Home

Home

ľavý banner

BOLESTI KRČNEJ CHRBTICE - AKO IM PREDCHÁZAŤ?

Pridal: Gabika K. Kategória: Vankúše Dňa: Pozretí: 760

Rozhovor s odborníkom v oblasti ortopédie

V súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame s tým, že sa ľudia sťažujú na bolesti krčnej chrbtice, hlavy alebo chrbta. Čo týmto problémom predchádza? Má priamy vplyv na bolesť krčnej chrbtice sedavý spôsob života, nekvalitný spánok, ba dokonca stres? Znižuje sa veková hranica a pribúda viac pacientov v nižšom veku? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovie odborník v oblasti ortopédie MUDr. Peter Klein, MBA, ktorý pôsobí už viac ako 18 rokov v ortopedickej ambulancii v Prešove. Ambulancia sa zaoberá prevenciou, diagnostikou, liečbou, posudzovaním a výskumom ochorení a úrazov pohybového ústrojenstva.

ortopéd MUDr. Peter Klein

Čo je krčná chrbtica a aká je jej hlavná úloha?

Krčná chrbtica je spojka. Spája naše riadenie, to znamená mozog s ostatnou časťou tela. Je veľmi dôležitá. Udržiava všetky vedenia, ktoré potrebujeme od mozgu smerom dole. A takisto spĺňa kritériá, ktoré potrebujeme nato, aby sme mali dostatočný pohyb. Je teda z jednej strany ochranou, to znamená, že je pevnou časťou, ale je zároveň aj elastická, čiže zabezpečuje pohyb do všetkých strán.

Čo spôsobuje bolesť krčnej chrbtice a aké sú rizikové faktory?

Pri bolestiach krku sa najčastejšie stretávame s funkčnou poruchou. Často je to pozeranie jedným smerom, zle vykonávané činnosti alebo nadmerná záťaž. To všetko vedie k tomu, že pohyblivosť krčnej chrbtice sa obmedzí a vznikajú bolestivé stavy.

bolesť krčnej chrbtice

Ktorú vekovú kategóriu najčastejšie postihuje bolesť krčnej chrbtice? Znižuje sa veková hranica a pribúda čoraz viac mladých pacientov?

Kedysi sme boli v našej ambulancií zvyknutí, že pacienti prichádzajúci s bolesťami krku, boli ľudia po 50-tom roku veku. Dnes v čase televíznych obrazoviek, počítačov a mobilov sa ten vek znižuje. Máme dokonca pacientov, ktorí prichádzajú k nám s takýmito bolesťami už v školskom veku.

Ako sa bolesť krčnej chrbtice prejavuje?

V prvom rade je to bolesť hornej časti krku, kde sa bolesť spája s bolesťami v záhlaví alebo aj s prejavmi ako sú závraty, pocit na zvracanie alebo dokonca zvracanie, poprípade výrazné bolesti hlavy. V druhom rade je to bolesť v dolnej časti krku, ktorá častejšie prináša pocit stuhnutosti, bolesti, tlaku v šijí alebo vyžarovanie smerom do rúk. Niektorí pacienti sa dokonca v noci budia na mravenčenie alebo trpnutie prstov.

Má priamy súvis životný štýl, kvalita spánku a stres na bolesť chrbta, krčnej chrbtice a hlavy?

V poslednej dobe si čoraz častejšie všímame, že tieto faktory vplývajú na funkciu a pohodu krčnej chrbtice. Mnohí pacienti väčšinu dňa presedia, prestoja alebo prepozerajú jedným smerom, a tak zistíme, že je na krčnú chrbticu vyvíjaná enormná záťaž. V čase, kedy máme oddychovať, kedy má naše telo regenerovať, tak spíme, ale nevieme, na čom. Preto je dôležité, aby sme si vedeli správne vybrať, načo si každý večer líhame.

Aká je prevencia?

Prevencia je veľmi dôležitá. Vieme sa vyhnúť tomu, aby bolesť vznikla. To znamená, že cez deň používame správne sedenie, správny ergonomický priestor a vieme správne vykonávať činnosti. Na noc odporúčam nájsť si správny vankúš. Jedným z takýchto vankúšov je aj Elastomer, ktorý je poslednou novinkou v rámci kvality spánku a predchádzaniu bolestiam krku.

Máte pre našich čitateľov nejaké odporúčanie, resp. radu na záver?

Rád by som dal dve rady. Keď sme zdraví, nezabudnime nato, že aj náš organizmus má niekedy výpadky. V druhom rade, keď si nato spomenieme, tak robíme prevenciu. Prevencia je veľmi jednoduchá a ľahká – športovať, chodiť na vzduch, prechádzať sa a dopriať si kvalitný spánok, vďaka správnemu vankúšu.

Veríme, že sme aspoň z časti pomohli zodpovedať vaše otázky týkajúce sa bolestí krčnej chrbtice. Celý rozhovor s pánom doktorom si môžete pozrieť na našom youtube kanáli: https://youtu.be/4jvjKGcrxb0



Komentáre

Zanechajte svoj komentár