Home

Home

ľavý banner

AKO SPRÁVNE SUŠIŤ BIELIZEŇ V SUŠIČKE A NA SUŠIAKU?

Pridal: Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 2179

Sušenie bielizne trápi väčšinu domácich gazdiniek hneď po praní. Počas teplých mesiacov roka je ideálna voľba sušenie na slnku a čerstvom vzduchu. Ale kam umiestniť sušiak na prádlo v chladnejšom období roka? Ako postupovať pri sušení v sušičke aby sme sa vyhli zrazeniu a poškodeniu textílii? Tieto a ďalšie otázky vám ozrejmíme v tomto článku.

Naučíme vás šetrnému sušeniu v sušičke aj na sušiaku. Povieme si pár rád ako predĺžiť životnosti textílií, a zároveň nezabudneme pri tom všetkom ani na zdravie všetkých členov domácnosti.

sušenie bielizne v domácnosti

1. Sušiaky na prádlo

Sušíte svoju bielizeň na klasickom sušiaku na bielizeň? Sú síce nespratné a zaberajú veľa miesta, ale nie každý má možnosť zaobstarať si sušičku bielizne. Aj tento spôsob je efektívny, no rovnako je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad, ktoré naše odevy udržia vo fit kondícii dlhé roky. Pozrime sa spoločne, ktoré to sú:

Vyhýbajte sa spálni

Čítate dobre! Bielizeň sa neodporúča sušiť v miestnostiach ako sú obývačka, či spálňa. Dôvodom je odparujúci sa prací prostriedok a aviváž. Pri ich nadmernom vdychovaní môžu nastať závažné respiračné ťažkosti, prípadne alergické reakcie. Vzhľadom k tomu, že v spálni a obývačke trávi človek najviac času, neodporúča sa vystaviť dýchacie cesty takémuto riziku.

Poriadne žmýkajte

S ohľadom na jemnosť niektorých materiálov, buďte radšej opatrní. Čo sa však týka pevných materiálov ako sú napríklad rifle, uteráky, osušky pár žmýkaní navyše im nijako neublíži. Bielizeň tak zbavíte nadmernej vlhkosti, vďaka čomu budú nielen skôr suché, ale vyhnete sa tak aj prípadnému zatuchnutiu, plesniveniu a smradu.

Vedeli ste, že...

... nízko odstredené prádlo môže po vytiahnutí z práčky obsahovať 2-3 litre vody?

Sušiak na bielizeň v zime umiestnite tak aby

vám nielen nezavadzal, ale aj aby bol v čo najviac vyvetranej a vyhriatej miestnosti. Čerstvý vzduch a teplo spravia s vašou bielizňou divy. Samozrejme, pri ukladaní prádla na sušiak dbajte o dostatočnú vzdialenosť medzi jednotlivými kúskami.

Nezanedbávajte vetranie

Vetranie je dôležité vždy! V spálni vám vetranie pomôže napríklad zbaviť vzduch nečistôt a matrac nežiaducich mikroorganizmov. Ani ostatné miestnosti by však nemali zostať bez prísunu čerstvého vzduchu a obzvlášť v zime, kedy je vzduch svieži a chladný.

Pokiaľ akurát v miestnosti sušíte aj bielizeň, vetrajte ešte väčšmi! Vlhké prádlo totiž ovplyvňuje vlhkosť vzduchu celej miestnosti. Dlhodobá vlhkosť vzduchu môže zapríčiniť vznik plesní a nepríjemný pach v domácnosti. Preto by ste mali vetrať minimálne raz denne.

sušenie prádla na sušiaku

2. Sušičky

Ak ste sa rozhodli zaobstarať si na sušenie prádla sušičku určite ste už zistili, že je to výborná investícia. Ušetrí vám nielen miesto v domácnosti, ale aj čas a námahu strávené žehlením a postará sa o nadýchané oblečenie bez chĺpkov.

Avšak aj tu platí niekoľko všeobecných tipov, ktorých je dobré sa držať.

V zásade platí, že pri každom type oblečenia, posteľnej bielizne a ďalších výrobkov je správne riadiť sa ošetrovacími symbolmi umiestnenými na štítku.

symbol označujúci zákaz sušenia v sušičke Tento symbol označuje, že výrobok nie je možné sušiť v sušičke.

 Tieto symboly označujú maximálnu teplotu sušenia v sušičke (max. 60°C, max. 80°C a viac ako 80°C)

Tu možno narazíte na problém kedy zistíte, že do sušičky tak nepatrí takmer nič. Hrozí totiž poškodenie zipsov, strata elasticity pri napínacích materiáloch, zrážanie odevov a zničenie hebkých textílií. Avšak, povedzme si na rovinu, koľkí z nás sa pri každodennom zhluku povinností radostí aj starostí venujeme štúdiu etikiet? Viete čo platí všeobecne? Ak má vaša sušička program s jemným sušiacim cyklom, všetko čo periete v práčke, môžete sušiť aj v sušičke. Ale aj medzi sušičkami je rozdiel, preto si naštudujte manuál čo do vašej sušičky patrí a čo nie.

Do sušičky nevkladajte:

  • Elastickú bielizeň - vysoká teplota totiž poškodzuje jej vlákna a tak stráca svoj tvar i pružnosť.
  • Odevy z vlny, hodvábu, alebo odevy, ktorých súčasťou je čipka. Pri týchto skupinách hrozí riziko zrazenia a roztrhnutia.
  • Do sušičky nevkladajte ani textil s nažehlenými prvkami, plastovými zipsami, textil obsahujúci sklenené vlákna ako niektoré druhy záclon a žiadne horľaviny.

Okrem toho sa pri sušení v sušičke držte týchto zásad:

  • V pracom cykle nepoužívajte prehnané množstvo pracieho prostriedku, ten totiž následne pri sušení môže zanechať na oblečení a posteľnej bielizni nežiaduce škvrny.
  • Prádlo poriadne vyžmýkajte. Ako sme spomínali už vyššie, pevné materiály ako rifle, uteráky, osušky žmýkanie naviac nepoškodí, naopak mu prospeje. Ideálne je ak sila odstreďovania prekračuje 1000 otáčok za minútu. Aby bolo prádlo dobre vyžmýkané je nutné práčku neprepĺňať a zaplniť ju zhruba len do ¾ kapacity. To isté platí následne aj pri sušení. Dostatok priestoru v bubne zabezpečí lepšie vysušenú, nadýchanú, jemnú a menej pokrčenú bielizeň.
  • Ak do sušičky vložíte oblečenie s rôznymi aplikáciami ako sú flitre, zipsy, gombíky určite ho otočne naruby. Platí to aj v prípade obliečok so zipsami a gombíkmi, ktoré najprv zapnite.
  • Predmety ako topánky, podprsenky, nohavičky sušte v špeciálnych vakoch a košíkoch na to určených.
  • Bytový textil ako vankúšepaplóny, deky sušte v sušičke iba na odporúčanie výrobcu.
  • Nezabudnite aj na starostlivosť o sušičku a pravidelné čistenie filtrov.
  • Je všeobecne známe, že aviváž a sušička nie sú kamaráti. To hlavne z dôvodu, že sa upchávajú filtre a sušička sa zbytočne zanáša. V súčasnosti však existuje veľké množstvo pracích prostriedkov s krásnou vôňou a sušička bielizeň zmäkčí, takže žiadne obavy nie sú na mieste. Prípadne s avivážou narábajte opatrne a použite len malé množstvo. Na trhu sú dostupné aj voňavé obrúsky určené na použite priamo do sušičky.
  • Pred vložením oblečenia do sušičky ho ešte vytraste. Počas žmýkania sa prádlo rôzne zamotá. Vytrasením každého kúsku predchádzate zbytočnému krčeniu. Prádlo bude aj viac nadýchané a jemné. Ak sa chcete vyhnúť žehleniu, ideálne je vyberať odevy ihneď po dokončení sušiaceho cyklu a narovnať ich iba rukou.

sušička na prádlo

Či už sa rozhodnete pre klasické sušenie alebo uprednostňujete sušenie v sušičke vedzte, že dodržaním týchto jednoduchých pravidiel sa predĺži životnosť vašich odevov, obliečok či iných textílii a v konečnom dôsledku ušetrí čas aj peniaze.

Veríme, že sme vám zodpovedali na vaše otázky a vysvetlili si základné pravidlá sušenia. Teraz si už stačí iba vychutnávať jemnú a mäkkú bielizeň napríklad aj vo svojej posteli. Čo tak začať výberom nových voňavučkých obliečok?



Komentáre

Zanechajte svoj komentár