoby starostlivosti o matrac, ako aj informácie o tom, čomu sa vyvarovať alebo na čo si dať obzvlášť pozor.

5. Potrebujeme vôbec chrániče na matrace?

Predstavte si nádherné ráno plné romantiky s raňajkami do postele. Nádhera však? No aj táto na prvý pohľad dokonalá situácia môže skončiť nešťastne vyliatou kávou či umastenou plachtou na matraci. Ale aj tomu sa dá vyhnúť- chráničom na matrac. Dnes sa chrániče na matrace vyrábajú z rôznych materiálov a ich výhodou je, že sú snímateľné, takže ich ľahko vyperiete.

chránič na matrac

6. Na čo si dať pozor alebo všetky možné scenáre

Posteľ nie je skladisko

Aj keď všetci dobre vieme, že primárnym účelom postele je spánok, často na ňu napríklad pri upratovaní položíme ťažšie veci, ktoré na posteľ tlačia. Takto môže dôjsť k nežiaducemu poškodeniu matraca, a v horšom prípade dokonca k jeho prepichnutiu. Buďte preto opatrný.

Zápasenie s matracom

Pozor by ste si mali dať taktiež na prehýbanie matraca, ku ktorému môže dôjsť pri prezliekaní posteľnej bielizne. Táto nepríjemná nehoda hrozí hlavne väčším matracom, s ktorými pri prezliekaní často doslova zápasíme.

Chemikálie a teplota

Ak patríte k typom ľudí, ktorí radi experimentujú a riadia sa neoverenými návodmi z internetu, mali by ste spozornieť. V dobrej viere niekedy siahneme po prostriedkoch, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť celkom priateľsky, avšak opak je pravdou. Treba si uvedomiť, že niektoré materiály môžu byť na chemické vplyvy veľmi citlivé, a čo sa týka penových materiálov, platí to dvojnásobne. Pozor si dajte hlavne na žeravé prostriedky, ktoré môžu penu narušiť alebo s ňou nejakým spôsobom reagovať. To isté platí o nadmernej teplote, či už je to pri nevhodnom sušení alebo opretí o radiátor. Čomu môžete bezprostredne dôverovať sú vždy pokyny od výrobcu, ktorý svoj matrac absolútne pozná.

Matrac starostlivosť

Pevne veríme, že vám našich 6 rýchlych tipov poradilo v tom, ako sa starať o matrace a hlavne, čomu všetkému sa vyhnúť, aby sme ich udržali v perfektnej kondícií čo najdlhšie. Ak ste si pri čítaní tohto článku uvedomili, že by ste chceli začať odznova, pretože váš starý matrac je skutočne starý, pozrite si našu ponuku matracov.

Ak je váš matrac naopak v celkom dobrom stave, možno je práve kvalitný posteľný rošt alebo chránič na matrac to, čo mu chýba. A zapamätajte si! Nikdy nie je neskoro na záchranu vášho matraca!



Komentáre

Zanechajte svoj komentár