Home

Home

ľavý banner

40 SPÔSOBOV AKO VYUŽIŤ SÓDU BIKARBÓNU

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 4715

Biela látka so zásaditou chuťou. Aj tak by sme mohli opísať sódu bikarbónu (NaHCO3) alebo jedlú sódu. Odkedy ľudia objavili sódu bikarbónu, čoraz častejšie spoznávajú jej väčšiu využiteľnosť. Svojimi vlastnosťami a preukázateľnými účinkami sa jej použitie dostalo z kuchýň do celých domácností, kozmetiky a dokonca aj do farmaceutického priemyslu, kde vykazuje výborné výsledky. Je univerzálna a prináša očakávaný efekt. My vám predstavíme niekoľko spôsobov využitia sódy bikarbóny, o ktorých ste možno ani nevedeli.

Využitie sódy bikarbóny v starostlivosti o telo

1. Deodorant: Prášok sódy bikarbóny využijete na neutralizáciu pachu v podpazuší.

2. Zubná pasta: Pre krásny žiarivý úsmev a biele zuby zmiešajte sódu s 3% peroxidu vodíka, alebo ju nasypte len na bežne používanú zubnú pastu. Túto zmes však nemôžete používať každý deň, nakoľko je sóda bikarbóna silná. Do sódového roztoku môžete počas noci dokonca namočiť aj zubnú kefku, ktorá sa vydezinfikuje.

3. Svieži dych: Nielen ako náhradu zubnej pasty, ale aj ako náhradu ústnej vody môžete jedlú sódu využiť. Zmiešaním čajovej lyžičky v hrnčeku s vodou vznikne ústna voda, ktorá pachy nielen prekryje, ale úplne neutralizuje. Ústa následne opláchnite čistou vodou.

4. Peeling: Dokonalý telový peeling dosiahnete zmiešaním sódy bikarbóny a vody v pomere 3:1. Takúto zmes krúživými pohybmi vmasírujte do pokožky, nakoniec opláchnite vodou a telo ošetrite telovým mliekom. Zbavíte tak svoju pokožku odumretých častí kože.

5. Antacidum: Zmiešaním pol pohára s vodou s polovicou lyžičky sódy a vypitím sa dostane telu účinná neutralizačná látka na neutralizáciu žalúdočných kyselín.

6. Bodnutie hmyzom: Pri bodnutí hmyzom nastáva nepríjemné pálenie a svrbenie. Krúživými pohybmi naneste na postihnuté miesto pastu zo sódy bikarbóny, ktorú dosiahnete zmiešaním sódy s vodou, alebo na vlhkú pokožku naneste priamo sódu.

7. Unavené nohy: Po ťažkom dni každému dobre padne nielen príjemný kúpeľ, ale aj oddych pre nohy. Nasypte si do piatich litrov vody 3-4 lyžičky sódy. Očakávaný efekt sa dostaví čoskoro, dokonca pocítite aj zjemnenie pokožky na nohách.

8. Vlasy: Sóda je účinným prostriedkom nielen proti lupinám,  kedy si hrsť sódy vmasírujete do vlasov, ale veľmi nápomocná je aj ako pomocník pri dokonalom očistení vlasov. Pri umývaní vlasov nasypte sódu do šampónu a to zaručí dokonalé umytie vlasov od rôznych gélov, lakov a iných prostriedkov na vlasy. V neposlednom rade vlasy zjemní a zväčší sa ich objem.

9. Suchý šampón: Veľkou novinkou je dnes použitie suchého šampónu na mastné vlasy. Rovnaký efekt za zlomok ceny dosiahnete aj s pomocou sódy, ktorú jemne vmasírujte ku korienkom vlasom a vlasy následne trochu rozstrapaťte.  

10. Akné: Problém akné trápi nielen tínedžerov, ale aj dospelých. Rôzne gély, mastičky nám sľubujú vynikajúci efekt, no často bez výsledku. Podstatne cenovo lacnejší  a neporovnateľne efektívnejší variant je kašička pripravená zmiešaním sódy a medu. Postihnuté miesto kašičkou potriete a po 15 minútach opláchnete vodou.

11. Bielidlo nechtov: Používaním lakov na nechty časom nechty zožltnú, jednoduchým pomocníkom pri tomto probléme je sóda v spojení s peroxidom.

12. Mydlo: Zmes vody a sódy je univerzálna a využijeme ju takmer všade. Podobne je to aj s mydlom. Nahraďte klasické alebo tekuté mydlo touto zmesou, nielenže dosiahnete čisté ruky, ale zjemníte si tým aj pokožku.

13. Kúpeľ: Kúpeľ v sóde zaručuje zjemnenie pokožky aj odstránenie mastnoty, potu a zrohovatených časti kože. 

kupel v sode bikarbone

Využite sódy bikarbóny v domácnosti a pri čistení

14. Rezané kvety: Pridaním sódy bikarbóny do vázy s kvetmi vydržia kvety čerstvé dlhšiu dobu.

15. Vaňa, dlaždice i drezy:  Nasypaním sódy na handričku a dôkladným očistením povrchu, následným opláchnutím vodou dosiahnete krásne, čisté a lesklé povrchy.

16. WC: Asi šálku sódy nasypte do WC misy a nechajte hodinu pôsobiť. Misa bude čistá a stratí sa aj zápach.

17. Pachy starých budov: V starých budovách odstránite pachy pomocou nasypania sódy do vrecúška, prípadne ponožky a zavesením do priestoru.

18. Pripálené a mastné hrnce: Sódu zmiešajte s prípravkom na umývanie riadu a vyčistite pripálený riad, ak je tento spôsob málo účinný, nechajte sódu s pridaním vody v hrnci pôsobiť celú noc.

19. Mikrovlna rúra: Zbaviť sa špiny v mikrovlnnej rúre je niekedy poriadna drina. Ľahšie vám to pôjde, ak si na vlhkú handričku nasypete kúsok sódy. Zbavíte sa tak nielen špiny a mastnoty v rúre, ale aj zápachu.

20. Detské kresby: Naše ratolesti dokážu prekvapiť, a to v pravom slova zmysle. Ich výtvory si viete nielen zarámovať, ale aj poriadne užiť, ak sa ich snažíte odstrániť zo steny alebo nábytku. Aj v takom prípade vám dokáže sóda pomôcť,  jemným očistením vlhkou handričkou posypanou sódou.

21. Olejové a mastné škvrny: Olejové škvrny predstavujú problém podobne ako špinavé záhradné grily. Nasypte na mastné a olejom znečistené miesta sódu a nechajte pôsobiť. Potom vydrhnite namočenou kefou.

22. Pachy: Nielen pachy starých budov ale rôzne iné pachy, ako v chladničke, či v kuchynskej linke dokáže sóda jednoducho pohltiť. Rovnako aj pach topánok, papúč, oblečenia, popolníkov či rôznych iných vecí. 

23. Upchaté odtoky: Nasypte šálku sódy a zalejte horúcou vodou, nechajte postáť a nakoniec opláchnite. Docielite účinnú prevenciu proti upchávaniu odtokov.  

24. Zápach čalúneného nábytku a koberca: Posypte povrch nábytku so sódou a po niekoľkých hodinách ho vysajte. Podobne to opakujte aj pri koberci, tu je však potrebné sódu vysať už po 15 minútach.

25. Lesklý riad: Do prostriedku na čistenie riadov nasypte sódu. Riad bude nielen pekne umytý, ale získa aj krásny lesk.

26. Sporák a kuchynská doska: Rovnako aj sporák a kuchynskú dosku zbavíte nečistôt použitím navlhčenej handričky so sódou, čerešničkou bude aj príjemná vôňa.

27. Striebro a zlato: Na dno pohára dáte alobal, vložíte tam striebro a zlato, ktoré chcete vyčistiť, zalejete vodou a necháte pôsobiť cez noc. PERLY sa v sóde bikarbóne nečistia.

28. Bielizeň: Sódou krásne vybielite bielizeň pridaním polovice šálky k praciemu prostriedku.

29. Chodníky: Sóda omladzuje všetky chodníky, dokonca aj krbové a grilové tehly. Účinná je aj na burinu medzi prasklinami a medzerami v chodníku.

30. Bazény: V bazénoch udržuje zásaditú vodu.

31. Hrebene: Hrebene, kefky a iné nástroje každodennej potreby po určitom čase potrebujú údržbu a zbavenia sa nečistôt. 3 lyžičky sódy zaliate horúcou vodou pomôžu, ak v nich tieto nástroje necháte, kým voda nevychladne. Potom len jednoducho opláchnite a nechajte vyschnúť.

32. Osviežovač vzduch: Zmiešaním sódy bikarbóny s parfumovanou kúpeľnou soľou a rozmiestnením vo vrecúškach po byte či dome získate krásne prevoňaný domov bez drahých osviežovačov.

33. Kvapky: Sklo zašpinené od kvapiek vody, prípadne auto od dažďových kvapiek, aj tu je sóda pomocník.

34. Odpudzovač: Účinky sóda sa preukázali aj pri odpudení mravcov, švábov a rôznych škodcov, ktorí ničia záhradky.

cistenie domacnosti so sodou

Využitie sódy bikarbóny v kuchyni

35. Prášok do pečiva: Asi najznámejšie a najrozšírenejšie využitie sódy bikarbóny je ako náhrada prášku do pečiva, ale napríklad aj váš čaj a káva budú pri dobrom koláčiku viac voňavé, ak si pridáte štipku sódy.

36. Zelenina a ovocie: Zelená zelenina si s pridaním sódy do varenia  zachová intenzívnejšiu farbu. Rovnako ak pri umývaní zeleniny použijete sódu, zelenina bude dôkladne zbavená nečistôt. Aj príliš kyslé ovocie s pridaním sódy stráca na svojej kyslosti. Problém s dlhým varením strukovín vyriešite tiež sódou, to rovnako platí pri varení kapusty. Zachová si aj svoje vitamíny.

37. Divina: Namočením  mäsa z diviny do roztoku so sódou zbavíte mäso jeho výrazného zápachu.

38. Omeleta: Pridaním pol čajovej lyžičky sódy na každé 3 vajíčka bude omeleta nadýchanejšia.

39. Omáčka: Pri zrazenej omáčke treba pridať štipku sódy a ak ju pridáte do paradajkovej omáčky, pôsobí aj ako prevencia proti zvýšeniu kyseliny.

40. Mäso: Mäso zaručene dobre umyjete, ak použijete aj sódu. Naložené mäso v chladničke po posypaní sódou zmäkne. 

soda v kuchyni

 

Tieto zaujímavé a jednoduché triky a tipy vám ukážu, že sóda bikarbóna alebo jedlá sóda dokáže byť neoceniteľnou pomocníčkou ako v domácnosti, tak aj v kuchyni. Dôležitý je aj fakt, že táto univerzálna látka vie rýchlo, jednoducho a účelne pomôcť aj v starostlivosti o naše telo, a to dokonca niekoľkonásobným využitím bez veľkého prievanu v peňaženke.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár