Home

Home

ľavý banner

5 NAJČASTEJŠÍCH OTÁZOK, KTORÉ SA PÝTATE, KEĎ KUPUJETE NOVÉ MATRACE

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 575

Každý nákup by mal predchádzať otázkam, ktorými si dokážeme vopred ujasniť. čo a za akým účelom chceme. Matrace nie sú výnimkou a rovnaké pravidlo platí aj pri nich. Ak si pred kúpou dostatočne spresníte svoje požiadavky, niet pochýb, že si pre seba vyberiete ten najvhodnejší kus. Okrem toho tiež ušetríte aj nemalé peniaze. Ak kupujete nový matrac, týchto 5 otázok a odpovedí vám výber isto uľahčia.

1.) Ktorý matrac je pre mňa najvhodnejší?

Matrace sa podľa zhotovenia alebo materiálu, delia do dvoch základných kategórií: penové, ktorých jadro tvorí jedno alebo viac vrstvová pena, a pružinové.

Matrace vyrobené z PUR (polyuretánovej) peny sú v súčasnosti veľmi obľúbenou alternatívou. Vyznačujú sa svojou tuhosťou a ľahkosťou – to znamená, že PUR matrac sa postará o vaše kríže nie len počas spánku, ale aj pri jeho prenášaní. Veľkou prednosťou PUR matracov je ich ekonomická dostupnosť. Ak si vyberiete antialergickú podložku do postele z polyuretánu s ortopedickými vlastnosťami, dostanete veľa muziky za málo peňazí.

Matrac pur lenivá pena

Výborne ohybné, pružné a tvarovo stále  matrace vyrobené zo studenej peny. Jej veľké póry zabezpečia vzdušnosť a cirkuláciu vzduchu. Ak si vyberiete tento druh, získate matrac s dlhodobou životnosťou, ktorý sa prispôsobí každému telu.

Pamäťová pena je typ, ktorý sa postupne prispôsobuje pôsobiacemu tlaku a teplu. Matrac sa pod vplyvom ľudského tepla zohreje, zmäkne, prispôsobí chrbtici a podporí správne držania celého tela aj počas spánku. Táto vlastnosť robí z matracov z pamäťovej peny ideálnu voľbu, ak hľadáte prostriedok kvalitného spánku pre dlhodobo ležiacich ľudí. Matrace z lenivej peny tiež pozitívne vplývajú na krvný obeh.

Chrbtici poskytujú dokonalú oporu a uvoľňujú svaly v jej okolí. Okrem toho sú antibakteriálne, odvádzajú vlhkosť a nevstrebávajú prach. Zoznámte sa, ide o matrace vyrobené z latexovej peny, ktorá si svoju pružnosť dokáže uchovať naozaj dlho. Pokojne aj niekoľko desiatok rokov.

matrace

Sendvičový matrac tvorí kombináciu vrstiev a zón z vyššie uvedených materiálov. Zóny sú rozdelené podľa tuhosti. V oblasti krížov a hlavy bude vložka do postele pevnejšia a tuhšia, v dolnej časti zasa mäkšia. Vďaka vrstveniu a deleniu do týchto zón sú sendvičové matrace určené pre maximálne pohodlie a luxusný spánok.

Pružinové matrace sa členia do dvoch skupín: bonelové a taštičkové matrace. Bonelový, alebo klasický pružinový matrac je oproti taštičkovému tvrdší a vhodný pre umiestnenie na drevenú základňu, alebo lamelový rošt. Matrac s Bonell jadrom tvoria pružiny pospájané do jedného celku. Taštičkový matrac je vylepšenou verziou klasických matracov a dokáže sa lepšie anatomicky prispôsobiť tvaru ľudského tela. Za to vďačíme jeho unikátnemu zhotoveniu. Taštičková vložka do postele sa skladá z viacerých samostatných pružín, ktoré sú zapustené do textilnej vložky. Každá z týchto pružín reaguje na vyvíjaný tlak samostatne. Výsledkom toho sú vynikajúce ortopedické vlastnosti taštičkových matracov.

2.) Mám si zvoliť mäkší, alebo tuhší matrac?

Odpoveď na túto otázku vám poskytnú vaše osobné preferencie alebo zdravotný stav. Zatiaľ, čo niekto obľubuje to, inému môže vyhovovať úplne niečo iné. V zásade však platí, že matrace s menšou tvrdosťou sú vhodné pre ľudí s nižšou váhou, tvrdšie pre tých s vyššou. Zároveň platí, že čím je matrac tuhší, tým je pre zdravý spánok dospelého človeka vhodnejší. Vhodný matrac je taký, pri ktorom je vo všetkých polohách držanie chrbtice v prirodzenom tvare. Paragraf patrí do zákonníkov, nie do postele. Ak vyberáte z ponuky pružinových vložiek do postele, nezabudnite na jej lamelový rošt. Ak nie je nastaviteľný, spánok na klasickom pružinovom matraci bude naozaj tvrdý.

otazky pred kúpou nového matraca

3.) Akú veľkosť matraca si vybrať?

Rozmery matraca závisia od tých vašich. Rozhodujúca je výška, ale aj váha. Dĺžka matraca mi mala byť aspoň o 10 cm dlhšia, ako je vaša výška. Vhodnú šírku zistíte, ak si dlane rúk priložíte na hrudník. Vzdialenosť medzi lakťom ľavej a pravej ruky predstavuje ideálnu šírku pre váš nový matrac. Najznámejšie a najpopulárnejšie sú matrace 80x190 a matrace 90x190 cm. Cenový rozdiel medzi týmito rozmermi je buď minimálny, alebo žiadny. Rovnako dôležitým faktorom je aj výška matraca, ktorá by mala byť aspoň 13 cm. Pre ľudí s vyššou hmotnosťou, kedy je matrac viac namáhaný, je vhodná oveľa väčšia výška. V žiadnom prípade by rozmery matraca nemali presahovať rozmery postele. V rohoch sa začne matrac ohýbať a hrozí mu aj poškodenie jadra.

ako si vybrať matrac

Ďalšou možnosťou je vyberať rozmer matraca podľa známeho BMI indexu. Jeho hodnotu zistíte za pomoci vzorca: (hmotnosť v kilogramoch/výška v centimetroch)^2. Hodnotu BMI indexu, pre ktorú je matrac určený, nájdete na jeho štítku alebo v popise.

4.) Aký matrac mám vybrať pre deti?

V takom prípade treba ku kúpe pristupovať ešte zodpovednejšie. Nevhodne zvolený matrac môže v budúcnosti priniesť viacero zdravotných nepríjemností, napríklad skoliózu. Aj v tomto prípade platí, že vhodnou voľbou sú tie s väčšou pevnosťou. Do detskej postieľky vyberajte matrace 60x120 cm s aspoň 15 cm výškou. Samozrejmosťou je odnímateľný poťah, alebo matracový chránič z bavlnyVďaka nim je starostlivosť o čistotu a hygienu jednoduchšia. Pravidelné pranie zničí roztoče a zamedzí vzniku alergii. Pre deti v predpubertálnom veku vyberajte matrac 80x190, alebo matrac 90x190 cm podľa hmotnosti a stavby tela.

detske matrace ako vybrat

5.) Pre manželskú posteľ jeden veľký, alebo dva malé?

Dva menšie matrace 90x180 prinášajú viacero výhod. Jednoduchšia manipulácia, každý z partnerov si môže zvoliť tuhosť podľa seba a umiestnenie na polohovateľné rošty. To sú prednosti použitia dvoch matracov na jednu manželskú posteľ. Nevýhodou je, že obľúbená partnerská fráza “čo je moje, to je tvoje” v tomto prípade nebude platiť.

jeden veľký matrac alebo dve malé matrace

Keďže pobytom v posteli strávite až 1/3 dňa, matrace by ste mali vyberať zodpovedne. Sú tu preto, aby vám poskytovali pohodlie, nie bolesti a zbytočné zdravotné nepríjemnosti. Ak ste medzi otázkami, ako vyberať vhodný matrac nenašli odpoveď na tú svoju, pokojne nám ju napíšete do komentára. Odpoveď na ňu doplníme aj v článku.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár