Home

Home

ľavý banner

JARNÁ ÚNAVA A 10 RÁD AKO S ŇOU ZATOČIŤ

Pridal: Kategória: Root Dňa: Pozretí: 881

Jarná únava nie je mýtus! Nie je to však ani choroba či medicínsky uznávaná diagnóza.

Jarná únava je všeobecne známy a uznávaný jav, ktorý prichádza so striedaním ročných období. Zmena tlakových a teplotných podmienok v našom klimatickom pásme spôsobuje reakciu nášho organizmu. Vznik jarnej únavy podnecuje viacero faktorov. Jednými z nich je aj nedostatok vitamínov, nedostatok slnečných lúčov v chladnom období, a s tým spojená nižšia zásoba vitamínu D v tele, zmena tlaku a teploty, zmenené biorytmy, hormonálna nerovnováha spojená so zníženou rezervou serotonínu (hormón šťastia), väčší príjem mastných a nezdravých jedál v chladnom období či znížená fyzická aktivita. Svoju úlohu zohráva aj oslabená imunita a rekonvalescencia po respiračných ochoreniach. Nie každý organizmus však jarná únava zasiahne. Väčšinou túto zmenu pociťuje a negatívne na ňu reaguje starší organizmus a chronicky chorí ľudia. Mladý organizmus sa klimatickým zmenám prispôsobí pružnejšie.

 jarná únava a ako s ňou zatočiť

Dôležité je rozlíšiť jarnú únavu od choroby. Jej príznakom je pocit ospalosti, náladovosť, fyzická a psychická vyčerpanosť, nesústredenosť, malátnosť, strata záujmu o bežné činnosti, pocit smútku a bolesti hlavy. Niekedy sa k týmto príznakom pridruží aj viróza, keďže vyčerpaný organizmus je náchylnejší na infekčné ochorenia a alergické reakcie. Je charakteristická tým, že trvá krátko. Ak problémy pretrvávajú dlhodobo a pridruží sa k nim aj bolesť svalov, sťažené dýchanie či teplota môže sa jednať o závažnejšie ochorenie. 

 

Ako zatočiť s jarnou únavou?

1. Očista organizmu

Hodovanie počas zimných mesiacov, nezdravé a mastné jedlá, znížená fyzická aktivita a nedostatočný príjem vitamínov, zaplaví naše telo toxínmi, ktoré nepochybne prispievajú k pocitu únavy a včerpania. Zmeňte svoje stravovanie. Jedzte viac ovocia a zeleniny. Doprajte si dostatok vitamínov. Veľmi účinným nástrojom na detoxikáciu organizmu sú aj bylinné čaje. Na odstránenie toxínov z tela je nápomocné aj saunovanie. Navyše pôsobí aj proti stresu a na regeneráciu organizmu.

jarná únava a ako s ňou zatočiť saunovanie

2. Čerstvý vzduch

Veľmi blahodarne na organizmus pôsobí aj čerstvý vzduch. Opustite svoje panelové steny a vyberte sa do prírody. Doprajte svojmu telu aspoň polhodinovú  prechádzku v parku, vyberte sa na bicykel alebo turistiku. Nájdite si aktivitu, ktorá sa stane vašim hobby. Okysličte svoj organizmus, kyslík je pri odstránení únavy nenahraditeľný. Slnečné lúče prispievajú k tvorbe vitamínu D, ktorý podporuje tvorbu hormónu serotonínu, čím zlepšuje našu náladu. Podstatné je rozprúdiť krv a prekrviť svaly a mozog.

 jarná únava a ako s ňou venujte sa rodine

 

3. Pitný režim

Dehydrovaný organizmus po zimnom období potrebuje dostatok tekutín. Nedostatok tekutín môže byť jednou z príčin únavy. Aspoň 2 – 3 litre denne pomôžu k odplaveniu škodlivých toxínov z tela. Pite čistú vodu, bylinne čaje či minerálku. Pite aj keď nepociťujete smäd, a väčšie množstvo vody vypite najmä v dopoludňajších hodinách, kedy v našom organizme prebiehajú dôležité metabolické procesy.  

 

4. Fyzická aktivita

Telo potrebuje pohyb. Pohyb je jeden z kľúčových bojovníkov proti jarnej únave. Jeho účinok sa stupňuje, ak ho vykonávate na čerstvom vzduchu. Pomáha k psychickému nabudeniu, prečisteniu hlavy, a dokonca aj k chudnutiu. Dôležité je však dávať si pozor na chladné počasie. Prebuďte svoj organizmus behom, korčuľovaním či jazdou na bicykli.

 

5. Spánok

Dôležitým článkom v boji s jarnou únavou  je aj dostatok kvalitného spánku. Dospelý človek by mal spať aspoň sedem hodín denne. Potrebný je však kvalitný spánok. Dosiahnite ho odstránením rušivých podnetov, ako sú elektrospotrebiče, svetlo a ruch z ulice. Spite na pohodlnom a kvalitnom matraciStarý matrac si vylepšite chráničom z pamäťovej peny, ktorým dosiahnete beztiažový stav. Veľmi dôležitý je aj výber vankúša a prikrývky. V prípade, že očakávate prírastok do rodiny, kvalitnejší spánok dosiahnú mamičky aj použitím tehotenského vankúša. Izbu si pred spaním vyvetrajte. Použite aj aromaterapiu. Na ukľudnenie pomáha vôňa levandule. Prípadne si vyčistite vzduch použitím soľnej lampy. Izbu na spanie si prispôsobte svojím potrebám. Nekvalitný a nedostatočný spánok spôsobuje oslabenie imunitného systému a vznik rôznych ochorení, preto spánok nepodceňujte. Vyspite sa do ružova a načerpajte energiu do nového dňa.

jarná únava a ako s ňou zatočiť spánok

 

6. Potraviny

Jedzte potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Mlieko a mliečne výrobky sú komplexným zdrojom vápnika, bielkovín, selénu, horčíka a iných pre telo potrebných živín. Vitamín D obsahujú aj ryby, preto by sme ich nepochybne mali zaradiť do svojho jedálnička. Po zime je znížená aj zásoba vitamínu C, siahnite preto po citrusových plodoch a čerstvej zelenine a ovocí. Bojovníkmi proti únave sú aj vitamíny skupiny B. 

jarná únava a ako s ňou zatočiť jedzte správne potraviny

7. Venujte sa sami sebe

Robte veci, ktoré vás bavia. Prerušte šnúru stereotypu a venujte sa novým činnostiam, ako je záhradka, čítanie kníh, vzdelávaniu sa alebo si, jednoducho, sadnite na kávu s priateľkami. Nenúťte sa do vecí, ktoré plytvajú vašou energiou. V boji proti únave nestačí vyčistiť si telo, ale je potrebné postarať sa aj o svoju myseľ.

 

8. Alkohol a cigarety

Únavu organizmu spôsobujú  škodlivé látky. Nie je vhodné fajčiť ani požívať alkohol. 

 

9. Stres

Boj tela proti jarnej únave spočíva aj v očiste mysle. Vyhýbajte sa preto stresovým situáciám. Stres predstavuje záťaž, ktorá uberá organizmu množstvo síl, a preto nepríjemné situácie riešte chladnou hlavou. Obklopujte sa ľuďmi, v ktorých prítomnosti sa cítite dobre. Dajte si záväzok, že sa len tak nerozhneváte. Stresové situácie navyše sťažujú dýchanie.

 jarná únava a ako s ňou zatočiť stres

10. Bonus

Nezabudnite ani na kvalitný milostný život, ktorý je najväčším zdrojom pozitívnych hormónov. Tie pomáhajú odbúrať stres, zlepšujú kardiovaskulárny systém a zvyšujú našu telesnú a psychickú kondíciu.   

 

Pevne veríme, že sme vám pomohli, a podarí sa vám popasovať s jarnou únavou a s nepríjemnými príznakmi, ktoré ju sprevádzajú. Ak sa vám článok páčil, podeľte sa oň so svojimi známymi a podporte ho zdieľaním. 



Komentáre

Zanechajte svoj komentár