Home

Home

ľavý banner

PAMÄŤOVÁ PENA, S KTOROU ZAŽIJET BEZTIAŽOVÝ STAV

Pridal: Kategória: Matrace Dňa: Pozretí: 935

Vývoj a vznik pamäťovej peny sa pripisuje výskumnému centru NASA, kde začiatkom 70-tych rokov vedci vytvorili materiál: viskózno-elastickú pamäťovú penu. Pena mala za úlohu chrániť priveľmi zaťažované telá astronautov pred veľkým tlakom pri štarte do vesmíru. Hmota, ktorá bola vyvinutá je umelý materiál vyrobený z mäkkej polyuretánovej peny, ktorý má oproti prírodným materiálom veľa výhod, dokonca v prírode nenachádzame materiál, ktorý by sa vlastnosťami dokázal priblížiť pamäťovej pene. Vďaka unikátnej štruktúre sa rýchlo stala vyhľadávaným a obľúbenýmateriálom. Jej vlastnosti ju predurčili k úspechu a umožnili jej rozšírenie do mnohých odvetví. Postupne sa začala viskózno-elastická pena vďaka odľahčeniu gravitačných síl používať v lekárstve pri liečbe pacientov s dekubitmi, pre úplne či čiastočne imobilných pacientov, ale aj na výrobu autosedačiektopánok či  bielizne. Najviac sa používanie pamäťovej peny rozšírilo do priemyslu na výrobu matracov a vankúšov.

pamätova pena

 

Vlastnosti pamäťovej peny:

1.      Otvorená štruktúra

Pamäťová pena má špeciálnu bunkovú štruktúru. Jej hustota je väčšia oproti iným penám a  pozostáva z miliónov otvorených guličkovitých buniek, ktoré sú vyvinuté tak, aby reagovali na teplotu tela a tlakové body. Pri tlaku bunky zmenia svoju štruktúru, upravia formu a prispôsobia sa obrysom tela a následne podporujú časti, kde je to potrebné.

2.      Vzdušná štruktúra

Vďaka otvorenej guličkovej štruktúre je elasticko-viskózna pena aj vzdušná. Umožňuje odparovanie vlhkostireguláciu tepla a dokonalé prúdenie vzduchu cez materiál.

3.      Trvácna a elastická štruktúra

Materiál, z ktorého bola pamäťová pena vyvinutá je trvácny a udržuje si svoju pružnosť a elasticitu počas celej doby svojej životnosti.

4.      Odolná voči tlaku

Už na začiatku pri výrobe pamäťovej peny bolo podmienkou, aby odolávala tlaku gravitácie. Znižuje tlak práve na tie body tela, ktoré sú v polohe ležmo najviac zaťažované, ako krk, plecia, kolená, boky a členky. Tlakové body netlačí, ale prispôsobuje sa im.  Keď sa tlak na telo zníži dochádza k zlepšenej cirkulácii telesných tekutín.

 5.      Flexibilita

Dokonale sa prispôsobuje krivkám a hmotnosti telatelesnej teplote a výrazne zmierni napätie.

6.      Roztoče a baktérie sa v nej nemnožia

Pamäťová pena je vhodná aj pre alergikov, dokonca sa alergické prejavy pri používaní pamäťovej peny aj zmiernili. Táto pena je totiž vyrobená z umelých materiálov, ktoré mikroorganizmy neobľubujú, preto sa v nej neusádzajú a nemnožia.

7.      Podpora tela a pocit beztiaže

Pri odstránení tlaku a dokonalému prispôsobeniu krivkám tela poskytne pamäťová pena telu podporu a pocit beztiaže.

8.      Výborný materiál

Materiál, z ktorého je pamäťová pena zhotovená je jemný, ľahký a príjemný na dotyk. Pri styku s pokožkou nedráždi. Taktiež nie je hmotnostne ťažký čo umožňuje aj jej ľahký presun. 

 

Pamäťová pena sa ideálne prispôsobí krivká tela, znižuje tlak na najviac zaťažované body nášho tela, reaguje na telesnú teplotu a odstránením tlaku zlepšuje obeh telesných tekutín a cirkuláciu krvi v tele. Ako náhle sa tlak na viskózno-elastickú penu poľaví, nadobudne vďaka svojím vlastnostiam pôvodný tvar, ktorý si udržuje počas celej svojej životnosti.

Vlastnosti, štruktúra a výsledky dostali tento materiál do viacerých odvetví. Veľmi používaný je však pri výrobe matracov a vankúšov. Matrace z pamäťovej peny sú vhodné najmä pre ľudí trpiacich bolesťami chrbtice, krku, krížov, bokov, kĺbov a svalov. Upokojujúci účinok dosiahla u ľudí trpiacich poruchami spánku a u tehotných žien, kde v kombinácii s tehotenským vankúšom poskytuje dokonalú oporu tehotenskému brušku, zmierňuje tlak na bruško, a následne na chrbticu čím skvalitňuje spánok budúcich mamičiek. 

 

anatomicky vankus levanduľa

 

Samotná pamäťová pena nie je vhodná na spanie pretože je príliš mäkká, no v kombinácii s tvrdším a pevnejším materiálom tvorí ideálny základ pre zdravý a pokojný spánok. Zabezpečuje tak ergonomickú polohu chrbtice.

Matrace s pamäťovou penou prípadne chrániče matraca z pamäťovej peny sú ideálne pre manželské postele. Klasické matrace nemajú vlastnosti ako pamäťová pena a tak cítite a vnímate počas spánku každý pohyb vášho partnera, prípadne zvuky. Pamäťová pena tlmí tieto pohyby a zvuky. Matrace z elastickej-viskóznej  peny sú unikátne v tom, že dokážu meniť svoju tvrdosť v závislosti na teplote.

Mýty o pamäťovej pene

Aj napriek veľkej obľube sa možno na internete dočítate o rôznych mýtoch spojených práve s pamäťovou penou, a preto sme si na nich posvietili:

 

1.        Citlivosť na teplotu spôsobuje nadmerné potenie 

Vďaka citlivosti na teplotu sa pamäťová pena dokonale prispôsobí telu každého človeka. Absorpcia telesnej teploty však trvá iba do chvíle, kým na nej ste, po odchode sa pamäťová pena vracia okamžite do svojej pôvodnej formy, vychladne a stuhne. Tepelná pohoda má výhodu v chladných mesiacoch, no špeciálna bunková štruktúra umožňuje jej priedušnosť a cirkuláciu vzduchu aj v lete, čo znamená, že príčina nadmerného tepla je niekde inde, napríklad v prikrývke

2.        Pach pamäťovej peny

Pamäťová pena má na začiatku špecifický pach, ktorý však veľmi rýchlo zmizne a pri pravidelnom vetraní miestnosti na spanie ho nebudete ani cítiť.

3.        Dlho trvá zvyknúť si

Počas obdobia adaptácie môžu ľudia pociťovať menšie problémy, najmä ak predtým užívali klasické pružinové matrace. Telo potrebuje čas. Potrebuje si zvyknúť na nové materiály, nový matrac, preto môže trvať niekoľko dní, kým pocítite pravý komfort a pohodlie. Oplatí sa však vydržať, pretože názor ľudí sa po adaptačnom období zmení a nevymenili by pamäťovú penu za nič. Poskytuje zážitok, aký by ste mali vyskúšať.

4.        Na inom matraci už neviem spať

Po adaptačnom období si telo užíva dokonalé pohodlie a luxus. Spánok sa stáva kvalitnejší, telo dostáva väčší prísun energie a ustupujú bolesti chrbtice, svalov a kĺbov. Je preto pravda, že spánok na inom matraci nám môže spôsobovať problémy, no jednoduchým riešením je chránič matraca z pamäťovej peny, ktorý vďaka jeho hmotnosti ľahko premiestnite. Je praktický, ľahký a viete si ho vziať so sebou kamkoľvek

 pohodlny spanok

Skvalitnite si svoj spánok, naberte energiu do nového dňa a vyspite sa doružova vďaka spánku na matraci z pamäťovej peny, na chrániči na matraci z pamäťovej peny, prípadne na vankúši z pamäťovej peny. Doprajte svojmu telu kvalitný a komfortný spánok. Nezobúdzajte sa už unavený s bolesťami chrbtice. Vytvorte si harmonické miesto pre svoj oddych a relax. 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár