Home

Home

ľavý banner

5 TIPOV, AKO NA NEZABUDNUTEĽNÝ VALENTÍN

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 6886

Valentín (14.2.) je sviatok, ktorý nie všetci obľubujú. Je to však deň, kedy môžete pripomenúť svojej polovičke, ako veľmi vám na nej alebo na ňom záleží. Nemalo by to byť nič nasilu, pretože potom to stratí ten správny efekt. Skrátka robte len to, čo skutočne cítite a vaša polovička to ocení. Potrebujete pomôcť s nápadmi? Pripravili sme si pre vás tipy na Valentína, ktoré vám pomôžu vytvoriť tu správnu atmosféru. 

valentinska_vecera

Ako vznikol Valentín a prečo sa oslavuje?

Niektorí považujú Valentín za sviatok, ktorý je novodobý, komerčný, či dokonca „americký“ a preto ho neoslavujú. Jeho pôvod však nájdete v Európe a oslavuje sa po celom svete. Len málokto skutočne vie, prečo vznikol a aká je jeho história. S týmto sviatkom sa totiž spája veľmi zaujímavá legenda.

Rímsky cisár Claudius II. často viedol vojny a posielal tam mužov, ktorí neradi vstupovali do vojska. Cisár si to vysvetlil tak, že nechcú opúšťať svoje ženy a deti a považoval ich za nevhodných bojovníkov. Preto dal zakázať všetky sobáše v Ríme.

Svätý Valentín bol kňaz, ktorý napriek zákazu cisára tajne sobášil zamilované páry. Bol to človek, ktorý bojoval za lásku a veril v jej zmysel. Keď to cisár zistil, dal ho uväzniť. Podľa legendy sa vo väzení zamiloval do dcéry dozorcu, ktorej údajne vrátil zrak a sluch. Pred smrťou jej napísal list, ktorý je symbolom dnešných valentíniek. Jeho poprava sa konala dňa 14.februára 296. Neskôr pápež Gelasius vyhlásil deň jeho smrti za pamätný deň. 

5 tipov ako stráviť nezabudnuteľný Valentín

O čom by teda mal byť Valentín? Hovoríme o ňom, ako o sviatku zamilovaných, ale nemusí to byť len o nich. Tento deň by ste mali stráviť s človekom, ktorého skutočne milujete a vôbec nemusíte byť čerstvo zamilovaní. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, lásku by ste si mali dokazovať v každom veku. Nechajte sa inšpirovať a pripravte svojej polovičke valentínske prekvapenie, ktorým si pripomeniete dôležitosť vašej lásky. 

1. Kvetmi nikdy nič nepokazíte

Kvety sú ideálny valentínsky darček pre ženu a aj keď to nie je nič zvláštne, ženy ich jednoducho milujú a ešte radšej ich dostávajú. Ak viete aké kvety vaša vyvolená obľubuje, tak jej kúpte tie. Ale ak to ani len netušíte, stavte na valentínsku klasiku. Kyticou červených ruží nepohrdne žiadna žena a zároveň jej ukážete, že ste na ňu nezabudli. Červená ruža bola dokonca obľúbenou kvetinou Venuše, rímskej bohyne lásky.

valentinske_cervene_ruze zena_s_cervenymi_ruzami

2. Pripravte romantickú večeru

S romantickým večerom sa prirodzene spája chuť kvalitného jedla a vína, ktoré útočia na naše zmysly. Ak premýšľate, aký je vhodný valentínsky darček pre muža, tak chutná večera je skvelá voľba. Milujete varenie a ste tak trochu gurmánka? Tak potom to zvládnete aj doma. Na záver stačí už len doplniť stôl o voňavé sviečky, valentínske kuchynské utierky, servítky a vínové poháre. Varenie je ale časovo náročnejšie. V prípade, že nemáte toľko času na prípravu, mnohé reštaurácie ponúkajú valentínske menu zložené z niekoľkých chodov. Stačí, ak si vopred rezervujete stôl.  

romanticka_valentinska_vecera

3. Valentínska výzdoba má tiež svoje čaro

Spálňa by nemala na Valentína ostať bez výzdoby. Vhodným spôsobom ako vniesť do spálne trochu romantiky sú práve bavlnené obliečky s valentínskym motívom. V Emi si môžete vybrať z niekoľkých druhov, ktoré krásne oživia priestor. Okrem obliečok vám vieme ušiť aj valentínske dekoratívne vankúše a populárny je aj semišový vankúš v tvare srdca. 

Navyše, ak chcete byť šetrný k prírode, naše obliečky budú skvelou náhradou typických lupeňov ruží :) 

lupene_ruzi_valentin

 obliecky_bavlnene_lovepostelne_obliecky_anica_bavlnabavlnene_obliecky_maky_emi

4. Romantický večer pri skvelom filme

Všade spomínajú Valentín, ale vy najradšej trávite spoločný čas doma? To nie je žiadny problém. Tento deň je predsa o tom byť s človekom, ktorého milujete a nezáleží na tom, kde budete. Príjemnú atmosféru si viete vytvoriť aj v pohodlí domova. Vopred si pripravte film, ktorý obaja chcete už dlhšie vidieť. S jedlom sa nemusíte príliš trápiť, stačí ak kúpite nejaké kvalitné víno, jahody, hrozno, čokoládu, syry či pop-corn a všetko to pekne dáte do misiek. Večer si viete objednať obľúbenú pizzu, sushi alebo to, čo máte radi. Na gauč si nachystajte príjemné hrejivé deky a filmová romantika sa môže začať.

valentin_jahody_cokolada netflix_valentinsky_vecer

5. Valentín ako príležitosť na oddych vo dvojici

Často sa stáva, že Valentín vychádza presne počas pracovného týždňa a tak tomu je aj tento rok. Nie vždy máme energiu oslavovať ho, ale to neznamená, že naša polovička po tom netúži. Pozrite sa na Valentín ako na príležitosť oddýchnuť si. Rezervujte si termín na wellness, masáže alebo si doprajte relax doma vo vani. Na našom eshope EMI nájdete himalájsku soľ s mimoriadnými liečivými účinkami, bomby do kúpeľa aj voňavé éterické oleje. Naše produkty si môžete zobrať so sebou aj v prípade, že plánujete víkendový wellness pobyt. 

bomba_do_kupela_relax

Zaujímavosti o Valentíne, ktoré ste nevedeli:

  • Prvé valentínske pohľadnice sa vyrábali už 19.storočí. Boli ručne maľované, zdobili sa rôznymi ornamentmi, mušľami a sušenými kvetmi. Takto vyzerala prvá valentínska pohľadnica z roku 1910.

prva_valentinska_pohladnica

  • Za symbol lásky je považovaný aj mandľový kvet a holubica. Dcéra väzenského dozorcu, do ktorej sa Valentín zaľúbil, dala po jeho smrti vysadiť pri jeho hrobe mandľovník. Holuby si na ňom vraj hľadali životných druhov.
  • Až 85% darčekov na Valentína kupujú ženy, ale muži minú v tento deň dvojnásobne viac jako ženy.
  • Počas Valentína sa po celom svete predá vyše 50 miliónov ruží a 36 miliónov bonboniér v tvare srdca. 

valentines_box_of_chocolate

  • Prvú valentínsku bonboniéru predstavil Richard Cadbury v roku 1868.
  • V Japonsku dostávajú na sviatok sv. Valentína čokoládu len muži.
  • Každoročne sa na celom svete na Valentína uskutoční v priemere 220 000 žiadostí o ruku.
  • Talianske mesto Verona, kde žili Rómeo a Júlia, dostáva každoročne na Valentína asi 1000 listov adresovaných Júlii. 
  • V Škótsku každý rok usporiadavajú na Valentína festival, počas ktorého si každý účastník losuje z klobúka meno svojej Valentínky alebo Valentína, s ktorou majú pretancovat celý večer. Podľa iného zvyku je Valentínkou prvý človek, na ktorého v tento deň narazíte. 

Nezabudnite 14.februára povedať svojej polovičke, čo k nej/nemu cítite alebo vložiť valentínske prianie k daru, pretože jediná vec, ktorej nikdy nemáme dosť je láska. 

EMI Vám praje krásneho Valentína.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár