Home

Home

ľavý banner

ODBORNÍCI RADIA: AKO ČASTO BY SME MALI PREZLIEKAŤ PERINY?

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Obliečky Dňa: Pozretí: 7931

Spánok má veľký vplyv na našu celkovú pohodu, energiu a zdravie. Existuje mnoho faktorov ako ovplyvniť jeho kvalitu a jedným z nich je práve pravidelné prezliekanie perín a výmena posteľnej bielizne. Spánok v čerstvo vypraných obliečkach je veľmi príjemný a zvyčajne zaspíme takmer okamžite. Určite ste si aj vy všimli, že po určitom čase periny stratia svoju sviežosť a komfort, ktorý poskytujú. Ale ako často by sme ich mali prezliekať? 

V tomto článku sme sa zamerali na otázky súvisiace s prezliekaním perín, názory odborníkov, čo by sa stalo ak by sme prestali prezliekať periny a tiež sme si pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržať ich vždy hygienicky čisté. 

prezliekanie_perin

Prečo by sme mali pravidelne vymieňať posteľné obliečky?

Hygiena

Pravidelné prezliekanie posteľnej bielizne je dôležité najmä z hygienického hľadiska. Počas spánku sa na bielizni hromadí telesný pot, odumreté bunky pokožky, prach a iné nečistoty. Ak nevymieňame posteľnú bielizeň, tieto látky môžu vytvárať ideálne prostredie pre rozvoj baktérií a roztočov, ktoré môžu viesť k alergiám a zdravotným problémom. 

domace_zviera_v_spalni

Príjemné prostredie pre spánok

Čisté a voňavé obliečky prispievajú k vytvoreniu príjemného a uvoľňujúceho prostredia. Poskytujú pohodlie a môžu nám pomôcť získať kvalitnejší spánok. Prezliekanie posteľnej bielizne prináša pocit čistoty, čo môže mať pozitívny vplyv na našu náladu a celkovú pohodu.

obliecky_bavlnene_rainer

Ochrana matraca a vankúša

Pravidelné prezliekanie posteľnej bielizne chráni matrac a vankúš pred priamym kontaktom s potom, olejmi a nečistotami z tela. Tieto látky môžu postupne prenikať do matraca a vankúša a spôsobovať ich znečistenie a opotrebenie. Pravidelná výmena bielizne predlžuje životnosť a udržuje ich vo vyššej kvalite. 

set_prikryvka_a_vankus

Estetický vzhľad

Čisté posteľné obliečky prispievajú k celkovému estetickému vzhľadu našej spálne. Ak ich pravidelne vymieňame naša posteľ vyzerá upravenejšie a vytvárajú príjemný a vkusne zariadený priestor. Naopak zanedbaná bielizeň môže vytvárať dojem neporiadku. 

V EMI máme široký výber posteľných obliečok s rôznymi motívmi. U nás si vždy vyberiete tie, ktoré sa budú hodiť do vašej spálne. Veľmi zaujímavým motívom sú napríklad bavlnené obliečky Magnoli z našej ponuky. 

bavlnene_obliecky_magnoli

Roztoče

Posteľná bielizeň je ideálnym miestom pre roztoče. Tieto mikroskopické organizmy sa živia odumretými bunkami pokožky a môžu spôsobovať alergie a dýchacie problémy. Pravidelná výmena a pranie bielizne ich pomáha eliminovať. 

alergia

Čo sa stane, keď prestaneme prezliekať periny?

Asi nikto z nás si nedokáže predstaviť spať dlhodobo v nevymenených obliečkach alebo ich úplne prestať prať. Ale je dobre vedieť, čo by sa stalo, ak by sme tak urobili. Ak sa zameriame na ľudské telo, tak je dôležité pripomenúť, že priemerný človek za deň vylúči asi 500 miliónov kožných buniek a ročne vyprodukuje okolo 100 litrov potu. Môžeme s určitosťou povedať, že mnohé nečistoty končia práve v našej posteli. 

Okrem telesných tekutín sa v posteľnej bielizni hromadia aj kozmetické produkty a to aj napriek tomu, že sa osprchujeme a umyjeme tvár každý večer. Ak máte domácich miláčikov, tak rátajte s tým, že sa vo vašej posteli objaví aj srsť a rôzne baktérie. 

pes_v_spalni

Dr. Philip M. Tierno, mikrobiológ z New York University hovorí o tom, že každodenný kontakt s nahromadenými nečistotami môže mať veľmi škodlivý vplyv na naše zdravie. Hovorí: „Aj keď nemáte žiadne alergie, môžu vám vyvolať alergickú reakciu.“

Dermatológ Alok Vij popísal niekoľko hlavných zdravotných problémov, ktoré môžu vzniknúť, ak nebudeme pravidelne vymieňať posteľnú bielizeň:

•Alergické príznaky – mnoho ľudí je alergických práve na roztoče, ktoré môžu vyvolať svrbenie, kýchanie či dokonca astmu,

•Problémy s dýchaním – ak už astmu máte, ste oveľa náchylnejší na roztoče a môžu sa objaviť závažné problémy s dýchaním a nepokojný spánok,

•Vyrážky – ak sa baktérie a nečistoty hromadia na jednom mieste a prichádzajú do kontaktu s ľudskou pokožku, môžu sa objaviť aj vyrážky,

•Ekzém – zanedbaná posteľná bielizeň je skvelým prostredím na prežitie pre baktérie. Ak nevymieňate obliečky môžu sa objaviť na vašej pokožke nepríjemné ekzémy alebo sa zhoršia tie, ktoré už máte.

•Folikulitída – ak si večer ľahnete do postele plnej baktérií, dávate priestor folikulitíde. Ide o zápal vlasových folikulov, ktorý sa postupne zhoršuje a dochádza k vypadávaniu vlasov. 

alergicka_reakcia

Ako často by sme mali prezliekať periny?

Prezliekanie perín je jednoduchý a efektívny spôsob ako vytvoriť hygienicky čisté prostredie pre spánok. Otázka, na ktorú zvyčajne hľadáme odpoveď a zaujíma aj našich zákazníkov je ako často by sme mali prezliekať periny. 

Odborníci odporúčajú vymieňať posteľnú bielizeň raz týždenne a to aj v zimnom období. Ak nespíte každý deň vo svojej posteli, je v poriadku, ak to natiahnete aj na každé dva týždne. Kedy by sme ich mali prať častejšie?

Dermatológ Alok Vij spomenul niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú častejšiu výmenu posteľnej bielizne:

1. Ak máte domáce zviera, a najmä ak spia vo vašej posteli.

2. Ak žijete vo veľmi horúcom podnebí alebo počas letných mesiacov. 

3. Ak sa počas spánku nadmerne potíte.

4. Ak ste prekonali chorobu alebo sa z nej zotavujete.

5. Ak máte alergiu alebo astmu.

6. Ak spíte nahý. 

prezliekanie_obliecok

Prezliekanie perín každé 3 až 4 dni

V prípade, že nechávate spať domáce zviera vo vašej posteli je potrebné vymeniť obliečky každé 3 až 4 dni. Rovnaké časové rozpätie platí aj v prípade, že trpíte alergiou alebo astmou. 

Prezliekanie perín každý deň

Takmer nikto neprezlieka periny každý deň, čo vyplýva aj z mnohých prieskumov. Odborníci však odporúčajú, ak vás dostala chrípka alebo iné ochorenie a celé dni ležíte v posteli, mali by ste vymieňať posteľnú bielizeň každý deň alebo aspoň obliečku na vankúš. Baktérie a vírusy dokážu prežiť aj niekoľko hodín a ak sa potrebujete čím skôr vyliečiť, mali by ste mať čisté prostredie. 

Tipy ako udržať obliečky dlhšie čisté a svieže 

Na záver sme si pripravili niekoľko odporúčaní, ktoré by ste mali dodržiavať, ak sa chcete predĺžiť životnosť obliečok a zachovať ich dlhšie hygienicky čisté: 

•Ak máte len jednu posteľnú súpravu, môže sa rýchlejšie opotrebovať. Preto by ste ich mali mať doma viac (aspoň dve), aby ste ich mohli kedykoľvek vymeniť a vyprať. 

•Odporúčame kupovať obliečky z bavlny delux alebo z kvalitnej egyptskej bavlny, ktorá patrí medzi najkvalitnejšiu bavlnu na svete. Tieto obliečky si zachovajú svoju kvalitu a zvládnu aj častejšie pranie. 

•Niektoré baktérie dokážu prežiť aj počas prania. Pred praním si preto nezabudnite pozorne prečítať ošetrovacie symboly a perte pri uvedenej teplote, ktorú odporúča výrobca. 

•Pred spaním sa vždy osprchujte a vyčistite pleť od dekoratívnej kozmetiky.

•Vyhýbajte sa nanášaniu olejov, krémov a pleťových vôd tesne pred spaním.

•Pred spaním odstráňte nečistoty z nôh a nechoďte spať v ponožkách. 

•Držte svojich domácich miláčikov mimo vašej spálne.

•Nejedzte a nepite v posteli.

Máte aj vy nejaké odporúčania ako udržať obliečky dlhodobo hygienicky čisté? Napíšte nám o nich. 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár