Home

Home

ľavý banner

ČO STÁLO ZA VZNIKOM POSTEĽNÝCH OBLIEČOK?

Pridal: Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 6368

Aby sme si mohli vychutnávať vynikajúce vlastnosti posteľných obliečok v dnešnej podobe, museli prejsť vývojom. Rozhodli sme sa preto nielen milovníkom histórie, ale aj bežným spotrebiteľom, priblížiť príbeh, ktorý stál za zrodom obliečok v dnešnej podobe.

Zo zeme do postele

Rovnako ako ľudské obydlia priemysel a technika prechádzali dlhým vývojom a neustále sa zlepšovali, aj posteľné obliečky sa postupom času zdokonaľovali. V počiatkoch ľudia o obliečkach ani nesnívali a spávali na tvrdej zemi. Ako prikrývka im slúžilo lístie či vetvičky stromov. Neskôr si osvojili používanie kože ulovených zvierat a ako na podstielku, ju používali aj na prikrývanie. Po sťahovaní sa z jaskýň do prvých provizórnych obydlí, prišli s výrobou postelí, ktoré tvorili rákosové lôžka prekryté kožušinou. Tu postupne prichádzali na to, že výškou lôžka sa eliminuje chlad z podlahy, preto v mnohých krajinách využívali najmä visiace siete. V období starovekého Grécka vymenili kamenné postele za drevené lôžka potiahnuté kožušinou zvierat, neskôr bavlnou a ľanovými prikrývkami.

prvé postele

Začína sa niečo rysovať

Prvé bavlnené obliečky objavili starovekí Gréci, ktorí už spracovávali bavlnu na odevy či lodné plachty. Objav bavlny a spracovanie kože bolo pre bytový textil kľúčové, a rozšíril sa sortiment, ktorými si naši predkovia dokázali svoje bývanie zútulniť. Dokonca v tomto období z dôvodu útulnosti, vznikol aj prvý matrac. Šlo o vystielanie postele slamou alebo lístím.

Rozdielne postavenie ovplyvnilo aj spálne

Rozdiel v spoločenskom postavení obyvateľov sa odzrkadlil aj v spálni. Šľachta si zháňala luxusné obliečky z celého sveta v podobe saténu alebo hodvábu. Hodvábne jemná látka, dokonalé spracovanie a bohaté zdobenie bolo neodmysliteľnou súčasťou šľachtických lôžkovín. Spálne šľachticov prekvitali luxusnými textíliami. Naproti tomu, poddaným sa zišla len obliečka z bavlny alebo ľanu, plnená perím.

šľachtické spálne      spálne poddaných

Kedy nastala zmena

Na začiatku 19. storočia príchodom priemyselnej revolúcie vznikali prvé stroje, ktoré výrobu textílií jednoznačne uľahčili. Táto skutočnosť spôsobila, že posteľné obliečky sa stávali tovarom dostupným pre každého. Zdokonaľovanie výrobných procesov malo vplyv aj na vznik zložitejších materiálov ako flanel či krep. Štandardom bolo postupne vlastniť v jednej domácnosti viacero posteľných setov. Posteľné obliečky sa začali chápať ako povinná výbava domácnosti, a preto boli aj neodmysliteľnou súčasťou výbavy nevesty a svadobných darovPrehozy slúžili tak ako aj dnes, nielen na dekoráciu, ale najmä na ochranu posteľných obliečok pred poškodením, zašpinením či prachom. Šili sa ručne, dlhé hodiny s použitím rôznych materiálov. Rozvoj a moderná doba značne ovplyvnila aj na ostatné lôžkoviny ako vankúše a deky. Z postelí smerovali na sedačky, do záhrad, detských izieb a dnes ich s obľubou využívame v takmer každej miestnosti nášho domova. Viete si napríklad predstaviť sychravý večer pri telke bez teplej a hebkej deky? Dekoratívne vankúše sú rovnako neodmysliteľnou súčasťou našich domovov, a okrem lacnej dekorácie poslúžia aj na spanie.

textilné stroje

prvé priemyselné stroje

šitie obliečok v minulosti

Súčasné trendy nezaostávajú

Dnešná súčasná doba už význam a hlavnú funkciu posteľných obliečok nijako výrazne nezmenila, no napriek tomu aj bytový textil podlieha trendom. Moderná doba so sebou priniesla množstvo nových technológií a s tým spojený vývoj pokročilých a kvalitnejších materiálov ako napríklad obliečky obsahujúce rôzne výťažky rastlín alebo striebra. Trh ponúka aj širokú škálu rozmerov a neobmedzené možnosti krásnych vzorov, medzi ktorými kraľujú napríklad obliečky s trojrozmerným obrazom nazývané tiež 3D obliečky. Vznikajú spojením kvalitnej bavlny a reaktívnej tlače, ktorá je zdraviu neškodná a to z dôvodu ideálnej priľnavosti farby, čím sa ich sýtosť nemení ani na úkor častého prania.

Napriek posunu doby 100% bavlna vďaka svojím jedinečným vlastnostiam zastáva popredné miesto pri výrobe obliečok na posteľ. S jej špeciálnou úpravou sa stretávame pri damaškových, krepových či saténových obliečkach na posteľ. Veľmi obľúbeným a vysoko kvalitným variantom bavlny je bavlna delux a egyptská bavlna, ktoré vďaka svojej špecifickej výrobe disponujú ešte lepšími vlastnosťami ako klasická bavlna. Možností je mnoho, výber je už len na vás. Nezabúdajte však, že pri výbere správnej posteľnej bielizne, je vždy potrebné dbať na kvalitu materiálu. Priedušná, jemná, stálofarebná a trvácna bavlna vám zabezpečí komfortný spánok ako na obláčiku.

bavlnené obliečky riella



Komentáre

Zanechajte svoj komentár