Home

Home

ľavý banner

AKO SI VYBRAŤ BAVLNENÉ OBLIEČKY?

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Obliečky Dňa: Pozretí: 900

Na domáckom ale aj zahraničnom trhu je veľké množstvo bavlneného posteľného prádla, a preto nie je celkom jednoduché vybrať bavlnené obliečky, ktoré budú kvalitné, pevné a trvácne. Taktiež je na trhu veľmi veľa napodobenín kvalitnej bavlny, ktoré sú najčastejšie vyrobené z polyesteru.

Čo je bavlna?

Bavlna je jednou z najdôležitejších pestovaných plodín na výrobu textilného vlákna a textílií. Bavlna sa získava z plodov kríka – bavlník. Vlákna bavlny sa nachádzajú vo viac ako 50 % textílií, ktoré sa vyrábajú v prítomnosti.

Bavlna bola používaná na výrobu textílií už pred 12 000 rokmi, a v 9. storočí bola prvýkrát dovezená do Európy arabskými kupcami. V 15. storočí  boli Krištofom Kolombom objavené bavlníkové plantáže a v 16. storočí bola známa po celom vtedajšom svete. Perličkou je, že v 19. storočí predstavovala 80% objemu všetkých textilných materiálov. V súčasnosti sa bavlna podieľa na produkcií textílií 40%.

Bavlna

Spracovanie bavlny

Bavlna sa spracúva nasledovne, najprv sa odstránia semienka bavlníka, odstránia sa nečistoty (vosky, proteíny) do takej miery, že z nej ostane len čistá celulóza. Pri čistení bavlny sa z pôvodnej hmotnosti bavlny stráca len 10 % hmotnosti.

Spracovanie bavlny

 

Ako si vybrať bavlnené obliečky?

Bavlna ma dobrú pevnosť v ťahu (245-373 mN/tex), pri namočení sa pevnosť v ťahu zväčšuje o 20 %. Vďaka tomu je vhodná na výrobu produktov, ktoré sú namáhané, napríklad pri praní. Ďalšou vlastnosťou je príjemný omak, vysoká savosť kvapalín. Bavlnené obliečky je nutné žehliť a prať ich možno na 60°C. Biele bavlnené obliečky je možné prať aj pri vyšších teplotách, aby si udržali žiarivosť.

Gramáž mnoho napovie

Gramáž bavlnených obliečok je od 120-150 g/m². Pre porovnanie gramáže si pozrite parametre kvality bavlnebaných obliečok:

  • 100 až 110 gm2 --- obliečky zlej kvality, väčšinou ázijského pôvodu
  • 120až 125 g/ m2 --- obliečky väčšinou už prijateľnej kvality, za pomerne nízku cenu
  • 130 až 135g/m2 --- obliečky strednej kvalitatívnej triedy, zaručujúce pomerne vysokú životnosť
  • 140 až145 g/m2 --- veľmi kvalitné obliečky s vysokou úžitkovou hodnotou
  • 150 + g/m2 --- najkvalitnejšie obliečky, väčšinou za veľmi vysokú cenu

 

Bavlnené obliečky

 

Dajte si pozor na bavlnené obliečky z Ázie

Najdôležitejšie, na čo by ste si mali dať pozor je bavlnené obliečky vyrábané v Ázií. V Ázií sa používajú chemikálie a farbivá, ktoré neprešli prísnymi normami. Často sa stáva, že bavlnené obliečky pochádzajúce z Ázie neobsahujú bavlnu, alebo ju obsahujú iba nepatrným množstvom. Bavlnu nahradzujú poly esterom, ktorý je vo vysokej koncentrácií zdraviu škodlivý. Preferujte preto bavlnené posteľné prádlo, ktoré ma krajinu pôvodu z USA alebo EU.

 Bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky sú najobľúbenejšie a to najmä vďaka svojim vlastnostiam a cenovej dostupnosti. Nezabudnite, že nie je bavlna ako bavlna, preto si vyberte takú bavlnu a také obliečky, ktoré vás vystihujú, a ktoré spríjemnia váš spánok.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár