Home

Home

ľavý banner

RECEPT: CHUTNÁ KAKAOVÁ BÁBOVKA

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 6705

Ani vy neviete odolať sladkému a je to vaše najväčšie pokušenie? Tak sa teda pripravte, pretože tejto kakaovej bábovke zaručene neodoláte. Bábovka je sladký pečený dezert, ktorému tvar dodáva špeciálna forma na pečenie. Jej tradícia je skutočne dlhá a najstarší recept pochádza z kuchárskej knihy Marxa Rumpolta z roku 1581. V knihe ju opísal ako koláč v tvare klobúka. Vo Francúzsku v alsaskej dedine Ribeauvillé sa dokonca každoročne počas druhej júnovej nedele koná Fete du Kougelhopf – bábovkový sviatok. Bábovka nám často pripomenie detstvo a naše mamy a staré mamy, ktoré ju piekli jedinečne a s láskou. Zaspomínajte si a upečte bábovku, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj rodinku. Dokonale sa hodí ku rannej káve aj čaju. Vyskúšajte recept, ktorý sme si pre vás pripravili. 

kakaova_babovka_recept

Na prípravu kakaovej bábovky potrebujeme:

  • 5 ks žĺtok
  • 200 g cukor práškový
  • 1 balíček Trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker
  • 2 PL voda
  • 150 ml olej
  • 5 ks bielok
  • štipka soli
  • 300 g múka polohrubá
  • 2 zarovnaných PL Holandské kakao Dr. Oetker preosiate
  • 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker

Ešte potrebujeme:

  • forma na bábovku (Ø 23 cm)
  • elektrický ručný šľahač
  • Backspray Dr. Oetker

Postup pri príprave kakaovej bábovky:

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, trstinovým cukrom, vodou a olejom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a zľahka ručne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do formy vystriekané Backsprayem podľa návodu na obale. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C

Plynová rúra: 170 °C

Doba pečenia: 50 minút

2. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme vychladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.

kakaova_babovka

Pozor! Pri vyberaní bábovky z rúry použite kuchynské rukavice alebo utierky, aby ste zabránili nežiadúcemu popáleniu.

kuchynske_rukavice



Komentáre

Zanechajte svoj komentár