Home

Home

ľavý banner

AKO VYBRAŤ DETSKÝ MATRAC? KTORÝ MATRAC JE IDEÁLNY PRE DETI?

Pridal: Gabika K. Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 1269

Príchod dieťatka do rodiny je krásna udalosť, ktorá so sebou prináša množstvo emócií, ale aj nutných výdavkov. Niekde sa šetriť určite oplatí, no inde sa to nevypláca. Takou situáciou je aj výber matraca do detskej postieľky. Samotná postieľka môže mať aj desiatky rokov, ale detský matrac do postieľky musí spĺňať isté kritériá. Detské matrace ovplyvňujú kvalitu spánku detí, správny vývoj chrbtice, a preto by mali byť vyrobené z kvalitných a hlavne zdravotne nezávadných materiálov. Vysoká kvalita detského matraca do postieľky je mimoriadne dôležitá hneď od prvého dňa. Správnym matracom pre dieťa eliminujete predispozície pre zlé držanie tela a nepriaznivý vývoj chrbtice v neskoršom období. Ak práve rozmýšľate nad kúpou matraca do postieľky a v hlave vám víri mnoho otázok, prečítajte si naše tipy, načo dbať pri výbere detského matraca.

Matrac do detskej postieľky

1. Rozmer matraca

Pred kúpou matraca pre dieťa je potrebné postieľku zmerať. Väčšina má rozmery 120 x 60 cm alebo 140 x 70 cm. Ak máte detskú postieľku, ktorá je menšia alebo väčšia ako štandardné veľkosti, dajte si vyrobiť matrac na mieru. V prípade, že vyberiete nesprávnu veľkosť, matrac v postieľke nebude plniť svoj účel. Ak kúpite matrac menší, vystavujete vaše dieťa riziku, že sa uväzní v medzerách medzi matracom a okrajom postieľky. Medzera medzi matracom a okrajom detskej postieľky by nemala byť nikdy širšia ako 3 cm.

TIP! Ak dokážete do priestoru medzi postieľkou a detským matracom strčiť dva prsty, potom je matrac malý. 

2. Hrúbka

Matrac by nemal byť príliš nízky, ale ani vysoký. Všeobecne platí, že matrac hrúbky 8-10 cm je dostačujúci pre pohodlie vášho dieťaťa, no môžete pokojne zvoliť aj hrubší. Ak však plánujete používať monitor dychu, výška detského matraca by nemala presiahnuť 10 cm. Vyšší matrac môže ovplyvniť citlivosť snímacej dosky monitora, ktorá sa umiestňuje práve pod matrac.

3. Tvrdosť

Dieťa je vo vývine a pevná opora chrbtice je pre neho prvoradá. Vyberajte preto tvrdý až stredne tvrdý matrac. Platí, že matrace pre deti by mali byť z tuhej konštrukcie. Na prvý pohľad nemusia vyzerať pohodlne, ale pre deti sú bezpečnejšie. Mäkký matrac je nevyhovujúci. Dieťa často spí na brušku a pokiaľ bude matrac príliš mäkký, bábätko sa môže začať dusiť.

Matrac do detskej postieľky

4. Materiál

Ďalším z faktorov, ktoré budete zohľadňovať pri výbere, by mal byť použitý materiál. Matrace do postieľky sa vyrábajú z rôznych materiálov, napríklad z PUR peny, HR peny, latexu, kokosových vlákien alebo aj kombináciou týchto materiálov. Odporúčame zvoliť vzdušné materiály s antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré dokážu odvádzať vlhkosť. Sú veľmi pružné a majú dlhú životnosť. Dieťatko sa na matraci nebude prehrievať a tieto materiály sú pre detskú chrbticu ideálnou oporou. Obľúbené sú aj tzv. sendvičové matrace – teda matrace, ktoré sú tvorené ako sendvič. Vnútro tvorí spravidla pevnejší materiál a vrchné vrstvy bývajú z rôznych prírodných či syntetických materiálov. Nie sú vhodné ani matrace z pamäťovej peny, pretože tie sa telu prispôsobujú až príliš, čo u takých malých detí nie je pre vývin a tvarovanie chrbtice vhodné.

5. Anatomické zóny matraca – áno či nie?

Väčšina matracov má zónovú konštrukciu. To znamená, že najväčší tlak je v bedrovej oblasti a smerom k okrajom slabne. Zónové matrace môžete kúpiť väčším deťom, pre malé deti ich v žiadnom prípade neodporúčame. Deti sa v noci točia oveľa častejšie ako dospelí, takže nie sú schopné mať napríklad plecia tam, kde sa nachádzajú prierezy, určené špeciálne pre plecia. Okrem toho, deti veľmi rýchlo rastú, takže aby ste kopírovali ich postupný rast a aktuálnu výšku, museli by ste matrac často meniť. Kúpte preto taký, ktorý má jednotnú ložnú plochu.

6. Poťah matraca

Matrac pre deti by mal byť vždy hygienicky čistý a kvalitný, čo dokážete zabezpečiť vďaka prateľnému poťahu. Poťah je hlavnou bariérou medzi matracom a jeho okolím. Pravidelnou údržbou poťahu sa zbavíte roztočov a rôznych alergénov, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie detí. Ideálne je, ak viete poťah z matraca pre deti jednoducho sňať a oprať v práčke. Možnosť oprať poťah matraca je výraznou pomocou v boji s baktériami a mikroorganizmami.

7. Chránič matraca

Užitočným doplnkom je aj chránič matraca. Používa sa ako medzivrstva medzi prestieradlom a matracom. Je odolný voči vlhkosti, antibakteriálny a hypoalergénny. Väčšina chráničov disponuje elastickými popruhmi na rohoch, ktorými sa ľahko zachytí o okraj matracaaby sa pri pohybe nekrčil a nekĺzal. Taktiež sa dá ľahko vyzliecť a vyprať v práčke.

Matrac pre deti

Veríme, že sme vám poskytli odpovede na vaše otázky a dokonca nemusíte chodiť ďaleko, aby ste nakúpili, čo potrebujete. V našom e-shope nájdete všetky spomínané produkty. Matrace pre deti spĺňajú popísané kritériá, stačí si len vybrať. Odporúčame vám EMI detský matrac Natálka, na ktorý sa vzťahuje záruka 5 rokov. V kategórii Chrániče na matrace je k dispozícii chránič s rozmermi vhodnými pre detské matrace. Nezabudnite nazrieť ani do kategórie Detské obliečky, kde na vás čakajú obliečky rôznych vzorov a farieb vhodné pre dievčatká, aj pre chlapčekov.

 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár