Home

Home

ľavý banner

6 TIPOV AKO PRAŤ ABY FARBY NEVYBLEDLI

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 310

  1.  Kontrolujte etikety

Obetujte tých pár sekúnd pozornému čítaniu, ktoré vás vyvaruje viac ako hodinovému trápeniu. Nenápadné etikety, umiestnené na každom textilnom výrobku, vám dokážu spríjemniť život. Navedú vás na správnu manipuláciu s bielizňou, čím si predĺžite jej životnosť a zachováte kvalitu.

  1.  Naučte sa triediť

Vyššie spomínané etikety vás dokážu naviesť aj na správne triedenie. Pri dodržaní tohto bodu sa nebudete musieť báť výsledného farebného efektu.

  1.  Prádlo vždy pretáčajte

Toto je najúčinnejší spôsob ako ochrániť farby bielizne, obliečok a všetkých textílií pred vyblednutím. Prádlo nechajte pretočené aj počas sušenia. Pretočenie rovnako zabráni tvorbe žmolkov a v prípade vonkajšieho sušenia chráni farby pred slnkom. Zaberie to len pár sekúnd, ale výsledok bude viditeľný roky.

  1.  Práčku neprepchávajte

Čím plnšia práčka, tým menší priestor pre cirkuláciu vody v práčke. Bielizeň sa pod vplyvom tesnosti vyperie nedostatočne a môžete začať prať odznova. To isté platí aj o sušičke, ktorá v prípade preplnenia, bude sušiť dvojnásobok mokrej bielizne, čo vás v konečnom dôsledku bude stáť čas aj peniaze.

  1.  Ideálne je pranie v studenej vode

Výskum pracích práškov potvrdil, že ich efektivitu neovplyvňuje teplota vody. Pranie v studenej vode je ekonomické. Ak ste si ale prešli prechladnutím, chrípkou, či iným infekčným ochorením zvoľte pre pranie posteľných obliečok, plachietuterákov aj osušiek radšej teplú vodu, aspoň 60°C, v opačnom prípade stačí 40°C.

  1.  Nenásilné sušenie

Časté sušenie v sušičke neprospieva najmä tmavým farbám. Každé násilné sušenie bielizne jej uberá na farbe. Ak ste sa aj napriek tomu rozhodli pre sušičku, dbajte na čas sušenia a bielizeň z nej vyberajte ešte kým je vlhká.

BONUS! 

Do každého prania pridajte k prášku pohár octu. Aj napriek tomu, že sa to zdá byť nemožné, ocot výstižne nahradí aviváž a dokonca zabraňuje blednutiu farieb. Jeho nepríjemný zápach sa počas prania vytráca a zostáva nádherná čistota a vôňa.

ako správne prať



Komentáre

Zanechajte svoj komentár