Home

Home

ľavý banner

NAJČASTEJŠIE KLADENÉ OTÁZKY - MATRACE

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 276

Pripravili sme pre vás súhrn najčastejšie kladených otázok k matracom, ktoré vám určite pomôžu pri rozhodovaní a vyberaní toho najsprávnejšieho matraca pre vás. 

1. Aký rozmer matraca potrebujem?

Správny rozmer matraca je individuálny atribút, a preto je potrebné ho prispôsobiť vašej telesnej výške, t.j. ideálny matrac by mal mať výšku na základe vzorca: vaša výška + 20 cm. Pre šírku matraca neexistuje žiadne pravidlo, je to len a len na vás, ako sa rozhodnete, pričom štandardná šírka matraca je 80 cm alebo 90 cm.

2. Aká je správna tvrdosť matraca?

Správna tvrdosť matraca závisí od telesnej hmotnosti človeka, a teda ľudia s vyššou hmotnosťou by mali siahnuť po tvrdších matracoch, naopak ľudia s nižšou hmotnosťou po matracoch mäkších. Výrazný vplyv na správnu tvrdosť matraca má tiež spôsob spánku. Ak patríte k ľudom, ktorí väčšinu noci spia na bruchu alebo chrbte, mali by ste zvoliť tvrdší matrac. Ak patríte k ľuďom, ktorí spia na boku, vhodnejší je mäkší matrac. Ohľad berte aj na váš vek, pre deti a ich zdravý rast je vhodnejší pevnejší matrac so strednou tvrdosťou, no starší ocenia skôr mäkšie a elastickejšie matrace.

Bolesti chrbtice - matrac

3. Na manželskú posteľ jeden veľký matrac či dva malé?

Dva malé matrace na manželskú posteľ sa odporúčajú použiť vtedy, ak hmotnosť oboch používateľov nie je rovnaká, alebo ak jeden z páru trpí nepokojným spánkom.

4. Prečo zvoliť matrac so snímateľným poťahom?

Každý poťah matraca by mal mať hygienické a konfekčné vlastnosti, zabezpečiť optimálnu cirkuláciu vzduchu a zároveň zabezpečiť suchú a príjemnú klímu spánku. Navyše, snímateľný poťah je možné z matraca stiahnuť a vyprať, čím budete udržiavať hygienu a sviežosť matraca.

5. Má na výber matraca vplyv aj vek človeka?

Áno, vek je dôležitým kritériom pri výbere matraca. Deti pre svoj zdravý rast a vývoj potrebujú pevnejší matrac so strednou tvrdosťou a naopak, starší ľudia by mali uprednostňovať mäkšie a elastickejšie matrace.

6. Aký vplyv má hmotnosť človeka na výber matraca?

Pri výbere matraca netreba zabúdať na vašu telesnú hmotnosť, ktorá musí zodpovedať nosnosti matraca. Spravidla platí, čím je vyššie jadro matraca, tým je vyššia aj jeho nosnosť.

7. Ktoré matrace sú vhodné pre deti?

Vzhľadom k tomu, že je detská chrbtica v neustálom vývoji, treba dbať na to, aby nebol matrac pre dieťa príliš malý. Podstatným kritériom je tiež tvrdosť matraca. Na mäkkom matraci sa detská chrbtica viac ohýba, čo má za následok neprirodzený vývoj a deformáciu. Preto pre deti odporúčame skôr tvrdšie matrace, ktoré majú dostatočnú pružnosť a nosnosť. Najvhodnejšie detské matrace sú latexové matracematrace zo studenej HR peny a sendvičové matrace. Taktiež netreba zabúdať na snímateľný poťah, ktorý znižuje riziko tvorby roztočov a plesní. 

Matrac Comfort Aloe Vera EMI

8. A čo vodné matrace? Majú nejaké výhody? 

Vodné matrace sa začali na slovenskom trhu predávať asi pred 15 rokmi, no za tú dobu si prešli veľkým vývojom. Už nie sú tým, čím bývali v minulosti. Tie dnešné vodné matrace sú zdokonalené do posledných detailov, takže na rozdiel od tých v minulosti ponúkajú skutočne kvalitný spánok. Na kvalitnom matraci sa spí veľmi dobre a človek ani nemá pocit, že je pod ním voda. Takýto kvalitný vodný matrac musí mať jadro rozdelené na sústavu kanálikov s vlastným objemom vody, ktorá sa prelieva do ostatných častí matraca a tiež termostat na ohrievanie vody a záložný zdroj, aby si voda v prípade výpadku elektriny držala želanú teplotu. Výhodou takéhoto matraca je rovnomerné rozloženie váhy človeka, vďaka čomu sa počas spánku nepotrebuje prehadzovať z boka na bok. Človek sa rýchlo uvoľní, a tým pádom aj ľahšie a rýchlejšie zaspí.

9. Aký materiál voliť pre alergika?

V prípade, že ste alergik a nechcete veľa investovať do matraca, vyberte si jednoduchý matrac s tvrdosťou, ktorá vám bude vyhovovať. Avšak, podstatnou časťou je snímateľný poťah v úprave, ktorá je vhodná pre alergikov, takže látka by mala byť podšitá rúnom z dutého polyesterového vlákna. Výhodou snímateľného poťahu je možnosť prania, pre alergikov je potrebné poťah prať pri minimálnej teplote 60 °C.


Matrac Comfort Bamboo EMI

10. Ako udržiavať matrac v čo najlepšej kondícii?

Ak matrac obsahuje snímateľný poťah, je ho potrebné vyprať aspoň raz za rok a jadro matraca vetrať pri otvorenom okne. V prípade, že matrac snímateľný poťah neobsahuje, tak ho treba vetrať a povysávať s malým sacím výkonom, aby sa poťah nepoškodil.

11. Čo robiť v prípade, že mám atypický rozmer postele?

To nie je žiadny problém. U nás v EMI vám ponúkame možnosť objednať si matrac na mieru, a to dokonca bez akýchkoľvek príplatkov.

12. Je lepšie snímateľný poťah vyprať alebo matrac vyčistiť rotačnou kefou vysávača?

Jednoznačne je najlepším riešením pranie snímateľného poťahu, či už v čistiarni alebo doma. Stačí ho stiahnuť, hodiť do práčky a prať pri minimálnej teplote 60°C. Vyklepávanie rotačnou kefou vysávača poškodzuje nite na poťahu a pri vysokom sacom výkone vyťahuje vlákna klimatizačného rúna cez póry látky na povrch.

13. Existuje materiál matraca, ktorý by odpudzoval roztoče?

Materiál, ktorý by vyslovene odpudzoval roztoče, žiaľ, neexistuje. Avšak jestvujú materiály vytvárajúce prostredie, v ktorom roztoče nevedia existovať. Najdôležitejšia rola patrí kvalitnému snímateľnému poťahu podšitému polyesterovým rúnom, ktorý je potrebné prať pri teplote minimálne 60°C. Ďalším podstatným prvkom je jadro matraca, najvhodnejšie materiály sú všetky typy polyuretánovej peny a latexové peny.

Matrac Memory green EMI


14. Aká má byť správna výška postele a výška matraca?

Všeobecne platí, že by mal matrac pretŕčať v každej posteli nad bočnicu aspoň tretinu zo svojej výšky. Správna výška postele sa určiť všeobecne nedá. Čím je človek starší, tým by mala byť jeho posteľ vyššia, aby sa mu ľahšie ukladalo do postele, a rovnako dobre vstávalo. Nižšie postele sa naopak, odporúčajú deťom a mladším ročníkom, ktorým nedá toľko námahy vstávanie.

15. Po akej dobe je potrebné matrac vymeniť?

Matrac by sa mal meniť podľa odporúčania lekárov po ôsmich až desiatich rokoch používania. Je to hlavne z toho dôvodu, že po dlhšej dobe vzniká nehygienické prostredie a matrac stráca taktiež svoje antialergické schopnosti.

16. Existuje matrac, ktorý by obmedzoval chrápanie?

Matrac, ktorý by zabránil chrápaniu, žiaľ, neexistuje. No jestvujú špeciálne tvarované vankúše, ktoré zabraňujú chrápaniu.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár