Home

Home

ľavý banner

JEDNODUCHÝ NÁVOD AKO UŠIŤ DEKORAČNÉ VANKÚŠE

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Root Dňa: Pozretí: 929

Skúste nakuknúť do spálne alebo obývacej izby. Máte pocit, že miestnosti niečo chýba, no netušíte čo? Hromadiť množstvo dekoračných doplnkov, lampičiek, sošiek a váz, nemusí byť vždy najlepším riešením, hlavne keď si uvedomíte, že vás čaká neustále utieranie prachu. Ale čo tak dekoračné vankúše? Možno vás to prekvapí, ale tri dekoračné vankúše dokážu zmeniť miestnosť na nepoznanie. Dodajú jej šmrnc, štýl, oživia ju a spríjemnia.

Okrem toho sú skutočne jednoduchou a finančne nenáročnou záležitosťou. Ak však patríte k tým vyvoleným so šikovnejšími rukami a chuťou vložiť do bytu kúsok seba, môžete si dekoračné vankúše vyrobiť aj sami. Nepotrebujete k tomu naozaj žiadne špeciálne zručnosti a postačí vám úplný základ, ktorý môžete vidieť aj v jednoduchom návode nižšie. Prevedieme vás procesom šitia dekoračných vankúšikov, samozrejme toto je ukážka vzorového vankúšika, vy si môžete vyrobiť dekoračné vankúše iných rozmerov, tvarov, farieb a materiálov. Inšpirujte sa!

Ako ušiť dekoračné vankúše

Pripravte sa, začíname! 

Vyberte si materiál, ktorý použijete na výrobu dekoračných vankúšov. Fantázii sa medze nekladú, preto nemajte žiadne obavy pri výbere. Každý materiál svoj účel splní, no ak sa chystáte na vankúši v noci aj spať, vyberte si materiál, ktorý je príjemný pre vašu pokožku. Ak bude vankúš len a len dekoratívny, vyberte látku, ktorá bude ladiť so zvyšným nábytkom v miestnosti.

Ak máte materiál už vybratý, je čas zamyslieť sa nad rozmermi vankúša. V našom prípade šijeme dekoračné vankúše tvaru štvorca, preto sme použili pás látky, ktorú keď uprostred rozstrihneme a získame tak dva rovnaké štvorce. Najjednoduchší typ vankúša je možné vyrobiť z dvoch kusov látky, ktoré naplníme a zošijeme dokopy.

  • Pre istotu pridajte na všetkých stranách šev na 1,5 cm.
  • Ak je vaša látka náchylná na strapkanie, použite na okraje látky rovný alebo cikcakový steh.

Predtým ako začneme, musíme sa uistiť v tom, že máme dostatok nite, aby sa nám nestalo, že nám dôjde v strede vankúša, nevyzeralo by to dobre.

Časti látky umiestnime na seba tak, aby sme jej vrchnú časť mali zospodu, ako vidíte na obrázku. Robíme to preto, lebo po zošití sa bude vankúš otáčať naruby.

Tri strany látky zošijeme dokopy buď ručne alebo pomocou šijacieho stroja. Opäť si necháme aspoň 0,5 cm na šev.

Náš takmer hotový dekoračný vankúš prevrátime správnou stranou von. Získali sme akési vrecúško, ktoré budeme plniť.

Vrecúško prežehlíme, aby sme ho vyrovnali. Musíme to urobiť teraz, lebo keď už bude vankúš naplnený, podarilo by sa nám to len zázrakom.  

 

Pripravíme otvor. Látku prehneme asi 0,5 až 1 cm tak ako vidíme na obrázku a získame tak okraj, ktorý zažehlíme. Teraz sa môžeme pustiť do dokončenia dekoračného vankúšika.

Vypĺňame vankúš. Vezmeme si náplň a vsunieme ju do otvorenej časti vankúša. Náplň sa snažíme vložiť čo najrovnomernejšie a neprestávame dovtedy, kým nie je vankúš plný.

Zašijeme otvorenú stranu vankúša pomocou maličkých stehov, môžete použiť aj slepý steh, aby ste vytvorili krajší vzhľad.

Voilá! Krásny dekoračný vankúšik je na svete. Náš ukážkový vankúšik má síce malé rozmery, ale ten istý postup môžeme aplikovať na akýkoľvek rozmer a tvar vankúšov. Dekoračné vankúše môžu byť ešte praktickejšie. Môžete použiť rovnaký postup, no namiesto povrchovej látky použijete pevnejšiu látku (napríklad plátno), ktorá bude náplň držať pohromade. Rovnakým postupom, až na to plnenie si ušijete poťah na gombíky alebo zips. Poťah bude snímateľný, a môžete ho kedykoľvek prať. Veľa šťastia! 

Pevne veríme, že vám náš návod pomohol a ak si myslíte, že by mohol pomôcť aj vašim priateľom alebo známym, neváhajte sa s ním podeliť



Komentáre

Zanechajte svoj komentár