Home

Home

ľavý banner

AKO VYBRAŤ PELECH PRE DOMÁCE ZVIERATKO?

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Domáce zvieratká Dňa: Pozretí: 294

Ktorý majiteľ by nechcel pre svoje domáce zvieratko to najlepšie? Každý domáci miláčik, či už je to mačka alebo pes, by mal mať svoje miesto, v ktorom sa bude cítiť pohodlne a bezpečne. Miesto, kde sa môže stočiť do klbka a oddychovať. To miesto sa nazýva pelech. V našom obchode Vám ponúkame pelechy pre psy a pelechy pre mačky.

Na pelech by ste nemali zabúdať v prípade, že plánujete do vášho domova nového domáceho miláčika, ale ani v tom prípade, že u vás beží v priamom prenose empatická hra s názvom "Čo je moje, je aj tvoje."

 Prečo je pelech pre domáce zvieratko dôležitý?

Jeden z dôvodov, prečo je pelech taký dôležitý je to, že domáci miláčik si v ňom môže kedykoľvek oddýchnuť a je to jediné miesto , ktoré patrí len jemu. Pre rozkošných miláčikov, napríklad šteniatka, je pelech hračka, nad ktorou majú vlastnú moc. Často si ju "prispôsobujú" vlastným predstavám, čo môže niekedy znamenať, že po príchode na miesto činu pelech nespoznáte. Avšak, aj pri týchto dizajnérskych vlastnostiach vašich miláčikov treba vidieť výhodu, "dizajnovaním" pelechu sa dokonale zamestnajú a nebudú tak "dizajnovať" vankúše, káble od TV či nábytok.

Typy pelechov                               

Látkový pelech

Látkový pelech je vyrábaný v rôznych veľkostiach, tvaroch a farebných prevedeniach. Tento pelech je u domácich miláčikov najobľúbenejší z toho dôvodu, že im pripomína mäkkosť postele či sedačky, a navyše si ho môžu prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Okrem toho, že vyhľadávajú jeho príjemnú mäkkosť či tvrdosť, taktiež ich zahreje.

Latkovy pelech

Prútený pelech

Prútený pelech pôsobí veľmi estetickým dojmom, vyzeraá skvele a dokonale sa hodí do interiéru. To je asi jedinou výhodou prútených pelechov. Pokiaľ však máte doma šteniatko alebo psa s dizajnérskym cítením, radšej ho neodporúčame. Psy ho radi okusujú a rozoberajú, a preto dlho nevydrží a okrem toho im ešte hrozí riziko poranenia.

Prutene pelechy

Plastový pelech

Najväčšou výhodou plastového pelechu je jeho praktickosť a to, že sa ľahko čistí. Inú výhodu sme nenašli. No, ak vaši domáci miláčikovia obľubujú skôr oddych a relax vo vašej posteli či na sedačke, je viac ako pravdepodobné, že v tomto type pelechu spať nebudú chcieť.

Plastové pelechy

Veľkosť pelechu

Správna veľkosť pelechu závisí od veľkosti vášho miláčika, prípadne od jeho veľkosti v dospelosti. Najlepší spôsob, ktorým vyberiete správnu veľkosť, je zmerať vaše domáce zvieratko v jeho obľúbenej polohe, a k tomuto číslu prirátať približne 10 cm. Ak sa vám vášho miláčika nepodarilo zmerať takto, pokojne ho zmerajte za stoja od krku ku chvostu, a zase k tomuto číslu prirátajte približne 10 cm. Základné pravidlo znie: "Do pelechu sa musí zmestiť celé zvieratko".

Tvar pelechu

Aby ste vybrali správny tvar pelechu, je treba svoje domáce zvieratko dobre poznať, teda vedieť v akej polohe najradšej oddychuje. Taktiež je potrebné spomenúť, že zvieratká trpiace artritídou alebo inou chorobou pohybového aparátu, potrebujú aby pelech podporoval kostru počas spánku.

Pelech so zdvihnutými okrajmi

Ideálny pre zvieratká, ktoré radi relaxujú na sedačke s hlavou položenou o opierku. Tento pelech im dá pocit bezpečia a pohodlia, a navyše budú mať dokonale podložený a chránený chrbát.

Pelech so zahnutými okrajmi

Pre ktoré zvieratko sa hodí pelech so zdvihnutými okrajmi?

  • zvieratká spiace v klbku
  • zvieratká, ktoré si radi položia hlavu na okraj
  • všetky plemená psíkov a mačičky, závisí od veľkosti

 

Obdĺžnikový pelech

Obdĺžnikový pelech je ideálny pre zvieratká, ktoré sa počas spánku radi rozťahujú. Tento tvar nájdete v rôznych veľkostiach, ktoré sa musia zhodovať s veľkosťou zvieratka v dospelosti (+10 cm). Navyše, tento typ pelechu dokonale podporuje kostru zvieratka.Obdlžníkový pelech

Pre ktoré zvieratko sa hodí obdĺžnikový pelech rovná podložka

  • zvieratká, ktoré sa radi počas spánku rozťahujú
  • väčšie plemená psíkov
  • pre psíkov trpiacich artritídou  alebo inými neduhmi pohybového aparátu

 

Okrúhly pelech

Okrúhly pelech je ako stvorený pre domáce zvieratká, ktoré radi spia v klbku. Týmto typom domácich miláčikov dodáva okrúhly pelech najväčší pocit bezpečia a komfortu počas spánku.Okrúhly pelech

Pre ktoré zvieratko sa hodí okrúhly pelech

  • zvieratká, ktoré radi spia v klbku
  • závisí od veľkosti, všetky zvieratká

 

 

 

 


Ďalšie tipy k pelechom

  • pelech by nemal byť príliš mäkký ani tvrdý, aby nepoškodzoval chrbticu a kĺby
  • vyberte si taký pelech, ktorý je možné prať v práčke a udržiavať tak v čistote
  • ak nový pelech vonia novotou, vyperte ho v aviváži, ktorú váš miláčik pozná z vás
  • ak bývate v dome, kde je vlhko, pelech pravidelne kontrolujte, aby nezačal zo spodku plesnivieť
  • vložte do pelechu dečku alebo malý vankúšik, aby si váš miláčik mohol pelech prispôsobiť svojim potrebám
  • pelech neumiestňujte do chladného priestoru ani do prievanu
  • hlavne pozorujte svojho miláčika, len tak zistíte, čo má najradšej

 



Ďalšie zaujímavé články v rovnakej kategórii

Komentáre

Zanechajte svoj komentár