• -25%
levandulovy_vonny_olej

Naturaltrade Levanduľa vonný olej 15 ml

2,40 € s DPH
3,20 € s DPH

Prírodný éterický olej z levandule s objemom 15 ml. Vyrobený v Nemecku modernou technológiou s extrémnou precíznosťou zachovania 100% silice.

Množstvo

Tento produkt si prezerá 62 ľudí
 

Doprava zadarmo pri nákupe nad 40 €

 

Jednoduché vrátenie tovaru

Éterický olej zo 100% silice francúzskej levandule vyrobený nemeckou precíznosťou

Éterické oleje sú takzvané nepravé oleje, ktoré sa bezo zvyšku odparia. Vyrábajú sa eextrakciou z rastllín. Jedným z veľmi obľúbených éterických olejov je aj olej z levandule.

Pôvod názvu levanduľa pochádza z latinského slova lavare čo v preklade znamená umývať sa. Ľudia tejto rastline postupne pripísali aj rôzne ľudové pomenovania ako: lavandula, devanduľa, dulenka, vandelička. Levanduľu poznali už starovekí Gréci a jej blahodárne účinky ich čoraz viac prekvapovali. Na začiatku s obľubou pridávali levanduľu do kúpeľa.

Od nepamäti patrila levanduľa aj medzi najobľúbenejšie aromatické rastliny, čoho výsledkom bolo aj jej pridávanie do kozmetických výrobkov a na lekárske účely. Vyrábali sa z nej nielen parfumy, ale bola často používaná aj ako prísada do jedál, alebo jedna zo zložiek liekov. Gréci s obľubou predpisovali levanduľu ako zaručený a overený liek proti kašľu. Počas obdobia moru boli vetvičky levandule spaľované v miestnostiach kde umiestnili chorých ako spôsob dezinfekcie. Pri rôznych slávnostiach boli kvety levandule rozhodené po podlahách slávnostných miestností a kostolov. Ako účinný prostriedok ju poznali aj pri liečbe vši, v kozmetike mala vysokú cenu ako prostriedok na oddialenie starnutia v lekárstve na dezinfekciu a hojenie rán.

éterický olej levandula

Rastlina levandule

Levanduľa dorastá do výšky až 60 cm a jej listy dlhé a úzke. Je veľmi aromatická a kvitne najmä v júli a auguste v modrofialovej farbe. Kvety levandule obsahujú množstvo priaznivých silíc, ktorých účinky majú pozitívny vplyv najmä na nervový systém. Pôvod levandule je Stredomorie no vďaka svojej minimálnej náročnosti na pestovanie si získala obľubu v pestovaní aj v iných krajinách. Najviac rozšírená a známa oblasť jej pestovania je južné Francúzsko – Provance. Z rastliny sa zbierajú hlavne kvety a ideálny čas pre ich zber je tesne pred rozkvitnutím. Sušia sa zviazané po zväzkoch vyvesené na suchom a teplom mieste. Zväzky sa môžu potom používať ako vonné predmety alebo dekorácie. Sušené levanduľové listy sú tiež neoddeliteľnou súčasťou Provensálskeho korenia.


Využitie levandule

100% silica Levanduľe má najväčšie a najširšie využite a patrí k siliciam s najširším spektrom využitia.

Účinky levandule v kuchyni

Levanduľa má veľmi široké spektrum využitia ako v kuchyni, domácnosti, tak aj pri liečbe ochorení alebo v kozmetike, či pre estetické účely. V domácnosti sa používa hlavne ako korenie a prísada do jedál. Levanduľové listy sa uplatnenia v kuchyni s pridaním malého množstva k pečenému mäsu a rybám, alebo do hubových jedál a šalátov. Je aj neoddeliteľnou súčasťou provensálskeho korenia, ktoré si môžete vyrobiť zmiešaním sušených levanduľových listov  a rozmarínu, oregana, tymiánu a bazalky. Je potrebné však dávať pozor na množstvo, keďže má v jedle prenikavú vôňu a jemne horkú chuť. Sušené kvety môžete tiež pridať do dózy s  trstinovým cukrom a následne ho môžte používať do koláčov, čim ich veľmi ozvláštnite.

Účinky levandule v domácnosti

Levanduľa krásne rozvonia byt a dom a navyše odpudzuje muchy a mole. Voňavé levanduľové vrecúško krásne rozvonia každý domov a  umiestnené v šatníku bezpečne odpudí mole a mravcom, ktorým táto rastlinka veľmi nevonia. Platí to aj pre komáre ktorí sa budú vyhýbať príbytku keď ucítia charakteristickú vôňu levandule. Ďalším užitočným prostriedkom využitia levanduľového éterického oleja je jeho použitie v difuzéri, kde je spolu s vodou rozptyľovaný do vzduchu, ktorý prečisťuje a prevonia. Blahodárne pôsobí na fyzickú aj psychickú stránku človeka. Viac o tomto skvelom pomocníkovi sa dočítate v článku Neobyčajný pomocník, ktorý vyčistí vzduch a prevonia miestnosť.

Účinky levandule pri liečení rôznych ochorení

V lekárstve a liečiteľstve sa využíva najmä pri ťažkostiach nervového systému, depresii a hysterii, kedy pôsobí ako upokojujúci prostriedok, na tíšenie migrény, bolesti hlavy, pocitu nervozity, napätia a pri poruchách spánku. Pôsobí teda ako antidepresívum a antiseptikum, možno ju využiť aj ako účinné sedatívum, mierni strach. Pri nespavosti pomáha večerný kúpeľ, pri nervovom vyčerpaní priloženie horúceho uteráka s kvapkami levandule ako zábal, pri liečbe bolesti hlavy a migrény tri kvapky na kocku cukru, alebo studený obklad umiestnený na čelo.

Blahodárne pôsobí aj na ochorenia dýchacích ciest, pri chrípkových stavoch, angíne, prechladnutí. Jej protizápalový účinok dosahuje výborné výsledky aj pri liečbe popálenín, úpalov, kožných ekzémov, akné, vyrážkach a lupienke. Ideálna  pre všetky typy pokožky a pleti. Možno ju natierať na pokožku pri masážach dospelých aj detí, potrieť ňou bolestivé a problematické miesta, inhalovať ju, využívať  ju na dezinfekciu pokožky a pri nespavosti. Pozitívny vplyv má aj na tráviaci systém pri tráviacich ťažkostiach ako plynatosť, nadúvanie, zápcha. Tinktúra z levandule pomôže liečbe lupín a neželaného vypadávania vlasov, lokálne aj proti plešivosti. Zmierňuje svalové kŕče a pozitívne pôsobí pri reumatických chorobách. Levanduľový čaj príjemne vonia a pomáha pri bolestivej menštruácií, či bolestiach hlavy.

Éterický olej z levandule

levandulovy etericky olej

Levanduľový éterický olej olej je jednotkou medzi éterickými olejmi. Má mnoho blahodarnych účinkov, všestranné využitie a preto by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, navodzuje pocit pohody a harmónie. Levanduľový olej je vhodný k ošetreniu pokožky celého tela, doprajte si napríklad príjemnú masáž s levanduľový olejom. Zregenerujte svoje unavené telo, upokojte svalové a nervove napätie. Veľmi pozitívny účinok má aj pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej má veľmi dobré protizápalové účinky a používa sa aj v liečbe ekzémov a plesní.

Tipy využitia levanduľového éterického oleja

Pridaním pár kvapiek éterického levanduľového oleja  do horúcej vody pri menštruačných problémoch nastáva uvoľnenie bolesti a svalov, prípadne si spolu s masážnym olejom vmasírujte do bruška a do oblasti krížov. Neriedený éterický olej levandule môžete potierať napríklad pri uštipnutí hmyzom, na popáleniny, odreniny a rany. Bráni aj tvorbe jaziev a má protiplesňové a protizápalové účinky, sťahujúce účinky pri vredoch, lieči rôzne kožné ochorenia ako akné, ekzém, lupienku, psoriázu, strie. Vedecky sú dokázané aj jeho účinky pri podpore raste vlasov, účinný je pri reumatických a svalových bolestiach. Uvoľňuje svalové napätie a svalové kŕče, napomáha bojovať imunitnému systému proti rôznym vírusovým infekciám. Prospešne vplýva na dýchacie ústrojenstvo a problémy s dýchaním, bronchitíde, chrípke, laryngitíde, astme, krčnej infekcii. Levanduľa je antiseptická, má hojivé vplyvy ako repelent proti hmyzu. Overená je aj proti všiam, kedy môžete neriedený éterický olej levandule, prípadne spolu s čajovníkom vtrieť do vlasov. Rovnako vôňu levadule neznášajú ani mole preto pôsobí aj proti moliam, jednoducho nakvapkajte kvapku oleja z levandule na vatový tampón a vložte do skrine.


Upozornenie !!! Levanduľa výrazne znižuje krvný tlak, preto nie je vhodná u ľudí s nízkym tlakom, u žien na začiatku tehotenstva a pri epileptických ochoreniach.  


znacky_1_1.jpg 3-5 kvapky levanduľového étercikého oleja zmiešané s lyžicou rastlinného oleja

znacky_2.jpg4-6 kvapky vonného oleja do kúpeľa

znacky_3.jpgnavlhčite vonným olejom vysušený vonný stromček v aute, alebo doplňte prázdnu nádobku osviežovača

znacky_4.jpgniekoľko kvapiek do rohu vankúša

pridajte éterický olej aj do pracieho prostriedku počas prania, alebo priamo na bielizeň

znacky_6.jpg

nakvapkajte levanduľový olej na spodnú časť rohožky alebo koberčeka v aute

znacky_7.jpgpár kvapiek vonného oleja do vedra s vodou pri upratovaní urobí zázrak

znacky_8.jpgnavlhčite tampón vonným olejom z levandule, ktorý na začiatku vysávania vsajete dnu a  tým aromatizujete ovzdušie

Vyskúšajte si namiešať aj vlastnú vôňu zmiešaním napríklad pre:

Lesná vôňa

Éterický olej Smrek – 50 kvapiek
Éterický olej Levanduľa – 25 kvapiek
Éterický olej Eukalyptus – 25 kvapiek
Éterický olej Céder – 20 kvapiek

Romantická zmes

Éterický olej Palmarosa – 24 kvapiek
Éterický olej Ylang ylang – 3 kvapky
Éterický olej Šalvia – 6 kvapiek
Éterický olej Gaštan – 6 kvapiek
Éterický olej Limetka – 12 kvapiek

Zmes na hlboké uvoľnenie

Éterický olej Levanduľa – 30 kvapiek
Éterický olej Majoránka – 10 kvapiek
Éterický olej Mandarínka – 5 kvapiek

Prečítajte si aj článok 28 unikátnych účinkov levandule a tajný tip navyše.

Ean: 1952000000032

Dátový list

Druh
Levanduľa
Objem
15 ml
Balenie
Sklenená nádoba

Recenzie produktov / otázky a odpovede

Priemerné hodnotenie

0.0
0 Recenzia
Vynikajúce 0
Dobré 0
Stredné 0
Slabé 0
Strašné 0

  • Recenzie (0)
  • Otázky a odpovede (0)
@COMMENT_AVATAR@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@
@VERIFY_PURCHASE@
(@COMMENT_GRADE@)
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_TITLE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_IMAGES@
@COMMENT_VIDEOS@
Je to užitočné? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napíšte komentár

@COMMENT_TITLE@

@CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

Answers @ANSWERS_NB@ Obľúbené @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nepáči sa @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Komentáre @COMMENTS_NB@
Napíšte odpoveď Pridať komentár
@COMMENT_AVATAR@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpoveď
@TOTAL_USEFULNESS@
@COMMENT_COMMENT@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@
Pridať komentár @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
@COMMENT_AVATAR@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpoveď

@COMMENT_COMMENT@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@
@COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpoveď

Mohlo by sa vám tiež páčiť