RECEPT: CHUTNÁ KAKAOVÁ BÁBOVKA
Ani vy neviete odolať sladkému a je to vaše najväčšie pokušenie? Tak sa teda pripravte, pretože tejto kakaovej bábovke zaručene neodoláte. Bábovka je sladký pečený dezert, ktorému tvar dodáva špeciálna forma na pečenie. Jej tradícia je skutočne dlhá a najstarší recept pochádza z kuchárskej knihy Marxa Rumpolta z roku 1581. V knihe ju opísal ako koláč v tvare klobúka. Vo Francúzsku v alsaskej dedine Ribeauvillé sa dokonca každoročne počas druhej júnovej nedele koná Fete du Kougelhopf – bábovkový sviatok. Bábovka nám často pripomenie detstvo a naše mamy a staré mamy, ktoré ju piekli jedinečne a s láskou. Zaspomínajte si a upečte bábovku, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj rodinku. Dokonale sa hodí ku rannej káve aj čaju. Vyskúšajte recept, ktorý sme si pre vás pripravili.
Na prípravu kakaovej bábovky potrebujeme:
- 5 ks žĺtok
- 200 g cukor práškový
- 1 balíček Trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
- 2 PL voda
- 150 ml olej
- 5 ks bielok
- štipka soli
- 300 g múka polohrubá
- 2 zarovnaných PL Holandské kakao Dr. Oetker preosiate
- 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
- forma na bábovku (Ø 23 cm)
- elektrický ručný šľahač
- Backspray Dr. Oetker
Postup pri príprave kakaovej bábovky:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, trstinovým cukrom, vodou a olejom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a zľahka ručne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do formy vystriekané Backsprayem podľa návodu na obale. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: 170 °C
Doba pečenia: 50 minút
2. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme vychladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
Pozor! Pri vyberaní bábovky z rúry použite kuchynské rukavice alebo utierky, aby ste zabránili nežiadúcemu popáleniu.
Komentáre
Zanechajte svoj komentár