Home

Home

ľavý banner

Výroba éterických olejov. Dá sa to aj doma?

Pridal: Dominika Badinková Kategória: Zaujímavosti Dňa: Pozretí: 10305

Výroba éterického oleja. Dá sa to aj doma?

Éterické oleje ukrývajú v sebe nie len príjemnú vôňu, ale aj vlastnosti, ktoré pomáhajú nášmu zdraviu. Aj napriek názvu sú to nie mastné, ale prchavé látky, ktoré sa dokážu celé vypariť. Preto by sme ich mali uskladňovať v tmavých, uzatvárateľných fľaštičkách na tmavom, suchom a chladnom mieste.  

V dnešnej dobe, kedy na nás z každej strany číhajú chemikálie a umelé látky sa len ťažko verí kozmetickému priemyslu. Osvedčené je mať všetko z domu, od mamy či babky. Často však človeka odradí dlhá a nákladná domáca príprava. Patrí aj výroba éterických olejov k tým náročnejším? Odpoveď znie: väčšinou áno. Náročnosť prípravy však závisí od rastlinky a jej časti, z ktorej chcete éterický olej pripraviť. Máme pre vás najjednoduchšiu možnosť prípravy, ktorú zvládne naozaj každý.

Najprv si však vysvetlíme aké spôsoby výroby éterických olejčekov poznáme.

vyroba eterickeho oleja

Spôsoby výroby

Jedným z najznámejších je destilácia. Aj tá sa dá použiť doma, no nie je ani jednoduchá, ani lacná. Existujú viac či menej profesionálne destilátory, ktoré si viete kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo na internete. Ich cena sa však pohybuje okolo niekoľkých stovák eur. Destilátor si samozrejme, ak patríte k tým šikovnejším, viete vyrobiť aj doma. Budete ale potrebovať celý zoznam materiálu a pomôcok (tlakový hrniec, sklenenú trubku, kondenzátor...). Treba však vedieť, že nekvalitnou prípravou alebo použitím nevhodného materiálu (či už pri destilátore alebo samotnej rastline) sa do éterického oleja dostanú chemické latky a „škodliviny“, ktoré nám skôr ublížia a ktorým sme sa predsa chceli vyhnúť.

Druhou možnosťou, kde možno dôjsť k čistému éterickému oleju je lisovanie. Používa sa pri citrusových plodoch (pomaranče, mandarínky, citróny...). Princíp lisovania je veľmi jednoduchý a používate ho aj vy pri stláčaní napríklad šupky z pomaranča. Práve vtedy sa z nej dostávajú kvapôčky esencie. Áno, vyzerá to jednoducho, ale koľko pomarančových šupiek budete potrebovať, aby ste si „nakvapkali“ do malej fľaštičky? Veľa, veľmi veľa.

Ďalšími spôsobmi výroby éterických olejom sú už len tie menej „čisté“ (napríklad extrakcia). Využívajú sa pri nich rôzne chemické látky, ktoré sa v malých množstvách dostávajú aj do samotného éterického oleja.

etericky olej vyroba

Domáca príprava

A dostávame sa k nášmu – najjednoduchšiemu domácemu postupu. Úprimne, nepôjde o pravý éterický olej, ale o jeho riedený variant, no na jeho sile to neuberá. Použiť to však môžeme len pri niektorých rastlinách. Využíva sa najmä levanduľacitrónová tráva, mäta, ľubovník, borovica, šalvia, semienka vanilky...  

Budeme potrebovať:

  • rastlinu, z ktorej chceme éterický olej pripraviť
  • nosný olej – rastlinný olej najlepšie za studena lisovaný v čo najvyššej bio kvalite (napr. olivový, mandľový, ...).
  • nádobu s uzáverom
  • uzatvárateľnú fľaštičku z tmavého skla

Postup

Rastlinku vložíme do nádoby a zalejeme nosným olejom tak, aby bola celá ponorená. Je dôležité, aby bylinky nebolo málo, lebo čím je jej menej, tým dosiahnete slabší olej. Väčšinou platí pomer 1:2, napr. 0,5 l oleja a 1 kg rastliny. Pri vanilke to, samozrejme, neplatí. Pri nej sa odporúča 0,2 l oleja na semienka z 10 luskov. Uzavrieme a necháme mesiac odstáť. Počas tejto doby môžete niekoľkokrát nádobu premiešať. Po mesiaci oddelíme rastlinu od olejaprelejeme do tmavej fľaštičky a dobre uzavrieme.

Dúfam, že sa váš olej podarí. Ak poznáte nejaké zlepšováky, pokojne sa o ne podeľte. Potešíte nie len nás, ale aj ostatných „olejčekárov“. Ak sa vám však nič vyrábať nechce, na trhu máme množstvo kvalitných éterických olejov, stačí si len vybrať. ;) 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár