Home

Home

ľavý banner

OŽIVUJEME SEDACÍ VAK ALEBO AKO PRINÁVRATIŤ ŽIVOT SEDACIEMU VAKU

Pridal: Dalibor Cicman Kategória: Sedacie vaky Dňa: Pozretí: 1120

V prípade, že ste sa rozhodli zadovážiť si sedací vak, čo ste urobili veľmi dobre, mali by ste si uvedomiť, aký je podstatný poťahový materiál vaku. Nie je podstatný len preto, že je jeho úlohou dobre vyzerať a hodiť sa do vášho interiéru, ale tiež musí držať pohromade jeho obsah- guličkovú výplň.

Na to, aby sedací vak nielenže vyzeral ako nový aj po dlhé roky, ale aj plnil svoj účel a funkciu, je potrebné venovať mu raz za čas trochu času. Tou trochou času myslíme skutočne trochu času, teda pár minút. A tým "raz za čas" môže byť presne toľko, ako bude vyhovovať vám, no ideálne by bol raz za 4 mesiace až pol roka. Tým sa vyvarujete škvrnám, rôznym nečistotám a zašpineniam sedacieho vaku. V tomto článku sa teda dozviete, ako udržiavať a vyčistiť sedací vak v závislosti od typu poťahového materiálu.

Sedací vak z bavlny

Práve tento typ materiálu patrí k tým, ktoré je možné najjednoduchšie vyčistiť. Väčšina bavlnených poťahov je snímateľná, a preto ho môžete smelo hodiť do práčky a zbavíte sa tak nečistôt, škvŕn a prachu. Ak však sedací vak z bavlny obsahuje menšiu škvrnu, môžete ju miesto klasického prania vyšúchať jemnou kefkou a tekutým pracím prostriedkom. Potom stačí škvrnu utrieť vlhkou handričkou a nechať vyschnúť voľne na slnku.

Sedací vak z bavlny

Nylónový sedací vak

Nylónový sedací vak, rovnako ako väčšina vakov, obsahuje snímateľný poťah na zips. Tento poťah môžete namočiť do mydlovej vody na polhodinu, a v prípade škvŕn použiť aj kefku, pomocou ktorej sa ich zbavíte jedna radosť. Skutočne minimálne úsilie a nylónový sedací vak je ako nový. Všetky dôležité informácie k starostlivosti o nylónové sedacie vaky čítajte v článku Ako sa starať o nylónový sedací vak

Nylónový sedací vak

Kožušinový sedací vak

Kožušina vám ihneď padne do oka a je aj rovnako pohodlná ako vyzerá. Avšak, je to presne ten typ materiálu, ktorý zbiera a hromadí všetok prach, nečistoty a všetky možné omrvinky. Kožušinový sedací vak odporúčame čistiť minimálne raz alebo dvakrát za týždeň. Ideálny spôsob je použiť ručný vysávač, no v prípade, že sa vám naň vyliala tekutina skúste teplú vodu alebo tekutý prací prostriedok na handričke. POZOR! Vodu ani žiadnu inú tekutinu z vaku neskúšajte vysušiť, namiesto toho ju jednoducho nechajte voľne vyschnúť, a tým predlžíte životnosť sedacieho vaku z kožušiny.

Kožušinový sedací vak

Vinylový sedací vak

Vinyl nemožno prať v práčke a je veľmi citlivý na poškriabanie. Preto je ho nutné čistiť iným procesom, najlepšie použitím mäkkého tampónika, tekutého pracieho prostriedku a teplej vody. Nič viac, nič menej. Avšak, nepoužívajte žiadny iný prací prostriedok, pokiaľ nie je vyslovene určený na čistenie vinylu, aby ste sa vyhli fľakom a odfarbeniu vaku.

Vinylový sedací vak

Semišový sedací vak

Semišový sedací vak bude potrebovať trochu viac starostlivosti, ale žiadne obavy. Handrička namočená v mydlovej vode a je po probléme. Taktiež je jedným z riešení kefa na čistenie semišu, ktorá má jemné štetiny a zachráni vás v každej situácii. Viac o starostlivosti semišových sedacích vakov sa dočítate v článku Ako sa starať o semišový sedací vak. 

Semišový sedací vak

Kožený sedací vak

Hotová lahôdka v čistení je kožený sedací vak, o ktorý sa netreba takmer vôbec starať. Všetky nečistoty, škvrny, ale aj prach, odstránite suchou handričkou. Na leštenie vaku môžete použiť prípravky, ktoré sú určenie na leštenie kože, a tie zabránia popraskaniu a roztrhnutiu vaku z dôvodu dehydratácie.

Kožený sedací vak

Sedací vak z ekokože

Podobne ako pri koži, postačí vám handrička, avšak tu môžete už použiť teplú mydlovú vodu. POZOR! Nie toľko vody, aby stekala po sedacom vaku, ale len toľko, aby ste sa vedeli škvŕn alebo prachu zbaviť. Potom sedací vak utrite do sucha a voilá, hor sa do relaxu. Pre viac informácii k starostlivosti o ekokožu čítajte náš článok Ako sa starať o sedací vak z ekokože

Sedací vak z ekokože

Teraz už viete, že starostlivosť o sedacie vaky vôbec nemusí byť natoľko komplikovaná, ako sa na začiatku môže zdať. Väčšinou vám postačí raz za pol roka chytiť vlhkú handričku a prebehnúť ňou sedací vak. Nič viac, nič menej. Ak vás sedacie vaky zaujali, prezrite si našu ponuku sedacích vakov EMI. 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár