Home

Home

ľavý banner

10 TRIKOV NA UPRATOVANIE, KTORÉ MUSÍTE POZNAŤ A BONUS NAVYŠE

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 1041

Aj vy milujete moment, keď si po celodennom upratovaní vychutnávate šálku čaju v čistej a voňavej izbe s nohami vyloženými na kresle? Prirodzene, každý z nás sa predsa cíti príjemnejšie v upratanom prostredí, a to či už doma, v práci, reštaurácii, obchode ... Bežné vysávanie a utieranie prachu je rutina, ktorú doma nevynechávame ani počas týždňa, nielen v „pracovnú sobotu“. Ale sú tu nečistoty s ktorými sa moríme niekedy aj mesiace a skúšame všetky možné - nemožné drogériové prípravky a babičkine recepty. Kto by predsa nechcel doma krásne lesklé kúpeľňové batérie bez náznaku vodovodného kameňa, vaňu ako z päťhviezdičkového hotela a zrkadlá bez jedinej šmuhy? Predstava je to krásna, priam nádherná, no realita? Tá špina je silnejšia ako my, a skúša našu trpezlivosť. Alebo nie? Máme dobrú správu! Existuje pár trikov, ktoré ak vyskúšate, budete výsledkom milo zaskočení.

1. Vodovodné batérie

Vojdete do kúpeľne a je to tu! Hneď z vodovodnej batérie umývadla a vane na vás žmurká tisícka drobných bodiek a nános vodného kameňa. Hlavne ak máte to “šťastie“, a vaša voda hádam už tvrdšia byť nemôže. V tomto momente sa predstava dokonale upratanej kúpeľne rozplýva ako ranná hmla. Kto by však povedal, že k oslnivému lesku vodovodných batérií stačí mokrá hygienická vreckovka? Neveríte? Tak vyskúšajte! Namočte vreckovku do octu, a obaľte ňou vodovodnú batériu. Nechajte pôsobiť 30 minút. A voila!

2. Vaňa

Na vaňu ako z päťhviezdičkového hotela rovnako existuje šikovný trik. Ak máte poruke starý uterák, ktorý nepoužívate, budete ho potrebovať. Namočte ho do bielidla, položte na dno vane a nechajte pôsobiť počas noci. Ráno vaňu len vysprchujte. Pozor! Vetranie je veľmi dôležité.

3. Zrkadlo

Tu bude hrať hlavnú úlohu ocot. Spôsobov ako využiť ocot v domácnosti je veľa a viac sa dozviete v článku: Ocot a jeho využitie v domácnosti. Pre zrkadlá bez šmúh však v pomere 1:1 vytvorte v nádobe s rozprašovačom zmes octu a vody. Pretrepte a môžete začať. Ocot povrchy dezinfikuje, zrkadlá zbaví šmúh a dodá im lesk. Je pravda, že vôňa octu nie je tá ktorá by sa mala šíriť vašou domácnosťou, preto pridajte do roztoku pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja.

čistenie zrkadla

4. Hrdza a škvrny

K tomuto jednoduchému triku budete potrebovať len polovicu citróna a soľ. Citrón namočte rozrezanou stranou do soli a potierajte ním všetky hrdzavé a škvrnité povrchy. Potom pretrite handrou.

5. Zápach pri vysávaní

Všeliek na nečistoty v domácnosti je sóda bikarbóna. Čo všetko ešte dokáže sa dočítate aj v našom článku: 40 spôsobov ako využijete sódu bikarbónu. V tomto tipe ňou rozhodne nešetrite. Pre odstránenie zápachu pri vysávaní ju nasypte do vrecka vysávača aj pridajte 5 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Rovnako tak so sódu bikarbónou sa zbavíte aj nepríjemného zápachu z kobercov. Pred každým vysávaním posypte koberce sódou.

vysávanie bez zápachu

6. Sprchový kút

Na sprchové kúty použite tvrdší štetec, prípravok na okná a v prípade vodného kameňa aj ocot. Povrchy postriekajte, nechajte pôsobiť pár minút a na záver vydrhnite štetcom.

7. Dlaždice

A opäť všemohúca sóda bikarbóna. Vytvorte z nej pastovú zmes zmiešaním so zubnou pastou a jemnou kefkou vyčistite dlaždičky a škáry. Použitím tohto triku zabránite aj tvorbe plesní.

8. Mikrovlnná rúra

Ak ste počuli o triku s pohárom vody, čím skôr na to zabudnite! Hrozí poškodenie mikrovlnnej rúry a následná explózia vriacej vody. My máme niečo účinné a bezpečné. Použite misku s vodou a šťavou z 1 celého citróna. Zapnite a nechajte chvíľu pôsobiť, kým sa odparí citrónová voda po stenách rúry. Následne len suchou handričkou jednoducho zotrite.

9. Plynový sporák

V okolí horákov sa zvykne usádzať mastnota a pripáleniny. S nami vás tento problém viac nebude trápiť! Pripravte si zmes sódy bikarbóny, peroxidu vodíka a prášku na pečenie. Zmes pomocou handry naneste na znečistené miesta a nechajte pôsobiť 10 minút. Následne zotrite suchou hubkou na riad.

10. Drevená doska na krájanie

Opäť použite citrón so soľou. Trením po doske ju nielen vyčistíte ale zároveň aj vydezinfikujete. Takto ošetrenú dosku prepláchnite čistou vodou, čím ju pripravíte na ďalšie použitie.

Bonus: Tip na domáci čistič šmúh a zaschnutých škvŕn

Budete potrebovať:

  • 2PL prášku na pranie
  • 1PL alkoholu
  • šálka octu
  • šálka teplej vody

Postup:

  1. Všetko spolu a to v takomto poradí, v akom sú uvedené ingrediencie, zmiešajte.
  2. Zmes naneste jemnou špongiou na ľubovoľný povrch.
  3. Opláchnite a zotrite, ideálne chlpatou handrou.

domáci čistič

Pevne veríme, že vám naše rady pomohli a vy ste sa tak opäť mohli naučiť niečo nové a podelíte sa s nami o svoje skúsenosti. Človek sa predsa učí celý život, a niet nad vzácne rady.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár