Home

Home

ľavý banner

PLETENÁ DEKA - AKO SI JU VYROBIŤ?

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 10094

Zima patrí medzi menej obľúbené ročné obdobia a niektorí len čakajú, kedy už skončí. Je to obdobie, kedy by sme najradšej ostali ležať pod hrejivou dekou a popíjali čaj či horúcu čokoládu. Čo tak si spríjemniť toto studené obdobie a trochu sa zahriať? Už nejaký čas sú trendy práve pletené deky a ak ste o nich nikdy nepočuli, čítajte ďalej. 

Pletené deky sú nádherným interiérovým doplnkom a vynikajú najmä svojou jedinečnosťou. Pôsobia útulne, či ich využijete ako prehoz na posteľ, na gauč, na stoličku alebo ich necháte len tak prehodené cez košík vedľa krbu. Ak patríte medzi kreatívnych ľudí, ktorí obľubujú ručné práce, naučíme vás ako si takú pletenú deku vyrobiť. Nezaberie vám to viac ako 45 minút !

pletena deka

Aký materiál je potrebný na výrobu pletenej deky?

Na to, aby ste vyrobili pletenú deku, nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje iba šikovné ruky a priadzu.  Na pletené deky sa používa Merino priadza, ktorá je vyrobená z ovčej vlny. Merino deky patria medzi veľmi obľúbené najmä preto, že táto priadza je vysokokvalitná a má výborné tepelno-akumulačné vlastnosti. Ak nechcete použiť Merino priadzu vhodnou alternatívou je napr. akryl. 

akrylova priadza

Pletená deka EMI je ručne robená zo 100% akrylu, ktorý vyzerá ako vlna a navyše je šetrný k pokožke. Veľkou výhodou je aj jednoduchá starostlivosť. Deku z akrylu môžete prať ručne alebo v práčke s nízkou teplotou, ktorá by nemala prekročiť 40°. 

Ak sa chystáte vyrábať detskú deku, odporúčame použiť priadzu Alize Puffy. Táto priadza je príjemná na dotyk a svojou jemnosťou pripomína plyš. Práca s ňou je jednoduchá a rýchla vďaka predpripraveným očkám. 

Koľko materiálu spotrebujete?

Častou otázkou je, koľko priadze je potrebné použiť na pletenú deku. Odhadnúť to nie je vždy jednoduché a závisí to od toho, akú dlhú deku chcete. Ak sa chystáte pliesť z Merino priadze, väčšie kĺbko o hmotnosti 4,7 kg by malo vyjsť na deku s rozmermi 180x120cm. Ak chcete na pletenie použiť priadzu z akrylu budete potrebovať približne 6 až 10 kĺbkov. Na detskú deku s rozmermi 70x70xcm budete potrebovať približne 3 klbká Alize Puffy. Odporúčame vždy kúpiť aspoň jedno kĺbko navyše. 

alize puffy

Návod na pletenú deku

Skôr ako začnete, vyberte priadzu z obalu a nechajte ju aspoň 24 hodín vonku. Materiál bude vďaka tomu nadýchanejší a pletená deka bude vyzerať krajšie. Predtým ako začnete pliesť, mali by ste si vyhradiť na pletenie dostatok priestoru. Odložte tiež náramky a prstene, aby sa vám nezachytávali do priadze. S priadzou pracujte opatrne, aby sa nepoškodila. 

  1.  Prvým krokom je urobiť si uzol, ktorým budete priadzu postupne prevliekať. Urobíte ho tak, že vlnu prekrížite cez seba a potiahnete dlhší koniec                priadze cez vzniknutý uzol a pritiahnete. 

       2.  Začnete vytvárať šírku deky, teda prvú reťaz. Cez prvý uzol potiahnete dlhšiu časť vlny, aby ste mohli vytvoriť ďalší uzol v rovnakej veľkosti. 

navod na pletenu deku

        3.  Takto pokračujete dovtedy, kým reťaz nebude mať požadovaný rozmer. Očká príliš neuťahujte, aby bola deka nadýchanejšia. 

navod na pletenu deku

        4.  Ak máte prvý rad hotový nasmerujte reťaz smerom nadol a vytvárajte uzly cez už vzniknutý prvý rad. Uzly prevliekajte vždy zdola, aby boli rovnaké.    Takto pokračujete, až kým nebudete mať požadovanú dĺžku deky.

navod na pletenu deku

        5. Posledný rad začínate väčším uzlom ako ste robili doteraz. Všetky uzly v poslednom rade by mali byť väčšie, aby ste zachovali požadovaný rozmer deky a nezúžila sa. Budete teda vytvárať dvojitý uzol. Cez vzniknutý uzol vytvoríte druhý uzol a pokračujete do konca radu.

navod na pletenu deku

       6. V závere odstrihnete priadzu a zatiahnete do uzla tak, aby sa nevyberala. A pletená deka je hotová ! 

navod na pletenu deku

Podarila sa vám pletená deka? Ak áno, môžete sa ňou zohriať počas chladných zimných večerov. Ak práve teraz nemáte čas na pletenie, môžete si túto ručne robenú deku objednať na našom eshope v niekoľkých farebných prevedeniach. Pletená deka sa hodí aj ako krásny a štýlový prehoz na posteľ, ktorý príjemne zútulní váš domov. 

pletene deky emi



Komentáre

Zanechajte svoj komentár