Home

Home

ľavý banner

SPÁLŇA PODĽA FENG ŠUEJ

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 2899

Spálňa je podľa Feng šuej jedna z najdôležitejších miestností v našich obydliach. Ak aj nie ste presvedčený o pravde tohto starého čínskeho učenia, dáva to zmysel. Veď práve spálňa je miestnosťou, ktorá slúži k oddychu po náročných dňoch či už v práci alebo bežných úlohách, ktoré prináša domácnosť.

Ak vás čoby len trošičku zaujalo Feng šuej a snažíte sa o zdravší a pokojnejší život, určite skúste zharmonizovanie miestnosti na základe niekoľkých jednoduchých pravidiel. Podľa nich zistíte, ktoré predmety v spálni nemajú čo robiť, čomu sa vyvarovať, a čo naopak preorganizovať. Tým si zabezpečíte príjemný spánok počas celej noci a príjemné prebúdzanie sa v dobrej nálade.

1. pravidlo: Umiestnenie spálne

Z hľadiska dispozície bytu alebo domu by spálňa nemala susediť s toaletami alebo kúpeľňou. Teraz sa pravdepodobne chytáte za hlavu a hovoríte si: "Veď takto to najčastejšie býva!", to áno. A preto možno nemáte dostatok energie. Taktiež je pravidlom, že spálňa má byť čo najďalej od vstupných dverí tak, aby bolo dostatočne zachované súkromie. A najlepšie urobíte, ak ju umiestnite v juhozápadnej časti bytu alebo domu.

Fenf suej umiestnenie spalne

 

2. pravidlo (najdôležitejšie): Posteľ a jej miesto

Samozrejme, úplne najdôležitejšou súčasťou spálne je posteľ. A preto je viac než dôležité, aby bola umiestnená správne. Mala by sa nachádzať uhlopriečne oproti dverám tak, aby sme mali dobrý výhľad na dvere. Avšak, nikdy by nohy postele nemali byť v jednej línii s dverami.

Fenf suej postel spalna

 

Doplňujúce pravidlá k posteli:

  • Najideálnejšie je, keď je posteľ na vyvýšenom mieste.
  • Priestor pod posteľou nevyužívajte na ako úložný priestor, malo by tam byť dostatok priestoru na cirkuláciu vzduchu.
  • Pri výbere postele uprednostňujte prírodné materiály, najideálnejšie sú drevené postele.
  • Dobrým riešením sú postele s pevným čelom, ktoré vyvoláva pocity istoty a ochrany.
  • Absolútne nevhodné sú vodné postele, pretože vytvárajú nestabilitu počas spánku.
  • Za posteľou by sa rozhodne nemalo nachádzať okno. Okrem toho, že vyvoláva pocity neistoty, taktiež privádza dovnútra prievan, ktorý môže často spôsobiť prechladnutie a iný choroby.
  • Zrkadlá v spálni by nemali byť otočené priamo na posteľ, mohli by spôsobovať hádky či dokonca až neveru.
  • Neporiadok okolo postele tvorí prekážky, a bráni tak šíreniu energie.
  • Posteľ by mala byť prístupná z oboch strán.
  • Nová práca alebo partnerský vzťah si vyžadujú aj novú posteľ.
  • Párom sa odporúča mať jeden veľký matrac, nie dva oddelené. V prípade, že chcete mať dva oddelené matrace, vyberte si manželskú posteľ, ktorá sa bude skladať z dvoch osobitných postelí prisunutých k sebe.
  • Priamo nad posteľou by sa nemalo nachádzať nič ťažké, ako napríklad luster, police či obraz v ťažkom ráme. 


3. pravidlo: Hry farieb

Veľkú rolu v spálni zohrávajú farby, a je veľmi dôležité, či chcete v spálni predovšetkým relaxovať, alebo túžite vniesť do vášho života viac vášne. Najvhodnejšie farby do spálne podľa Feng šuej sú zemité farby, a teda odtiene oranžovej, hnedej či béžovej. Správnu energiu prinesie tiež svetlomodrá (Pozor! Nie tmavomodrá), ktorá pripomína nebo.

 Fenf suej spálňa najideálnejšie farby do spálne

 

V prípade relaxácie vám napomôžu mäkké pastelové odtiene zelenej, okrovej alebo béžovej. Naopak vášeň do spálne vnesie červená farba, či už na stenách alebo v podobe rôznych doplnkov ako sú dekoratívne vankúše alebo prikrývky na posteľPozor! Červená farba sa neodporúča do detskej izby. Mohla by totiž spôsobovať u detičiek agresivitu.

 

4. pravidlo: Párujte

Po bokoch postele umiestnite nočné stolíky alebo malé skrinky. Pravdepodobne ste si všimli, že sme použili množné číslo. Je to preto, že nočné stolíky či skrinky by mali byť vždy dve a mali by byť umiestnené symetricky. To isté platí aj v prípade obrazov. Ak máte v spálni obraz, zaobstarajte mu druhý. Toto pravidlo je dôležité najmä vtedy, keď žijete v spálni dvaja, aby boli všetky okrasné predmety vo dvojici.

 

Fenf suej spálňa párujte doplnky

 

5. pravidlo: Toto v spálni nemá čo robiť!

Myslite na to, že každá drobnosť, maličkosť či detail, vplýva na naše vnímanie, pocity, a tým aj na kvalitu nášho spánku a partnerského vzťahu.

Zo spálne preto rozhodne odstránite smutné výjavy alebo dokonca obrazy s agresívnou tematikou, a tiež vyobrazenie osamelých osôb. Vyvarovať by ste sa mali v spálni dokonca aj fotografii detí, priateľov alebo rodičov. Takéto predmety v manželskej spálni nemajú čo robiť. Miesto si predsa len nájdu v inej miestnosti, napríklad v obývačke.

 

Fenf suej spálňa čo v spálni nemá byť

 

Zo spálne vynechajte rôzne okrasné fontány, akvária a iné vyobrazenia vody, a taktiež predmety ako aranžmány zo suchých rastlín, kvetov či ikebany, pretože predstavujú už mŕtvu energiu.

Feng šuej tiež odporúča, aby sme si zo spálne vypratali aj kozmetické prípravky, lieky, ba dokonca aj televízor, notebook či mobilný telefón. Spálňa je v prvom rade miestom oddychu, a preto nás nevhodné predmety vyrušujú od pokojného spánku a relaxovania.

 

Ďalšie doplňujúce pravidlá:

  • Uprednostnite nábytok so zaoblenými hranami. Ak má váš nábytok ostré hrany, prikryte ho látkou alebo uložte na roh nábytku popínavú rastlinu.
  • Nábytok voľte v svetlejších odtieňoch, a pokiaľ sa nejedná o nočné stolíky, neumiestňujte ho blízko postele.
  • Ideálne je vyvarovať sa zrkadlám, pretože pôsobia rušivo a spôsobujú problémy so spánkom. Ak však v spálni zrkadlá máte a nemôžete ich premiestniť, zakryte ich aspoň na noc.
  • Rádiobudík, televízor alebo iná elektronika môže spôsobovať extrémne zaťaženie vášho organizmu.
  • Rastliny symbolizujú život a rozvoj, čím obohacujú prostredie. Cez deň produkujú kyslík, avšak v noci sa stávajú jeho konzumentmi, a preto by v spálni nemalo byť priveľa rastlín.
  • Dekoratívne predmety ovplyvňujú našu psychiku a blízky vzťah nám pomôžu udržať predmety v pároch, napríklad sochy, obrazy alebo rastliny v rovnakých črepníkoch.
 
 
Fenf suej spálňa tipy

 

Skúste si vziať k srdcu aspoň niekoľko základných pravidiel z učenia Feng šuej, a sledujte ako do vašej spálne zavíta príjemná harmónia a pokoj. Podeľte sa s nami v komentároch o vašom názore na Feng šuej, a v prípade, že máte nejaké vlastné skúseností či tipy, potešíte aj ostatných priaznivcov tohto učenia.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár