Home

Home

ľavý banner

TEHOTENSTVO A TEHOTENSKÉ VANKÚŠE: NÁZOR GYNEKOLOGIČKY A PÔRODNÍČKY

Pridal: Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 400

Gynekologička a pôrodníčka MUDr. Katarína Eliášová pracuje v súkromnej gynekologickej ambulancii vo Veľkom Šariši a vedie aj ambulanciu pre sterilné manželstvá. V tomto krátkom interview nám odpovie na najčastejšie kladené otázky počas tehotenstva a prezradí aj svoj názor na používanie tehotenských vankúšov. 

gynekologicka a porodnicka MUDr. katarina eliasova

  1. Ako žena zistí, že je tehotná? 

Väčšina pacientiek príde do ambulancie s tým, že im mešká menštruácia. Povedia, že sa cítia inak. Pociťujú napätie v prsníkoch niekedy aj nepravidelné pobolievanie v podbrušku, ako keby mali dostať menštruáciu, ale tá neprichádza. Následne ich vyšetríme ultrazvukovým vyšetrením, alebo ak ešte tehotnosť nevieme zistiť ultrazvukom, tak odberom hladiny tehotenského hormónu.

  1. Aký je ideálny vek ženy na otehotnenie? Kedy je ten vek už rizikový?

Do 30 rokov. Do 30 rokov by sa mala žena snažiť otehotnieť aj porodiť. Potom totiž už nastávajú mnohé problémy jednak s otehotnením, ale aj tehotenské komplikácie. Po 35. roku života tehotenstvo už nie je pre ženu úplne fyziologické a produkujeme veľa defektných vajíčok a spermií. Je tam vyššia potratovosť, či tehotenské komplikácie.

  1. Ovplyvňuje aj životný štýl a stravovanie možnosť otehotnieť? 

Strava je dôležitá pre každého z nás o to viac v tehotenstve. Tehotná žena by sa mala zdravo a pestro stravovať, mala by mať zvýšený prísun ovocia, zeleniny, minerálov a stopových prvkov. Najväčší dôraz sa kladie na dostatočný prísun kyseliny listovej buď v strave alebo vo forme tabliet. Dôležité je aj magnézium.

  1. Na čo si dať počas gravidity pozor? 

Rizikových faktorov je veľké množstvo. Tehotná žena by sa mala vyhýbať fajčeniu, alkoholu, znížiť prísun kofeínu len na 300mg denne. Vyhýbať sa nadmernej fyzickej a športovej záťaži, mala by si dopriať dostatok spánku, vyhýbať sa dlhému cestovaniu, dlhým letom, pozor na dovolenkové prehriatie organizmu a sauny. Nie je vhodné sa slniť, pretože ostávajú pigmentové škvrny na koži.

  1. Čo by ste odporučili budúcim mamičkám, ako prežiť tehotenstvo čo najpríjemnejšie? 

Čo najviac si tieto neopakovateľné chvíle vychutnať. Aj keď prídu problémy, tak ich prijať. Zaujať postoj, že problémy pominú a príde vytúžená odmena. Ak sú na trhu dostupné pomôcky, tak si nimi pomôcť.

  1. Aký je rozdiel v priebehu tehotenstva u prvorodičiek a viacnásobných matiek? 

Je to ovplyvnené najmä psychickým nastavením prvorodičiek, ktoré idú do neznámeho prostredia. Majú obavy a veľa sa pýtajú. Všetko je pre nich nové. Viacrodičky, keďže si tým už prešli, tak problémy v tehotenstve a tehotenské zmeny vnímajú úplne inak. Vedia, že to raz prejde a nastane očakávaná odmena. Je to individuálny proces.

  1. Čo si myslíte o používaní tehotenského vankúša počas tehotenstva? 

V tehotenstve je s rastúcim bruškom oveľa vyššia záťaž na chrbticu a budúce mamičky často bolí chrbát a panva. Preto tehotenské vankúše odporúčam. Vieme si nimi podložiť oblasti chrbta, krku, ramien, členkov, kolien a bruška, čo je veľká výhoda. Pacientky, ktoré používajú tehotenské vankúše vstávajú oddýchnutejšie, tým pádom bruško menej tvrdne. Menej trpí chrbát. Vieme ich použiť aj pri kojení. Majú viaceré prínosy pre tehotenstvo.

  1. Máte pre budúce mamičky nejaké odporúčanie resp. radu na záver? 

Želám budúcim mamičkám, aby si obdobie tehotenstva vychutnali. Aby si všetky krásne zážitky, ktoré môžu zažiť len v tomto období uchovali a napĺňali ich radosťou a spokojnosťou.

Veríme, že sme aspoň z časti pomohli zodpovedať na vaše otázky. Celý rozhovor s pani doktorkou si môžete pozrieť na našom youtube kanáli Emi slovensko.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár