Home

Home

ľavý banner

AKO SI VYBRAŤ SATÉNOVÉ OBLIEČKY?

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Obliečky Dňa: Pozretí: 617

Čo je vlastne satén?


Satén je materiál, ktorý ľudia vyhľadávajú najmä kvôli luxusu, jemnej štruktúre a lesklému vzhľadu. Však sa vám práve toto vybaví pri myšlienke na satén? No málokto vie, že satén prenikol do Európy z Číny.

Veľmi podobným materiálom je saténová bavlna, ktorá má obdobné vlastnosti ako satén (mäkkosť, vzhľad, pevnosť). Saténová bavlna sa stala populárnou niekedy kolo roku 1900. Hlavným dôvodom jej popularity a slávy bolo to, že jej cena bola nižšia ako cena saténu, a navyše mala takmer rovnaké vlastnosti. Zväčša je saténová bavlna zložená zo 100% husto tkanej bavlny a niekedy sa vyrába aj z hodvábu.

Ako sa starať o saténové obliečky?

Ako sme už spomínali, satén (prípadne saténová bavlna) je veľmi podobný hodvábu,  výrazne sa líši hlavne v tom, že satén je možne prať v práčke. Pred praním netreba zabúdať na to, že pri saténe nie je jedno, ktorý prací program zvolíte, a preto voľte radšej citlivejšie pranie. Ďalšou dôležitou radou, ktorú by ste si mali zapamätať je pranie saténu a saténových materiálov v studenej vode. Ak by ste saténovú látku vyprali v horúcej vode, môžete zničiť jej štruktúru. Taktiež sa vyvarujte chemickému čisteniu a aviváži.

Ak sa pýtate, či je saténové obliečky nutné žehliť, odpoveď znie "áno". Bavlnený satén ma lesklú povrchvú úpravu, vďaka ktorej má satén luxusný vzhľad. Existujú aj obliečky z nežehleného saténu a tie nie je nutné žehliť, pretože obliečky z tohto materiálu majú nekrčivú úpravu.

 satenové obliečky

Ako si vybrať saténové obliečky? 

Gramáž napovie veľa

Gramáž saténových obliečok je od 125-150 g/m². Pre porovnanie gramáže si pozrite nasledujúce parametre kvality saténu a ostatných obliečok:

  • 100 až 110 g/m² --- obliečky zlej kvality, väčšinou ázijského pôvodu
  • 120až 125  g/m²--- obliečky väčšinou už prijateľnej kvality, za pomerne nízku cenu
  • 130 až 135 g/m²--- obliečky strednej kvalitatívnej triedy, zaručujúce pomerne vysokú životnosť
  • 140 až145  g/m²--- veľmi kvalitné obliečky s vysokou úžitkovou hodnotou
  • 150 + g/m²--- najkvalitnejšie obliečky, väčšinou za veľmi vysokú cenu

 Saténové obliečky

Pozor na krajinu pôvodu

Ďalším dôležitým aspektom, na ktorý si treba dať pozor je krajina pôvodu. Ak posteľné prádlo pochádza z krajín EU, prípadne USA, si môžete byť istý že prádlo je skutočne vyrobené z materiálu, ktorý deklaruje obal. Treba myslieť na to, že v posteli strávite 1/3 života a závadné materiály môžu spôsobiť trvale poškodenie vášho organizmu. Pozor si treba dávať najmä na saténové obliečky dovážane z Ázie, kde o normách a kontrole tovaru ani nepočuli.

bavlnený satén

Na záver je potrebné dodať, že saténové obliečky sú cenovo dostupným riešením, avšak pozor si treba dávať na to, aby ste si zvolili obliečky z pravého saténu. Ak vás saténové obliečky zaujali, a túžite po tom, aby vás posteľ hýčkala vo svojej jemnosti, mäkkosti a luxuse, prezrite si našu ponuku saténových obliečok.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár