Home

Home

ľavý banner

VYTVORTE SI RELAXAČNÚ RUTINU, KTORÚ VAŠE TELO POTREBUJE

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 6387

Chladnejšie počasie, oslabená imunita, nedostatok energie a množstvo povinností? Ak sú vám tieto slová povedomé, tak vaše telo vám to skôr či neskôr spočíta. A to určite nechcete. Každý má občas dni či týždne, kedy je toho na neho skrátka príliš veľa. Práve toto obdobie je pre naše telo veľmi náročné a môžu sa objaviť nepríjemné zdravotné komplikácie, ale aj neschopnosť zvládať stresové situácie či dokonca vyhorenie. Preto je potrebné uvedomiť si, že to ako teraz fungujeme nie je úplne správne a mali by sme niečo zmeniť. Pripravili sme si článok, v ktorom si ukážeme, ako vytvoriť relaxačnú rutinu a prečo je oddych taký dôležitý. 

Prečo potrebujeme oddychovať?

Pre niekoho je odpoveď na túto otázku veľmi jednoduchá, ale ak sme pohltení prácou a povinnosťami na oddych často úplne zabúdame. To môže mať vážny dopad na naše zdravie. 

Aj vám sa už stalo, že ste si večer ľahli, ale nedokázali ste vypnúť mozog? V hlave sa vám neustále vynárali myšlienky na denné rozhovory alebo nesplnené povinnosti? Spíte 7 až 8 hodín a stále to nestačí? V takom prípade môže ísť nielen o fyzické, ale aj o psychické vyčerpanie. Fyzická a psychická únava je veľmi úzko prepojená a vieme ju riešiť niekoľkými spôsobmi. 

bolest_hlavy_v_praci

Pozrime sa najprv na najčastejšie prejavy, ktoré signalizujú, že nám chýba oddych:

  • Cítime sa unavený – asi najjasnejším signálom, že potrebujeme oddych je práve únava. Ak máme hektický život a často spíme menej ako 6 hodín, po niekoľkých dňoch môžeme pociťovať únavu a vyčerpanie.
  • Sme často chorý – ďalším signálom môže byť práve častejšie sa vracajúce prechladnutie či chrípka. Ak máme nedostatok oddychu a pridá sa k tomu ešte aj stres, náš imunitný systém je oslabený a náchylnejší na ochorenia. 
  • Časté bolesti hlavy – ak sme začali častejšie pociťovať nepríjemné bolesti hlavy či dokonca migrény, môže to signalizovať vyčerpanie. Bolesti hlavy môže spôsobovať aj nedodržiavanie pitného režimu, preto by sme na neho nemali zabúdať.
  • Vysoký krvný tlak – nedostatok oddychu a stres môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku a búšeniu srdca. Ak sa nám počas dňa rozbúcha srdce a cítime sa zle, mali by sme spomaliť a vyhradiť si čas na krátke dychové cvičenie. 
  • Klesajúci výkon – chýbajúci oddych môže mať za následok postupné klesanie výkonu a nedostatočnú sústredenosť. To nám môže spôsobovať problémy v práci, ale aj v každodennom živote. 
  • Emocionálna nestabilita – nedostatok oddychu a prílišná záťaž sa môže odzrkadliť aj na našej psychickej stabilite. Prejavuje sa ako neschopnosť ovládať naše emócie, takže sa môžu objaviť časté výbuchy hnevu, podráždenosť, smútok, zabúdanie dôležitých termínov a iné.

nedostatok_energie

Klinická psychologička Rachel Andrew hovorí o tom, s čím sa často stretáva vo svojej poradni: „Počas svojej praxe sa za posledných 3 až 5 rokov najčastejšie stretávam s tým, že ľudia majú čoraz viac problém vypnúť, oddychovať a uvoľniť sa. Tento problém sa vyskytuje u ľudí naprieč celým životom. Od 12 roku života až do 70 rokov.“ Príčinu vidí najmä v technológiách, mobilných telefónoch, pracovných e-mailoch a sociálnych sieťach. Vieme však proti tomu bojovať. 

8 tipov ako si vytvoriť relaxačnú rutinu

Slovenský neuropsychológ PhDr. Robert Krause, PhD., MBA., ktorý sa špecializuje na kognitívnu neuropsychológiu hovorí o tom, že oddych nepríde sám, ale musíme si ho my vytvoriť. Pri odpočinku sa zvykne aktivovať parasympatický nervový systém, ktorý má za následok spomalenie tepu, zníženie tlaku a pokojnejšie dýchanie. Produktivita úzko súvisí s oddychom, teda ak chceme energiu vydať musíme ju najprv získať. V našom článku sme si pripravili niekoľko tipov ako na kvalitný oddych, ktoré by sme mali zaradiť do svojej relaxačnej rutiny. 

1. Chodievajte na prechádzky do prírody

Pracovný týždeň nás dokáže poriadne vyčerpať a vonku trávime len minimum času. Štúdie ukázali, že ak sa vyberieme vonku bez akéhokoľvek cieľa, bude to mať pozitívny vplyv na našu pohodu. Trávenie času v prírode pomáha zlepšiť pamäť, znižuje hladinu stresového hormónu, stavy depresie a úzkosti. Ďalšie štúdie ukazujú, že zapojenie všetkých zmyslov môže podporiť pocit relaxu. Preto počas pobytu v prírode by sme mali vnímať všetko okolo nás a zhlboka dýchať čerstvý vzduch. 

2. Doprajte si teplý kúpeľ

Nie je snáď nič lepšie ako si po náročnom týždni dopriať vaňu plnú horúcej vody. Vaša kúpeľňa sa môže aspoň raz v týždni zmeniť na „domáci wellness“ a nemusíte nikam chodiť. Teplý kúpeľ napomáha uvoľniť a zrelaxovať celé telo. Pripravte si uteráky, himalájsku soľ či voňavú bombu do kúpeľa. Soľ do kúpeľa obsahuje aj dôležité minerály, ktoré majú pozitívne účinky pre naše telo. Relaxačnú atmosféru môžeme doplniť o voňavé sviečky a upokojujúcu hudbu. 

teply_kupel_vo_vani

3. Jedzte vyváženejšiu stravu

Strava je hlavným zdrojom našej energie, preto je potrebné posvietiť si aj na náš jedálniček.  Nie každá potravina nám totiž dodáva energiu, niektoré nám ju dokonca berú. A teda ak sme vyčerpaní a ešte k tomu konzumujeme potraviny, ktoré majú slabé nutričné hodnoty, telo namiesto získavania energie je ešte viac unavené. 

Ak do svojho života zaradíme zdravé stravovacie návyky, budeme sa cítiť vo svojom tele oveľa lepšie. Do jedálnička by sme mali zaradiť pravidelný príjem zeleniny a ovocia, bielkovín, sacharidov aj tukov. Zabudnúť by sme mali aj na drastické diéty, pretože tie telo dokážu poriadne vyčerpať a skôr mu uškodia ako pomôžu. 

4. Doprajte si kvalitný spánok

Vedeli ste o tom, že počas spánku sa regeneruje celý nervový systém? Odborníci odporúčajú ísť spať ešte pred polnocou. Vtedy je produkcia rastového hormónu najvyššia. Jednou z jeho funkcií je aj odbúravanie tukového tkaniva. Dostatok spánku má vplyv aj na naše celkové zdravie. Ak trpíte často rôznymi prechladeniami, môže to súvisieť s nekvalitným spánkom. Počas spánku sa totiž posilňuje aj váš imunitný systém. 

Ak sa vám zdá, že spíte dosť, ale napriek tomu sa cítite unavene či dokonca pociťujete bolesti, príčinou môže byť niečo iné. Dôležité nie je len koľko spíte, ale aj na čom. V prípade, že spíte na nekvalitnom alebo preležanom matraci môžu sa objaviť nepríjemné bolesti chrbtice, ktoré môžu prejsť časom do chronickej. Kvalitné matrace a vankúše výrazne prispievajú ku kvalite spánku a možno je na čase vymeniť ich za nové. 

kvalitny_spanok

5. Venujte sa aktivitám, ktoré vás bavia

Relaxovať sa dá rôznymi spôsobmi a jeden z nich sú práve obľúbené aktivity. Často sa stáva, že popri práci, rodine a ďalších povinnostiach si úplne zabúdame vyhradiť čas na niečo, čo nás baví. Nezáleží na tom, čo to bude, podstatné je, aby sme si pri tom oddýchli. Môže to byť napr. plávanie, beh, návšteva divadla, čítanie knihy, varenie či výlet niekam kde sa vám páči alebo kde ste ešte neboli. Voľnočasové aktivity sú skvelým spôsobom ako prísť na iné myšlienky a na chvíľu sa dostať z náročného kolobehu.  

6. Vyskúšajte relaxačnú aromaterapiu

Počuli ste už o aromaterapii? Aromaterapia využíva náš čuchový zmysel a pomocou éterických olejov pomáha odbúrať stres, upokojiť telo aj myseľ, odstrániť nespavosť, migrény a bolesti. Mnohí nevedia ako taká aromaterapia funguje a prečo má také pozitívne účinky. Lymbický systém sa nachádza v časti mozgu a ovláda naše emócie aj nervový systém. Počas vdychovania molekúl éterických olejov sú vysielané určité správy do mozgu a ten následne ovplyvňuje náš tep, krvný tlak, dýchanie a hladinu stresu. Éterické oleje vieme rozptýliť pomocou aróma difuzéra, ktorý navyše krásne prevonia domácnosť. Ak sa objavia časté problémy s dýchaním, oplatí sa vyskúšať aj soľný inhalátor, ktorý prehlbuje kapacitu dychu a pomáha zlepšiť duševný pokoj. 

difuzer

7. Oddeľujte prácu od súkromia

Práca je v našom živote skutočne dôležitá. Zabezpečuje príjem finančných prostriedkov, vďaka ktorým si dokážeme zabezpečiť všetko, čo je nevyhnuté pre náš život. Netreba to ale s prácou preháňať. Je skvelé, ak nás baví a chceme dosahovať lepšie výkony. Tie výkony však z dlhodobého hľadiska môžu klesať, ak si nenájdeme balans medzi prácou a osobným životom. Práca by mala byť časovo ohraničená, aby sme počas dňa okrem práce venovali čas aj sebe prípadne rodine či polovičke. Skúsme sa zabaliť večer do deky a pozrieť si v pokoji nejaký film alebo si zahrať spoločenskú hru s rodinou. Takto budeme každý deň aspoň chvíľu relaxovať a nedobehne nás to neskôr.  

8. Odpojte sa na chvíľu od digitálnych technológií

Hovorí sa, že „digitálne technológie sú dobrým sluhom, ale zlým pánom“. V mnohých smeroch nám uľahčujú život a využívame ich, v práci, v škole, v súkromí, jednoducho všade. Neustále kontrolujeme správy, telefonáty, e-maily, a pri každom pípnutí notifikácie siahame po telefóne. Mnohí dokonca v práci trávia dlhé hodiny za počítačom a neskôr aj doma. Podvedome nám to vytvára stres a cítime, že by sme mali byť nonstop online, aby nám nič neuniklo. 

Často sa pristihneme, že ich používame, aj keď už vôbec nemusíme. Je to závislosť? U mnohých ľudí áno. Práve preto nie je na škodu dať si občas digitálny detox. Ide o pomerne nový pojem a označuje určité časové obdobie, počas ktorého človek dobrovoľne nepoužíva mobilný telefón, počítač, televízor a iné elektrické zariadenia. Čas, ktorý nám potom vznikne môžeme využiť na stretnutie so známymi osobne, výlet niekde v prírode alebo na horách, či len na čítanie si zaujímavej knihy niekde v záhrade. Budete prekvapený, ako vás to nabije energiou. 

oddych

Výhody, ktoré ponúka pravidelný relax

Pravidelný relax má pre nás veľký význam po psychickej aj fyzickej stránke. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí sa neustále vyhovárajú, že nemajú čas, tak práve vy potrebujete ten relax najviac. Podľa prieskumov až 60% návštev u lekára je spôsobené stresom a nedostatočným oddychom. Ukážeme vám, aké výhody vám prinesie pravidelný oddych a prečo by ste mali čo najskôr zaradiť relaxačnú rutinu do svojho:

Zníženie únavy a aktivity stresových hormónov

Znižuje riziko ochorenia 

Menej hnevu a frustrácie

Zníženie svalového napätia

Zlepšenie nálady a koncentrácie

Nižší krvný tlak

Ľahšie zvládanie náročných situácií

Dúfame, že sme vám pomohli osvojiť si relaxačnú rutinu a pripomenuli vám, aké dôležité je sa starať o seba a svoje zdravie. Na našom e-shope EMI nájdete množstvo kvalitných a zdravotne nezávadných produktov, ktoré prispejú k tomu, aby si vaše telo oddýchlo v pohodlí domova. 

A ako Arthur Shopenhauer povedal: „Najväčšiu hlúposť robíme vtedy, keď svoje zdravie obetujeme za iný druh šťastia.“ 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár