Home

Home

ľavý banner

AKO VYČISTIŤ MATRAC RÝCHLO, JEDNODUCHO A LACNO

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 2574

Poznáte to, keď si zaobstaráte nový matrac a už sa neviete dočkať chvíle kedy sa na ňom prvýkrát vyspíte? Čas však plynie a dennodenným používaním stráca svoje akostné vlastnosti a je vystavovaný rôznym nečistotám. Základom zdravého spánku je však nielen kvalitný, ale aj čistý matrac. Starostlivosť o matrace je kľúčom ku komfortnému spánku. Viete však ako na to? Udržať matrac vo výbornej kondícii nie žiadna veda, stačí poznať len pár účinných trikov. V našom článku vám povieme ako vyčistiť matrac od škvŕn a zápachu rýchlo, jednoducho a lacno.

Berte do úvahy, že matrac vám slúži minimálne 7 hodín denne a to hovoríme len o spánku. Počas neho sa naň najviac lepí prach, čiastočky odumretých kožných buniek, pot a iné. My vám poradíme ako tieto nečistoty z matraca dostať preč tak, aby váš matrac vyzeral ako nový a najmä svieži, a vám tak doprial kvalitný spánok.

čistý matrac

Vysávajte podľa pravidiel

U alergikov a ľudí trpiacich na respiračné ochorenia sa odporúča vysávať matraca aspoň dvakrát mesačne, zatiaľ čo u zdravých ľudí stačí každý tretí mesiac. Čistenie matraca je možné aj za použitia pary, ktorá zároveň zneškodní baktérie žijúce vo vnútri matraca.

Ako na to?

Svoj kvalitný matrac najskôr vysávajte z jednej strany a neotáčajte ho zhruba po dobu 15-30 minút. Potom môžete matrac otočiť a vysávať druhú stranu. Ak váš matrac trápi nepríjemný zatuchnutý zápach použite sódu bikarbónuSóda bikarbóna zároveň pohltí aj prach, vlhkosť či mastnotu. Posypte ňou matrac a rozotrite kefkou. Nechajte pôsobiť 15 minút, potom matrac povysávajte. Rovnako matrac neotáčajte 15-30 minút. Po tejto dobe môžete postup opakovať aj na druhej strane matraca.

vysávanie matraca

So škvrnami preč!

So škvrnami je ideálne zatočiť ihneď po ich vzniku. Ak sa vám to náhodou nepodarí, nemajte strach. Aj starších škvŕn sa dá zbaviť, no o niečo náročnejšie. Ideálna je voľba matraca s odnímateľnou obliečkou, ktorá sa dá prať. Ak má však matrac obliečku, ktorú nie je možné dať dole a prať, tak odporúčame:

Zmiešajte 2 polievkové lyžice sódy bikarbóny, 1 polievkovú lyžicu octu, 1 čajovú lyžičku čistiaceho prostriedku, 2 kvapky dezinfekčného prostriedku a 1 čajovú lyžičku čistej vodyVšetky tieto ingrediencie zmiešajte, naneste na handričku a niekoľkokrát potrite škvrnu. Potom zotrite zvyšky zmesi suchou handričkou. Ak po vyčistení škvrny zápach pretrváva, posypte sódou bikarbónou, nechajte pôsobiť 15 minút a povysávajte.

čistenie matraca so sódou bikarbónou

Matrace na posteľ si hýčkajte

Kvalitnou starostlivosťou o penové, pružinové, ortopedické či zónové matrace, zvyšujete ich životnosť a celkový stav.

V prvom rade, v záujme vášho pohodlia a zdravia, ich pravidelne pretáčajte. Vyležané strany vám nebudú deformovať chrbticu a predĺžite tak životnosť svojho matraca. Ideálne je pravidelné pretáčanie a to každé 3 mesiace.

Na akýkoľvek matrac je vhodným riešením dokúpiť chránič matraca, ktorý ochráni nielen pred znečistením, ale zabezpečuje mu zachovalý stav aj napriek používaniu. Zároveň chráni pred mikroorganizmami, ktoré sú nežiaduce.

Každé ráno vetrajte! Nielenže budete mať v miestnosti stále čerstvý vzduch, ale eliminujete vznik plesní a dosiahnete prefúknutie vlákien.

Starostlivosť o posteľ a matrace sa naozaj vyplatí. Nielenže budete spať v čistom a sviežom, ale hlavne si budete vychutnávať zdravší a komfortnejší spánok. Tak sladké sny!

pohodlný spánok



Komentáre

Zanechajte svoj komentár