Home

Home

ľavý banner

AKO SA SPRÁVNE STARAŤ O BAVLNENÉ OBLIEČKY?

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Obliečky Dňa: Pozretí: 335

Otázka, ktorá vám možno už viackrát prebleskla hlavou. No možno ste sa nad tým, naopak, nikdy nezamýšľali, a tak ste nevedomky robili chybuBavlnené obliečky vám určite aj napriek tomu skvelo slúžili, avšak určite nie takú dlhú dobu, ako by mali. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad si môžete byť istý, že aj po viacnásobnom praní, sušení či žehlení, budú vaše bavlnené obliečky stále v tej najlepšej kvalite.

Ako prať bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky si rovnako ako každá posteľná bielizeň vyžadujú pravidelnú starostlivosť a údržbu. Ako často ich je potrebné prať, nemožno nikomu prikazovať. Závisí to od osobných preferencií a potrieb, a dokonca sa v tejto otázke líšia aj názory odborníkov. No vo všeobecnosti platí, že obliečky je treba prať raz za týždeň, prípadne dva týždne, pri teplote 60 °C a nič sa nestane, ak ich pred praním vytočíme naruby pre zachovanie sýtosti farieb. Na škodu určite nebude, ak si prečítate pokyny od výrobcu, ktoré sú uvedené v podobe ošetrovacích symbolov na každom produkte.

Pranie bavlnených obliečok

Ako sa zbaviť škvŕn na bavlnených obliečkach

V prípade, že patríte k tým, ktorí si radi vychutnajú raňajky v posteli, alebo sa niekedy zabúdate odlíčiť, nie je vám cudzie, že si to často krát odnesú práve bavlnené obliečky. Niektorých škvŕn sa zbavíte klasickým pracím prostriedkom, avšak niektoré je skutočne ťažké vyprať. Na škvrny, s ktorými si neviete rady je najlepšie použiť oxygénové pracie prostriedky. Častou príčinou zašpinenia je kozmetika a pleťové vody, ktorých sa zbavíte pomocou jadrového mydla.  

Ako sa zbaviť skvrn na bavlnenych oblieckach

Ako sušiť bavlnené obliečky

Najlepším spôsobom sušenia obliečok je vždy klasické sušenie na čerstvom vzduchu, čím zaručíte svieže obliečky, a ak ich ešte aj dobre rozložíte, máte uľahčenú námahu so žehlením. Ďalším spôsobom je sušenie obliečok v sušičke, pričom predtým je potrebné preštudovať pokyny výrobcu. Všeobecne platí, že so sušením to netreba preháňať, aby obliečky neostali príliš pokrčené. Zároveň ich netreba zo sušičky vyberať priveľmi vlhké, aby sme predišli vzniku plesní.

Sušenie bavlnených obliečok

Ako žehliť bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky sa žiaľ žehleniu nevyhnú, ba dokonca žehlenie zvyšuje ich hygienu. Ani v tomto prípade neplatí žiadne všeobecné pravidlo, avšak najlepšie sa bavlna žehlí pri vyšších teplotách a pokojne si môžete dopomôcť parou. 

Kde skladovať bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky by sa mali skladovať úhľadne zložené na suchom a chladnom mieste, napríklad v skrini alebo zásuvke. Mali by ste sa vyhýbať skladovaniu na vlhkých miestach alebo v plastových obaloch, ktoré zadržiavajú vlhkosť a podporujú tak rast plesní a roztočov.

 Skladovanie bavlnených obliečok

Pevne veríme, že sme vám týmto článkom pomohli a budete vedieť, ako sa starať o bavlnené obliečky tak, aby zostali čo najdlhšie ako nové. Ak si tento proces chcete vyskúšať od začiatku, a teda od kúpy, nahliadnite do našej ponuky bavlnených obliečok. Veľa šťastia!



Komentáre

Zanechajte svoj komentár