Home

Home

ľavý banner

7 UŽITOČNÝCH RÁD NA ČISTENIE VLNENEJ TKANINY

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Root Dňa: Pozretí: 315

Vlnené deky a oblečenie môžeme nájsť v každej domácnosti, avšak väčšina našich prikrývok a diek je z bavlny alebo akrylových vláken, ktoré sú pomerne ľahko udržiavateľné. Nenechajte sa však odhovoriť od kvalitného vlneného materiálu. Kedysi boli vlnené deky náročné na čistenie, dnes je to však inak. Vlnené deky sa vám zato odvďačia počas chladných nocí. Ponúkame vám niekoľko tipov na jednoduchšie skladovanie a starostlivosť, a môžete si znovu užívať výhody tohto kvalitného a teplého materiálu.

 vlnené tkaniny vlnené deky ako sa o nich starať a udržiavať ich

1.    Informačné štítky ohľadom starostlivosti

Oblečenie a prikrývky majú zvyčajne svoje vlastné štítky, ktoré hovoria a druhu látky a o spôsobe ako sa oň starať. Dodržiavaním týchto pokynov dosiahnete dlhšiu životnosť danej vlnenej tkaniny. Odporúča sa tiež nechať prať vlnené výrobky v profesionálnych čistiarňach. Nedodržaním pokynov totiž vlna stráca na kvalite a znižuje sa jej životnosť.

2.    Umývanie vlnených poťahov

Pravidlo pre čistenie všetkého vlneného oblečenia, poťahov a prikrývok je najprv ich umyť v studenej vode alebo v pračke, kde použijete jemný cyklus a nízku rotáciu. V dnešnej dobe už existujú pračky, ktoré tieto funkcie majú, preto je pomerne jednoduché prať vlnené oblečenie a poťahy. Pozor na horúcu vodu, vlnená látka  by sa mohla zraziť a stratiť tak veľkosť.

3.    Špeciálne pracie prostriedky?

Na vlnu možno používať bežné čistiace prostriedky, avšak ak vám na vašom oblečení z vlny veľmi záleží, tak na internete nájdete množstvo špeciálnych čistiacich prostriedkov.

4.    Sušenie

Ak je to možné, ideálne je sušiť vlnené oblečenie alebo iné tkaniny vonku na vzduchu. Ak to počasie nedovoľuje a nemáte sušiak, skúste prehodiť vlnené oblečenie alebo prikrývky cez dvere, stoličku a pod. Väčšie veci ako svetre by nemali visieť, môžu tak stratiť svoj tvar, krátke môžete aj zavesiť.  

5.    Ukladanie vlnených diek

Vzhľadom na to, že vlnené deky sú uložené v skriniach, pretože ich bežne nepoužívame, je veľmi dôležité chrániť ich pred škodcami a vlhkosťou. V minulosti sa používali guličky proti moliam, dnes je však na trhu dostať cédrové čipy, ktoré pôsobia proti moliam ako prirodzený repelent, navyše nemajú nepríjemný zápach.      

TIP: Alergikom a osobám trpiacim citlivejšou pokožkou sa vlnené oblečenie a prikrývky neodporúčajú.  

 

6.    Užívajte si vlastnosti vlnených diek, poťahov a oblečenia :)  

vlnené tkaniny vlnené deky ako sa o nich starať a udržiavať ich

Ak máte vlastné typy ako na bavlnené tkaniny, podeľte sa s nami o nich v komentároch a pomôžete aj ostatným.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár