Home

Home

ľavý banner

DIZAJNÉRI PREDSTAVUJÚ: SÚČASNÉ TRENDY V BYTOVOM TEXTILE

Pridal: Vanesa Holeckova Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 6131

Začiatkom roka sa zvyknú dávať nielen predsavzatia, ale taktiež sa plánujú rekonštrukcie a zmeny v zariaďovaní našich príbytkov. Rok 2023 by mal byť odvážnejší ako tie predchádzajúce a nesie sa v duchu sebavyjadrenia. Ukážte všetkým aký štýl preferujete! 

Kombinujte výrazné farby s neutrálnymi, objavujte nové vzory, kvalitné materiály a vytvorte si priestor, ktorý bude presne podľa vás. Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom nájdete najnovšie trendy a inšpirácie, ktoré vám pomôžu pri zariaďovaní. 

Ako sa dostal textil do Európy?

História výroby textilu je skutočne dlhá a mnohé vlákna používali už praveké národy. Najstaršie sú ľanové textílie, ktoré používali v roku 3400 pred Kristom v starovekom Egypte. Správy o priadení bavlny pochádzajú z Indie z roku 3000 pred Kristom a výroba hodvábu pochádza z vysoko rozvinutej čínskej kultúry od roku 2400 pred Kristom. 

Najstarším náznakom použitia vlákna v Európe je pravdepodobne objavenie ľanových a vlnených tkanín pri vykopávkach v oblasti švajčiarskych jazier v 7. a 6. storočí pred Kristom. Vďaka pokroku v oblasti dopravy sa lokalizované zručnosti spojené s textilnou výrobou rozšírili do iných krajín a prispôsobili sa miestnym potrebám. 

Význam bytového textilu

Je až neuveriteľné, aké dôležité postavenie má textilná výroba v dnešnej dobe. Dnes si bez neho náš domov len veľmi ťažko dokážeme predstaviť, pretože je všade okolo nás. Bytový textil môžeme definovať ako segment technických textílií, ktoré sa používajú v bytovom zariadení. Môžu sa vyrábať rôznymi spôsobmi, či už je to pletenie, tkanie, háčkovanie alebo lisovanie vlákien dohromady. 

metraz_textil

K bytovému textilu patria:

V súčasnosti medzi najväčších svetových textilných výrobcov môžeme zaradiť Čínu, Indiu, USA a Pakistan. Čína je najväčším výrobcom surových textílií a každoročne predstavuje viac ako polovicu celosvetovej textilnej produkcie. V roku 2019 to bolo 52,2%. Druhým najväčším výrobcom a dodávateľom textílií je India, ktorej hodnota predstavuje viac ako 6,9% celosvetovej produkcie. Očakáva sa, že technologické inovácie pôjdu vpred a tieto čísla sa budú ešte zvyšovať. 

Výhody bytového textilu

Bytový textil nám ponúka spôsob ako pomerne lacno a bez náročných zásahov vylepšiť interiér. Plní estetickú, ale aj praktickú funkciu. Medzi jeho najväčšie výhody môžeme zaradiť nasledujúce:

  1. Chráni nábytok pred vyblednutím a poškodením slnečným žiarením 
  2. Zabraňuje usadeniu prachu a nečistôt na nábytok 
  3. Bytový textil napomáha taktiež odhlučniť priestory
  4. Výrobky z bytového textilu ochladzujú priestor a pomáhajú v lete zbaviť sa tepla
  5. Znižuje tepelné straty v zime
  6. Chráni pokožku pred kožnými alergiami
  7. Poskytuje pohodlie a pocit domova
  8. Upúta svojimi farebnými kombináciami a textúrou

siva_obyvacia_izba_interier

Pri bytovom textile je dôležité starostlivo vyberať jednotlivé farby, vzory a materiály, ktoré budú ladiť s nábytkom a celkovým štýlom miestnosti. Najčastejšie sa k svetlému nábytku ladia tmavšie odtiene bytového textilu a k tmavému nábytku svetlejšie odtiene. Pozor by ste si mali dať najmä na vzory. V súčasnej dobe už existujú rôzne kombinované a dizajnové nábytky, ku ktorým sa hodí skôr jednofarebný bytový textil bez vzorov. 

Vzory, ktoré budú trendy v roku 2023

Kvetinové vzory

Vzory zobrazujúce rôzne druhy kvetov a ich farebné kombinácie sú jednoducho nadčasové. Týmto vzorom nikdy nič nepokazíte. Kvetinové vzory sa spájajú aj s ročnými obdobiami ako je jar či leto, preto ak si vyberiete bytový textil s týmto vzorom môžete ho využívať takmer po celý rok. Rovnako tak ako je rozmanitá príroda, tak rozmanité sú aj kvetinové vzory. 

3d_obliecky_bianca_bavlnene bavlnene_obliecky_sive_magnoli

Čínsky atramentový vzor

Čínsky štýl je veľmi špecifický a poznáme ho už od čias staroveku. Charakteristické sú najmä precízne namaľované kvety, ktoré budú stredobodom vývoja produktov v bytovom textile. Pre čínsky vzor sú špecifické hrubé a svetlé atramentové línie a sfarbenie hĺbkovej vrstvy. Použitie atramentového vzoru v bytovom textile môže vzbudzovať príjemnú nostalgiu. 

obliecky_symphony_saten obliecky_evita_saten

 

Moderná digitálna geometria

Geometrické tvary použité v bytovom textile predstavujú moderný dizajn, ktorý vyjadruje eleganciu a nadčasovosť. V interiérovom dizajne sú veľmi obľúbené, pretože dokážu ozvláštniť minimalistický priestor a vniesť futuristický nádych. Ak chcete použiť geometrické tvary v interiéri, začnite bytovým textilom. V našej ponuke nájdete posteľné obliečky aj dekoratívne vankúše, ktoré sa dokonale hodia do každého priestoru. 

bavlnene_obliecky_dakar obliecky_na_dekorativne_vankuse_opal

Vzory inšpirované históriou

História, dedičstvo a kultúra majú odjakživa veľký vplyv na naše životy. Aj keď žijeme v 21.storočí a všetko ide neustále vpred, história má pre nás neobyčajný význam. Túto skutočnosť si uvedomujú aj dizajnéri a preto sa rozhodli vrátiť k tradičným vintage vzorom a prepojiť ich so súčasnosťou. Tieto vzory nádherne vyniknú aj v modernejších priestoroch.

bavlnene_obliecky_vintage bavlnene_obliecky_etno_hnede

Aké materiály budú dominantné tento rok?

Krásne pestré vzory plnia estetickú funkciu, ale pri výbere bytového textilu je veľmi dôležité  prihliadať v prvom rade na materiál, z ktorého sú vyrobené. Spálňa a obývačka je na výber bytového textilu asi najnáročnejšia, preto by ste si mali dobre zvážiť, aké materiály kupujete. 

BAVLNA

Medzi najobľúbenejšie materiály patrí bavlna vďaka svojim neprekonateľným vlastnostiam. A dominantná bude aj tento rok. V našom eshope EMI nájdete bavlnené obliečky, vyrobené z vysokokvalitnej bavlny delux s gramážou 145g/m2. 

bavlna

ĽAN

Ľudia vyhľadávajú materiály, ktoré sú ľahké, priedušné a trvácne. Medzi najpoužívanejšie materiály v bytovom textile patrí práve ľan vďaka svojej mimoriadnej kvalite.  Napriek tomu, že je tuhší ako bavlna je stále veľmi obľúbený.  V našom eshope EMI nájdete ľanové obliečky, plachty z ľanu, ľanové utierky, ale aj kuchynské rukavice

lan

VLNA

Vlna pochádza predovšetkým z oviec a má skutočne dlhú históriu. Ovčia vlna je unikátny prírodný materiál, ktorý len tak nenahradíte. Veľkou výhodou je, že vlna má skvelé tepelno-regulačné vlastnosti a vďaka obsahu lanolínu nenasaje vlhkosť tak ako syntetické vlákno. Zo všetkých textilných vlákien má najpriaznivejší vplyv na ľudský organizmus. Na našom eshope nájdete kvalitné deky z ovčej vlny, ktoré vás príjemne zahrejú. 

ovcia_vlna

Farebné trendy v bytovom textile 2023

Farebné trendy sa každým rokom menia a pre tento rok sa farbou roka stala Viva Magenta. Tomuto odtieňu sme sa venovali v článku Farebné trendy pre rok 2023, ktorý nájdete v našom blogu. Ale čo ostatné farby?  Farebné odtiene sú prvé, čo riešime predtým ako začneme zariaďovať interiér. Ako ich vybrať tak, aby boli trendy aj o pár rokov neskôr? 

Hnedé a béžové odtiene

Ak sa chystáte zariaďovať bývanie, najlepšie čo môžete urobiť je zvoliť neutrálne farebné odtiene. Medzi najobľúbenejšie patrí práve hnedá a béžová, pretože sa skvelo kombinuje s inými farbami a doplnkami. Svetlé farby dokážu opticky zväčšiť a presvetliť priestor. Po psychologickej stránke táto farba vzbudzuje pocit istoty, pokoja a bezpečia. V priestore ladenom do béžovej farby, by ste sa mali cítiť nabitý energiou. 

bezovy_bytovy_textil

hnedy_odtienhnedy_odtienhnedy_odtien

Sivé odtiene

Sivá je veľmi žiadúca a dizajnová farba, ktorá bola dokonca farbou roka 2021. Sivá farba je prechodom medzi bielou a čiernou a preto sa zaraďuje medzi neutrálne farby. Hodí sa najmä do moderných priestorov. Táto farba krásne vynikne v obývačke, ale objavuje sa aj v spálni či kúpeľni. Neodporúča sa len do detských izieb, pretože vzhľadom na svoju neutralitu nepodporuje až tak detskú kreativitu ako iné farby. Viete ju však oživiť napr. v kombinácii s mentolovou. 

sivy_bytovy_textil

sivy_odtiensivy_odtiensivy_odtien

Všetky odtiene zelenej

Zelená je veľmi upokojujúca a harmonická farba, ktorá nielen vynikne v interiéri, ale aj navodí príjemnú atmosféru. Jej pôvod nachádzame v prírode a preto je vhodné kombinovať ju s drevenými doplnkami. Tento rok bude dominantný odtieň Emerald Green, ktorý je veľmi elegantný v kombinácii so zlatou dodáva miestnosti nádych luxusu. 

zeleny_bytovy_textil

tmavo_zeleny_odtienzeleny_odtienzeleny_odtien

Vyjadrenia interiérových dizajnérov k súčasným trendom

„Najprv zistite, aké emócie chcete, aby váš priestor vyvolával a potom pokračujte vo výbere farby. Výber správneho odtieňa je vecou osobných preferencií.“

– Vincente Wolf, dizajnér a poradca pre PPG Pittsburgh Paints. 

„Pre rok 2023 hľadáme moderné kvety, ktoré sú inšpirované nostalgiou, premosťujú minulosť a súčasnosť prostredníctvom odvážnych vzorov s nezvyčajnými farebnými paletami.“ 

- Brook Perdigon z The Fabric Collective

„Som trochu prekvapená koľko farieb tento rok uvidíme. Predpokladám, že uvidíme veľké množstvo hnedých a zelených odtieňov. Ľudia sú už asi unavený zo všetkého bieleho a sú pripravený na farebnejšie varianty.“

– Grace Brackam z  Maggie Griffin Design

„Prevrstvené postele s množstvom vankúšov a vrstvami prikrývok rýchlo vychádzajú z módy. Teraz je trendy minimálne použitie vankúšov a posteľ krásne zahalená do elegantného prehozu. Posteľ je tak oveľa zaujímavejšia. V žiadnom priestore by nemalo byť príliš veľa vankúšov. Menej je niekedy viac!“

– Sarah Solis, interiérová dizajnérka

V EMI držíme krok s najnovšími trendmi a neustále pridávame zaujímavé produkty, ktoré sa hodia do každej domácnosti. S nami si ľahko a štýlovo zariadite všetky miestnosti. V ponuke máme rôzne vzory a farebné prevedenia, stačí si vybrať podľa štýlu, ktorý preferujete. 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár