Home

Home

ľavý banner

VYBERÁME KVALITNÝ POSTEĽNÝ ROŠT

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Postele Dňa: Pozretí: 362

Málokto vie, že zdravý a pokojný spánok nezávisí len od matraca a postele alebo, že posteľ nedrží skalopevne pohromade len vďaka svojej konštrukcii. Za všetko toto vďačí posteľovému roštu.

Hoci je posteľový rošt na prvý pohľad neviditeľný, nie je o nič menej dôležitý ako zvyšné časti postele. Na rozdiel od matraca, ktorý vám vydrží osem až desať rokov, rošt je takmer doživotnou záležitosťou. Preto nekupujte hneď rošt, ktorý vám "padne do oka", ale premyslite si to a venujte jeho výberu viac pozornosti.  

Kvalitný posteľný rošt je veľmi dôležitý, pretože vášmu telu zabezpečí správnu polohu tela, stabilné vetranie matraca, odparovanie vlhkosti, predĺženie životnosti a funkčnosti matraca. Posteľný rošt odľahčí matrac v zaťažení, ktoré by inak musel matrac niesť sám, a zároveň túto záťaž pravidelne rozloží. Je preto nevyhnutný pre matrace, ktoré sú tenšie ako sedem centimetrov. Pozor si treba tiež dať na kovové a preglejkové rošty, ktoré už dávno nespĺňajú požiadavky na kvalitný rošt a neposkytujú dostatočnú ventiláciu a ergonomickú polohu tela. 

Typ posteľného roštu I.

Vo všeobecnosti je možné rozlíšiť dva typy roštov, polohovateľné a nepolohovateľné. Už z názvu vyplýva, že sa jedná o spojitosť roštov s manipuláciou. Oba typy roštov sú dostupné pre pevné a pružné lamely. Nepolohovateľné rošty sú klasické rošty, pri ktorých nie je možné nastavovať polohu. Naopak polohovateľné rošty je možné nastavovať, a tak sa jednotlivé časti roštu prispôsobujú vašim individuálnym potrebám.

Jednoduchšie rošty disponujú polohovaním hlavy a nôh, no zložitejšie umožňujú ďaleko viac polôh. Výrazné pohodlie ponúkajú motorové polohovacie rošty, ktoré je možné ovládať stlačením tlačidla. Polohovacie rošty ocenia najmä vášniví čitatelia a starší ľudia.

Perlička: Keď sa vaše nohy dostanú do výšky hrudníka, výrazne uľavíte vášmu srdcu.Nepolohovateľný rošt

Pre koho je určený nepolohovateľný rošt?

  • pre tých, ktorí využívajú posteľ len na spánok
  • pre tých, ktorí netrávia v posteli počas dňa takmer žiadny čas.

 

Pre koho je určený polohovateľný rošt?

  • pre tých, ktorí využívajú posteľ k odpočinku počas dňa
  • pre tých, ktorí si radi v posteli čítajú a sledujú televízorPolohovateľný rošt
  • pre starších ľudí

 

 

Typy posteľného roštu II.

Jestvuje ďalšie možné delenie roštov, a to latkové (pevné) rošty a lamelové (pružné rošty), špeciálnou kategóriou sú tanierové rošty.

Pevný latkový rošt

Pevný latkový rošt väčšinou pozostáva z drevených latiek a často býva neoddeliteľnou súčasťou nových postelí. Jednotlivé latky roštu sú najčastejšie spojené textilným popruhom alebo s pevne upevnenými latkami v ráme. Je to najbežnejší a cenovo najdostupnejší variant posteľového roštu. Pri tomto type roštu je si treba všimnúť počet a vzdialenosť jednotlivých latiek roštu. Pri väčšej vzdialenosti dosiek môže dôjsť k deformácii matracu. Tieto parametre výrazne ovplyvňujú nosnosť celého roštu.Pevný latkový rošt

TIP: Latky by nemali byť od seba vzdialené viac ako 4 cm.

Matrac na pevný latkový rošt:

  • lamelový matrac
  • pružinový matrac

 

Lamelový pružný rošt

V prípade, že máte na svoj rošt náročnejšie požiadavky, odporúčame sa zamerať na lamelový rošt. Pozostáva z lamiel, vyrábaných z umelých materiálov, ale tiež z bukového a brezového dreva.

TIP: Optimálny počet lamiel sa pohybuje okolo čísla tridsať, no odborníci sa zhodujú na tom, že viac pružných lamiel na rošte lepšie plní jeho účel. Matrac sa tak neprehýba, a aj pri vyššej váhe, sa rošt s pohyblivými lamelami ľahšie prispôsobí.Lamelový pružný rošt

Matrac na lamelový pružný rošt:

  • matrac z lenivej peny
  • matrac zo studenej HR peny
  • sendvičový matrac
  • latexový matrac

 

Tanierový rošt

Tanierový rošt obsahuje anatomické zóny a ideálne podporuje rozloženie váhy tela na matraci. Konštrukcia pružných tanierov v troch smeroch zaistí bodové pruženie po celej dĺžke a šírke roštu.

 

Rozmer posteľného roštu

Rozmer roštu je veľmi dôležitým atribútom a rošt musí na posteľ jednoducho sedieť. Najpoužívanejšie rozmery roštov do postele sú 90 x 200 cm a 80 x 200 cm, v závislosti od rozmerov postele. Štandardné rozmery pre rošty sú 200 x 100, 195 x 80, 195 x 85 a 195 x 90 cm. Na záver je dobré spomenúť, že skutočná veľkosť, predovšetkým lamelových roštov je približne o 0,5 až 1 cm užšia a o 2 až 4 cm kratšia, než je typový rozmer postele alebo matraca. Rošt totiž nemôže byť do postele natesno vtlačený, ale do rámu sa musí ukladať ľahko.

Nosnosť posteľného roštu

Rovnako ako pri nosnosti matraca je potrebné dbať na správnu nosnosť roštu. Nosnosť je hmotnosť, ktorú daný posteľný rošt unesie a mala by sa čo najviac približovať hmotnosti človeka, ktorý bude rošt využívať. Nie je na škodu, ak sa rozhodnete pre  rošt s vyššou nosnosťou, ako je vaša váha, naopak, nižšiu nosnosť neodporúčame.

A nakoniec... pred nákupom roštu by ste si mali nájsť chvíľku na zodpovedanie niekoľkých jednoduchých otázok, ktoré vám pomôžu s voľbou:

  • Koľko máte rokov? Čím ste starší, tým pevnejšiu podporu v oblasti krížov potrebujete.
  • Máte nejaké problémy so stavbou tela? Ak áno, ideálny je pre vás viac zónový, pevný, prispôsobiteľný rošt.
  • Mávate niekedy pocit opuchnutia? Zvoľte rošt, ktorý extra podporuje nohy a umožňuje ich nadvihnutie.
  • Radi čítate alebo raňajkujete v posteli? Zvoľte rošt, na ktorom sa dá nastaviť opierka hlavy.
  • Potrebujete rošt, ktorý sa prispôsobí potrebám vášho tela? Zvoľte rošt, ktorý má nastaviteľnú hornú, spodnú časť a ďalšie funkcie, vďaka ktorým sa dá nastaviť ergonomická poloha roštu.
  • Chcete rošt prevážať v aute? Zvoľte skladací rošt, ktorý sa ľahko zloží a zmestí do auta.

 

Teraz, keď ste už viete o roštoch takmer všetko, prejdite k našej ponuke posteľných roštov. V prípade akýchkoľvek otázok nám smelo napíšte.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár