Home

Home

ľavý banner

28 UNIKÁTNYCH ÚČINKOV LEVANDULE A TAJNÝ TIP NAVYŠE

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 12400

Ker s intenzívnou vôňou rastúci do výšky jedného metra s úzkymi listami a fialovo – modrými kvetmi na štíhlych stonkách, aj tak by sme mohli charakterizovať levanduľu. Názov levanduľa pochádza z latinského slova lavare čo v preklade znamená umývať sa. Ľudia tejto rastline postupne pripísali aj rôzne ľudové pomenovania ako: lavandula, devanduľa, dulenka, vandelička. Levanduľu poznali už starovekí Gréci a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Blahodarné a preukázateľné účinky levandule ich však čoraz viac prekvapovali, a tak sa jej použitie rozšírilo z kúpeľní do celej domácnosti, medicíny aj kozmetiky. Má naozaj mnohoraké využitie a prináša očakávaný efekt. V tomto článku vám opíšeme viacero účinkov a spôsobov využitia levandule.

levandula

Pozitívne účinky levandule na ľudský organizmus:

  • Repelent: Levanduľa a jej vôňa pôsobí odpudzujúco pre mušky, komáre a tak vás dokonale ochráni pred otravným hmyzom a štípancami.
  • Ekzém: Levanduľový olej je veľkým pomocníkom pri rôznych typoch ochorení, alebo ťažkostiach. Rovnako to platí aj pri ekzéme, kedy je ideálne potierať si postihnuté miesta, ktoré svrbia najviac. Pokožka sa upokojí a preukázateľný je aj následný zredukovaný výskyt ekzému.
  • Maska na oslabené vlasy: Na výrobu masky sa používajú čerstvé alebo sušené kvety levandule, ale aj levanduľový olej. Vlasy budú pekne voňať, ich kvalita sa výrazne zlepší a olej zacelí rozštiepené končeky.
  • Pomocník v boji proti vráskam: Jedným z pozitívnych účinkov levandule je aj prekrvenie pokožky, čím sa osvedčila aj v boji proti vráskam. Pár kvapiek oleja jemne premixujte vo vaječnom bielku (nie na sneh). Túto zmes následne vmasírujte do pokožky a po 20 minútach opláchnite vlažnou vodou.
  • Bojovníčka proti zapálenej pokožke: Levanduľa preukázala aj svoje protizápalové účinky preto je s obľubou používaná pri poraneniach, infekciách, podráždeniach pokožky, zlej kvalite pleti, uštipnutí hmyzom alebo spálení. Môžete si urobiť kúpeľ s odvarom z čerstvých prípadne vysušených kvetov levandule, alebo použiť levanduľový olej.
  • Zastaví vypadávanie vlasov a lupiny: Tým, že prekrvuje pokožku je účinnou aj v boji proti vypadávaniu vlasov. Podstatné je pri každom umývaní vmasírovať olej priamo ku korienkom. Vlasy zreteľne zosilnejú. Kúru opakujte na jar a počas jesene. Levanduľa svojimi účinkami napomáha aj zbaveniu sa lupín.
  • Proti krvácaniu: Pri malých poraneniach stačí priložiť kocku ľadu spolu s levanduľou a krv prestane tiecť. Levanduľa má aj antibakteriálne účinky takže rana sa hneď dezinfikuje a zrýchľuje sa proces hojenia.
  • Na akné: Čistenie pokožky je tiež jeden z hlavných účinkov levandule. Parný kúpeľ pôsobiaci na pokožku počas desiatich minút upokojuje a pri pravidelnom používaní sa akné tvoriť už nebudú. Môžete skúsiť aj masky z levanduľových kvetov, alebo natierať priamo levanduľový olej.
  • Bolesti nôh: Po náročnom dni dobre padne kúra na unavené nohy. Ohrejte vodu, pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja z levandule. Nakoniec nohy osušte a vmasírujte ešte olivový olej. Olej pôsobí aj na suché a popraskané päty.
  • Zjednotení tón pokožky: Tonikom z levandule pretrite pokožku vždy po večernom kúpeli. Farba pokožky sa časom zjednotí a bude zdravšia. Pri spálení tiež pomôže levanduľový olej, ktorý pleť upokojí a rýchlejšie zahojí.
  • Upokojujúce účinky: Levanduľa je známa aj pre svoje upokojujúce účinky. Uvoľňuje nervové napätie a potláča pocit paniky a strachu. Veľmi obľúbená je aj pri potlačení nespavosti a migréne. Uvoľňuje zablokovanú energiu a silné emócie. Odstraňuje príznaky frustrácie, depresie a podráždenosti. Navodzuje pocit kľudu a harmónie. Blahodárne preto na ľudský organizmus nielen pri zaspávaní pôsobí levanduľový vankúš a levanduľový paplón.
  • Porazí nadúvanie: Zlé trávenie a nadúvanie spôsobujú takzvané „zlé“ baktérie, ktoré sa nahromadili v našom tele. Polyfenoly obsiahnuté v levanduli bojujú s týmto problémom. Trochu jedlej sušenej levandule pridajte do jogurtu s obsahom živých kultúr.
  • Relax: Levanduľová vôňa znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak. To vedie k ospalosti. Pomôže vám tak efektívne relaxovať kdekoľvek, a to s použitím difuzéra alebo sušenej levandule.
  • Príliv energie: Na tento problém účinne pomáha čaj z nastruhaného zázvoru, mäty, citrónovej šťavy a piatich kvetov levandule.
  • Dýchacie ťažkosti: Éterický olej levandule umiestnený v difuzér, alebo inhalácia kvapiek levanduľového vonného oleja uvoľňujú upchate nosové dutiny a pomáhajú pri liečbe dýchacích ťažkostí.
  • Levanduľová masáž: Upokojujúce účinky spolu s príjemnou vôňou, protizápalovým efektom a blahodarným vplyvom levandule prinášajú masáž a uvoľnenie aké potrebujete.
  • Kúpeľ: Levanduľový kúpeľ pozitívne ovplyvní celý organizmus od pokožky až po myseľ. Môžte si ho pripraviť s použitím čerstvých alebo sušených kvetov levandule, vonným olejom z levandule alebo soľou do kúpeľa s levanduľou.

Upozornenie !!! Levanduľa výrazne znižuje krvný tlak, preto nie je vhodná u ľudí s nízkym tlakom, u žien na začiatku tehotenstva a pri epileptických ochoreniach.  

účinky levandule

Využitie levandule v domácnosti:

  • Odpudí mole: Voňavé vrecúška levandule nielen krásne prevoňajú domov, ale v každom šatníku sa uplatnia aj ako ochrana proti moliam a tiež mravcom a komárom. Príbytkom s touto vôňou sa budú vyhýbať.
  • Dekorácia a vôňa: Levanduľa má charakteristickú vôňu a samotná, alebo aj s pomocou aróma difuzéra do bytu či domu oslní váš domov nádhernou vôňou. Sušené zväzky zavesené na suchom a teplom mieste sú používané aj ako dekorácia.
  • Oživí staré vône: Navlhčíte vonným olejom z levandule stromček v aute, alebo prázdnu nádobku osviežovača.
  • Pranie: Pridajte éterický olej do pracieho prostriedku počas prania prípadne na bielizeň. Oblečenie bude krásne voňať dlhý čas.
  • Vôňa v aute: Pár kvapiek levanduľového oleja nakvapkajte na spodnú časť rohožky, koberčeka v aute.
  • Upratovanie: Pri upratovaní pár kvapiek esenciálneho oleja do vedra s vodou urobí zázraky.
  • Vysávanie: Navlhčite tampón vonným olejom z levandule a pred vysávanim vsajte dnu. Aromatizujete tak ovzdušie.
  • Difuzér na esenciálne oleje: Pridajte do difuzéra éterický levanduľový olej. Jeho jemná mikrohmla osvieži a prečistí vzduch. Aromaterapia tiež napomáha pri liečení rôznych ochorení najmä dýchacieho ústrojenstva

levandulovy olej

Využitie levandule v kuchyni:

  • Listy levandule: V malom množstve ich môžeme pridať k pečenému mäsu alebo rybám, prípadne do hubových jedál a šalátov. Tiež ich môžete kombinovať s rozmarínom, bazalkou a cibuľou.
  • Provensálske korenie: Listy levandule tvoria nedeliteľnú súčasť Provensálskeho korenia.
  • Čaj z levandule: Levanduľu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 až 15 minút. Potom sceďte a pridajte lyžičku medu. Tento čaj pite večer pred spánkom, jeden krát za dva dni. Upokojuje a navodzuje pocit kľudu, znižuje teplotu, tlmí bolesť a má antibakteriálne účinky.
  • Ozvláštnite svoje zákusky: Sušené kvety môžete tiež pridať do dózy s  trstinovým cukrom a následne ho môžete používať do koláčov, čim ich veľmi ozvláštnite.

TIP: Ako si vyrobiť levanduľový olej

Levanduľový olej si viete vyrobiť aj doma a nepotrebujete k tomu veľa prísad.

  1. Kvety sušenej alebo čerstvej levandule dajte do pohára.
  2. Olej si pomaly zohrejte na panvici. Potrebné je také množstvo oleja, ktoré sa zmestí do pohára s levanduľovými kvetmi.
  3. Zalejte kvety ohriatym olejom a prikryte kuchynskou fóliou. Poriadne pohár zabezpečte gumičkou tak, aby z neho fólia nespadla.
  4. Pohár uložte na chladnom a tmavom mieste a nechajte odpočívať celý mesiac. Raz denne však zmes potraste, aby sa olej z levandúľ uvoľnil.
  5. Po mesiaci pohár otvorte, vyberte kvety a lyžicou ich poriadne stláčajte. Tak získate vzácny levanduľový olej z kvetov. Získaný olej uskladnite v uzatvárateľnej sklenenej fľaštičke.

 

Teraz si môžete užívať účinky levandule a svojho domáceho, alebo kúpeného levanduľového oleja a vyskúšať či to naozaj funguje. Fľaštička levanduľového oleja je tiež skvelým darčekom pre Vašich blízkych.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár